Personligt brev – restaurang

servitör skriver ett ansökningsbrev i ett restaurangkök

Personligt brev – restaurang – en viktig del av din jobbansökan. Här får du din första chans att på ett personligt sätt presentera dig själv och dina kvalifikationer för arbetsgivaren. Ett välutformat personligt brev kan vara det som sätter placerar dig främst bland kandidaterna inför en spännande karriär inom restaurangbranschen.

Personligt brev – restaurang – därför är det viktigt

Ett personligt brev till en restaurang är mer än bara ett komplement till ditt CV. Det ger dig chansen att framhäva de färdigheter, erfarenheter och personliga egenskaper som gör dig till en perfekt match för den aktuella positionen. Arbetsgivare letar inte bara efter någon med rätt kvalifikationer; de vill också anställa någon som kan passa in i företagskulturen och bidra till den positiva atmosfären på arbetsplatsen.

Jobba i restaurang – yrken och arbetsuppgifter

Restaurangbranschen är mångsidig och erbjuder en rad olika yrken och arbetsuppgifter för dem som är intresserade av att jobba inom den. Här är några av de vanligaste yrkena och arbetsuppgifterna inom restaurangbranschen. Har finns många möjligheter för dig som älskar mat, dryck och service och som vill arbeta i en dynamisk och livlig arbetsmiljö:

  1. Kock: Kockar ansvarar för att förbereda, laga och presentera maten på restaurangen. De kan specialisera sig inom olika matkulturer eller typer av rätter, såsom förrätter, huvudrätter eller desserter.
  2. Köksbiträde: Köksbiträden hjälper kockarna med förberedelserna, diskar och rengör köket. De kan även vara ansvariga för att förbereda enklare rätter och assistera kockarna vid behov.
  3. Servitör/Servitris: Servitörer och servitriser tar emot beställningar från gästerna, serverar mat och dryck och plockar/torkar av bord samt bidrar till en trevlig atmosfär. De ger även rekommendationer om rätter och svarar på frågor om menyn.
  4. Bartender: Bartenders blandar och serverar olika typer av drycker – både med och utan alkohol. De kan även interagera med gästerna och ge rekommendationer om drycker.
  5. Restaurangchef: Restaurangchefer ansvarar för att övervaka alla aspekter av restaurangens drift, inklusive personalhantering, budgetering, marknadsföring och kundservice. De ser till att restaurangen fungerar smidigt och effektivt.
  6. Diskare: Diskare ansvarar för att diska tallrikar, glas, bestick och köksredskap. De håller köket och matsalen ren och i ordning.
  7. Souschef: Souschefen är en assisterande kock som hjälper till med ledningen av köket och som kan ta över i kockens frånvaro. Souschefen kan också ansvara för att organisera köket och hantera arbetsflödet.

Det finns fler yrkesroller och arbetsuppgifter inom branschen men de ovan hör till de vanligaste. Medan yrken som kock, restaurangchef och souschef kräver förstås viss utbildning och/eller erfarenhet så ger yrken som köksbiträde, servitör/servitris och diskare en lägre ingångströskel. Och satsar du tid, nit och flit så kan du klättra vidare därifrån.

Personligt brev till restaurang – fyra hörnstenar

Struktur, innehåll, ton och layout – dessa är viktiga hörnstenar som bygger ett personligt brev till restaurang eller alla andra yrken du någonsin kommer att satsa på.

När du skriver ditt personliga brev till en restaurang är det viktigt att hålla fast vid en tydlig struktur. Här finns en väl beprövad och därmed lättläst variant där innehållet har:

  1. Intresseväckande inledning som fångar läsarens uppmärksamhet
  2. Huvuddel som avhandlar det viktigaste
  3. Avslutning som ger en vink om nästa steg

Innehållet ska intressera, övertyga och leda till handling

I allmänhet så behöver innehållet du inkluderar i ditt personliga brev vara noggrant utvalt för att skapa intresse hos arbetsgivaren. Berätta något relevant ur din bakgrund och erfarenhet inom restaurangbranschen. Lyft fram specifika färdigheter och prestationer som är relevanta för den önskade positionen. Använd konkreta exempel över dina bidrag på tidigare arbetsplatser och hur du kan göra samma sak på den nya restaurangen.

För att övertyga arbetsgivaren om din lämplighet är det viktigt att anpassa ditt brev till den specifika rollen. Visa att du har vet något om restaurangen och har en klar förståelse för dess värderingar, mål och förutsättningar. Den kunskapen gör det dessutom lättare att lyfta fram det hos dig som är mest relevant.

Kom dock ihåg att ditt personliga brev vinner mycket på att hållas kort och luftigt – och på högst på ett A4-blad. Det är inte meningen att du ska få med allt och direkt vinna jobbet här. Istället få med tillräckligt för att locka till ett möte. Mindre kan rentav locka mer. För genom att inte ge allt direkt så väcker du nyfikenhet och viljan att träffa dig för att få veta mer.

Inledning i personligt brev för att väcka nyfikenhet

En engagerande inledning är avgörande för att få arbetsgivarens uppmärksamhet. Använd den för att fånga deras intresse och övertyga den om att fortsätta läsa. Du kan till exempel starta med en kort anekdot eller en fråga som är kopplad till restaurangbranschen. Detta kan väcka nyfikenhet och få arbetsgivaren att vilja läsa mer om dig.

Huvuddel som övertygar om din lämplighet

I huvuddelen av brevet är det dags att övertyga arbetsgivaren om att du är den bästa kandidaten för jobbet. Presentera din erfarenhet och färdigheter på ett övertygande sätt, och koppla dem tydligt till de krav och förväntningar som restaurangen har för positionen.

Illustrera här med exempel från din tidigare arbetslivserfarenhet dina insatser och förmågor. Det är alltså motsatsen till att torrt lista allt av relevans – något du istället gör i ditt bifogade CV.

Avslutning som driver mot nästa steg

Avslutningen av personliga brev är din chans att ta initiativet och rikta läsarens uppmärksamhet mot nästa steg: anställningsintervjun. Uttryck din entusiasm för att möta arbetsgivaren personligen och diskutera hur du kan bidra till restaurangens team. Lämna dörren öppen för en fortsatt dialog och betona din tillgänglighet för en intervju.

Exempel:

”Nu har ni en grov bild av mig. Närmast ser jag fram emot att träffa er så att vi gemensamt kan bilda oss en bättre bild av hur jag bäst kan bidra till restaurangens mål och värderingar.”

Tonen i personligt brev

Tonen bör bygga på ett språk som passar restaurangmiljön och yrkesgruppen du siktar mot. Undvik dock slang eller alltför informell ton – även om du bör framstå som någon som passar in så får du komma ihåg att du ännu är en främling för arbetsgivaren. Är du osäker så gör du säkrast att hålla en mer professionell än personlig ton. Men låt ändå något att ditt engagemang lysa igenom och håll ett vänligt och positivt språk.

Layout i personligt brev

En tydlig och strukturerad layout är avgörande för att göra ditt personliga brev lättläst och professionellt. Använd en enkel och läsbar typsnittsstil och undvik att överdriva med olika färger eller dekorationer – även om de ger ett läckert och iögonfallande uttryck så riskerar de främst att distrahera från ett viktigare innehållet.

Har du mycket att förmedla så använd gärna avsnittsrubriker och punktlistor för att organisera informationen och göra det enkelt för läsaren att navigera. För att ge ett gott första intryck så är det också viktigt att din layout är ren och inte överbelastad med text. Använd gärna fetstil eller kursiv för att framhäva viktiga punkter, men se till att det är balanserat och professionellt.

Personligt brev – exempel – restaurang

Här är ett exempel på hur ett personligt brev till restaurang där du kanske helt saknar det mesta av relevant utbildning och erfarenhet men å andra sidan är öppen för alla de enkla arbetsuppgifterna inom restaurang.

”Här har ni någon med lågan för god mat och glöden för hög service.
Efter allt positiv jag hör och läst om [namn på restaurangen] så vet jag vara med. Jag ser nämligen hur min passion kring för mat, förmåga att arbeta i högt tempo och växlande uppgifter samt min känsla för service passar skulle passa er, som en avec till kaffet.
Genom erfarenhet från kundservice har jag lärt mig hantera krävande situationer och personer med en positiv attityd. Jag tror nämligen på vikten av att göra allt för att gästerna ska känna sig välkomna, trivas och sen vilja komma tillbaka (och då gärna dra med sig släkt, vänner och jobbarkompisar).
Så långt om mig. Nu hoppas jag på att träffa er så att vi kan titta närmare på hur jag kan bidra till [restaurangens namn].

Med vänliga hälsningar
[Ditt namn]”

Sammanfattning

Att skriva ett effektivt personligt brev för en restaurangposition är en konst som kräver omsorgsfull planering och tanke. Genom att följa en tydlig struktur, skapa intressant och övertygande innehåll och anpassa tonen och layouten efter restaurangens kultur så kan du öka dina chanser att imponera på arbetsgivaren och säkra din första anställningsintervju!

Lästips: Hur får jag mitt CV som servitris/servitör att sticka ut?


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA