Skriva CV för första gången? Oavsett om du ska skriva ditt första någonsin, göra första uppdateringen på länge eller vill byta bransch så finns CVmall.se här för att hjälpa till. Nedan ser du den kompletta guiden över hur man skriver ett CV. Där finner du hjälp med att skriva CV så att dina färdigheter blir tydliga för en potentiell arbetsgivare.
Skriva CV – 9 viktiga steg
1. Personlig information
Här nämner du ditt för- och efternamn. Du bör också nämna din adress, kontaktuppgifter, ditt telefonnummer och din e-postadress. Se till att din e-postadress är hyfsat professionell. Välj en e-postadress som i stil med “anna.andersson153@gmail.com”. Ser kanske lite intetsägande ut men ger ett sakligt och därmed professionellt intryck.
- För och efternamn
- Gatuadress
- Postnummer och stad
- Din privata e-postadress (använd en ordentlig e-postadress och absolut e-post som hör till din eventuella arbetsplats)
- Telefonnummer
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Personuppgifter i ett CV – vad bör du inkludera?
Gör så här:
- Håll det kort och koncist.
- Se till att det är överskådligt och att all information är rätt.
Gör inte så här:
- Att ha en e-postadress innehållande ord som kan betraktas oseriöst/a.
2. Profiltext
När du ska skriva CV så hör profiltexten till något av det viktigaste. Det är inledningen av ett CV – främst av ett funktionellt CV. Profiltexten ska motivera läsaren att ta sig igenom hela ditt C. Denna text är i löpande format och sammanfattar det bästa av det mesta från resten av ditt CV. Den beskriver alltså dig, så kort, koncist och tilltalande som möjligt.
Samtidigt är profiltexten, precis som resten av ditt CV, något som du trimmar och anpassar, meningen är ju att skriva CV som är anpassat till respektive arbetsgivare och tjänst. Du betonar alltså det som lär vara mest av intresse och tonar ner eller klipper bort övrigt.
I profiltexten tar du upp något från alla dina sidor som talar för dig i förhållande till någon specifik tjänst: Arbetslivserfarenhet, utbildning, personliga drag och ambition.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Skriva en vinnande CV profiltext
3. CV-bild
Du vet antagligen redan att alla delar av ditt CV kommer att granskas av rekryterare. Det gör att beslutet om foto av dig själv eller inte blir extra viktigt. När det kommer till att skriva CV så finns det mycket förvirring kring CV-foton. För vissa verkar det vara främmande att sätta ett foto på en ansökan, för andra är det praxis. Ungefär som att ditt beslut om att skicka med ett personligt brev eller inte, beror på i vilket land du ansöker om att arbeta. I Sverige är det vanligare med ett foto ifall jobbet ifråga bygger på utseende.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV bild – konsten att välja rätt!
Gör så här:
- Fundera på om du verkligen ska ha med ett foto eller inte. Ska du ha ett så ska det vara ett proffsigt foto.
Gör inte så här:
- En partybild, illustration eller en bild av dålig kvalitet som inte representerar dig.
4. Mål
Du måste inte skriva CV där mål ingår. Men du kan och i vissa fall bör. För att målet ska göra nytta för dig här så behöver du välja ett mål som också kan göra nytta för verksamheten (utan att du för den skull nämner arbetsgivaren och tjänsten rakt ut. Här visar du, med en eller två meningar, vad som driver dig och vad du vill uppnå i din yrkesbana (men se upp för att ge bilden av att vara ute efter din chefs befattning eller snart vilja byta arbetsplats …).
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Beskriva sina mål i ett CV
Gör så här:
- Håll det till max två meningar och se till att den tilltalar rekryteraren, dvs är säljande.
Gör inte så här:
- Återigen, så ska målet vara säljande och matcha den ambition du tror den rekryterande chefen skulle önska att du har. Så undvik exempelvis att nämna att du drömmer – exempelvis om att bli egen företagare på heltid inom två år, ifall du nu söker en tjänst där företaget söker en säljare som vill göra en längre karriär inom organisationen. Det gäller alltså att skriva CV med mottagarens intressen för ögonen, även om detär dina intressen du tar upp.
5. Utbildning
Du behöver skriva CV så att din utbildning landar på rätt hos läsaren. Exempelvis påverkas upplägget av om du är nyutbildad eller någon som redan arbetar i några år. Utbildningsdelen kommer efter arbetslivsavsnittet på ditt CV ifall du har arbetslivserfarenhet. Ofta har nyutexaminerade inte någon relevant arbetserfarenhet – då kommer utbildningsdelen istället först.
- Årtalen du studerade
- Namn på utbildning, inklusive inriktning om det finns
- Namn på skola, ort
- Beskriv kort utbildningsinnehållet, som till exempel enskilda kurser som kan vara relevanta för tjänsten du söker.
Du kan kolla ett CV för att se hur det nämns i olika situationer – vi har många exempel i vår CV-sektion. Du kan också läsa våra fullständiga instruktioner om hur du på bästa sätt tar upp utbildning när du ska skriva CV.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Sina utbildningar – Hur beskriver man dem bäst i sin CV?
Gör så här:
- Håll det kort och omvänt kronologiskt med senast slutförda utbildning högst upp.
Gör inte så här:
- Att ange tidigare utbildningar än gymnasieutbildning.
- Skriva CV där du brer ut testen kring utbildningsinnehållet om du samtidigt har viktigare meriter som hamnar i skymundan.
- Att hitta på utbildningar du avslutat om du inte påbörjat/avslutat sådana.
6. Hur skriva CV kring arbetsrelaterad erfarenhet?
När du ska skriva CV är det ännu viktigare att få fram eventuell arbetslivserfarenhet på bästa sätt. Ibland kan en finare titel göra positiv skillnad men oftast krävs det attt du både specifikt men också kortfattat tar precis det som pekar på din lämplighet för jobbet. Nedan är ett enkelt exempel på hur du kan krydda till din arbetslivserfarenhet.
Exempel:
Någon kan lista sitt jobb som “barnvakt” men kanske en mer imponerande titel vore ”barnomsorgsledare”. Kom dock ihåg vad det är för jobb du ansöker till. Om det är en formell verksamhet så sikta på den mer formella ordvalet (utan att krångla till det). Om det är ett litet familjeföretag så kanske däremot en mer personlig och informell framtoning passar bättre.
Var noga med att skriva CV där din arbetslivserfarenhet listas i omvänd kronologisk ordning (gäller både funktionellt och kronologiskt CV). Det betyder att ditt senaste eller till och med nuvarande jobb ska vara den första som anges. Se till att redogöra för vad du åstadkommit under respektive roll.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Arbete och relaterad erfarenhet
Gör så här:
- Precis som vid utbildning i CV så bör du skriva meriterna i omvänd kronologisk form, dvs. med senast meriten högst upp.
- Försök att övertyga rekryteraren om att du är den som kommer att klara av jobbet med glans.
- Försök att punkta upp 1–5 framgångar under varje tjänst. Dvs vad du åstadkommit.
Gör inte så här:
- Sväva ut och beskriva utbildningsinnehållet när det finns viktigare saker för läsaren att få veta.
- Hitta på innehåll.
7. Utmärkelser och prestationer
Hur skriver man CV kring utmärkelser och prestationer? Liksom kring profilbilder så påverkar kulturen mycket här. Inom exempelvis angosaxiska länder så betonar man dessa sidor mycket mer än i Sverige. Men samtidigt skiljer förväntan sig också mycket mellan arbetsplatser. Söker du jobb vid ett globalt eller amerikanskt ägt företag så lär du exempelvis vinna på att skriva CV som i högre grad lyfter utmärkelser och prestationer. I övriga fall bör du gå mer varsamt fram och läsa av arbetsplatsens kultur. I Sverige har vi ju mer av jantekultur som talar emot att förhäva sig, även om man självklart förväntas visa att man duger.
En medelväg är att lägga in prestationer i slutet av relevanta meriter. Då får de ett naturligt sammanhang samtidigt som de ger meriterna en extra knorr utan att framstå som direkt skryt.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Utmärkelser och prestationer i ett CV
Gör så här:
- Se till att ta med alla som är relevanta till jobbet
Gör inte så här:
- Undvik överdrifter och påhitt.
8. Fritidsintressen i CV
Kan vara frestande att lista sina hobbyer ungefär så här: “Resor, tennis, cykling”. Låt oss säga detta en gång för alla: Rekryteraren bryr sig föga om ditt djupa intresse för frimärken, flugfiske eller falafel. Istället gäller detta med att skriva CV om att varje del ska få dig att framstå som så användbar som möjligt. Och även om någon enstaka hobby kan nämnas för att göra dig lite mer intresserat så bör du ändå lägga ut så lite text som möjligt om saken, ungefär så här:
Tänk dig att du ansöker ett jobb som elektriker. Om du skulle vilja nämna att du gillar att experimentera med Arduino på fritiden så ger det intrycket att elektrikerjobbet är mer än bara ett jobb för dig. Här kan du alltså väcka arbetsgivarens förväntan av ett extra engagemang från dig – någon som gärna gör det lilla extra.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: Fritidsintressen i CV
Gör så här:
- Ta främst upp fritidsintressen som pekar på relevant drivkraft, förmåga eller kompetens
Gör inte så här:
- Hobbyn som kan göra rekryteraren osäker på att du är rätt för jobbet.
9. Språk
Bryr sig rekryterare om mina språkfärdigheter?
Kort svar – ja, det gör de. Men de kommer inte att förvänta dig att recitera några uppsatser på tyska för att få jobbet. Det handlar mer om din förmåga att kommunicera med kunder, kollegor och ledare i den dagliga affärsverksamheten. Utan detta kommer många företag inte att överleva. Därför söker rekryterare språkkunskaper för att förstå dina kommunikationsförmågor mer detaljerat.
Språkkunskaper ger dig inte bara byggstenarna för att kommunicera med andra utan kommer också med kulturspecifik kunskap. Detta blir allt viktigare för företag när ekonomin globaliseras i alla sektorer.
När ska jag inkludera språkkunskaper?
När du skriver din CV inser du kanske att det finns en taktisk del i det hela. Varje del av det bör hjälpa dig att sälja dig själv till den framtida arbetsgivaren.
Det är därför du alltid ska inkludera dina språkkunskaper (utöver svenska och gärna engelska) bara om det är relaterat till det jobb du vill ha. Det vill säga om det är värdefullt för företaget att prata ett främmande språk. Om du ansöker om en tjänst som butiksexpedit – hur troligt är det där att fler än två språk (svenska och engelska) hjälper dig att kommunicera med dina kunder? Men om du arbetar med internationell kundsupport så kan kraven se annorlunda ut. Det här är bara några av de frågor du bör ställa dig själv.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV På engelska – konsten att skriva ett
Gör så här:
- Utöver svenska så är engelska språkkunskaper idag standard. Du bör därför alltid skrivas om du behärskar engelska.
Gör inte så här:
- Behövs det inte för tjänsten, nu eller i framtiden, så behöver du inte ta upp fler språk.
10. Referenser
Du bör skriva CV utan referenser. Dessa ska du istället ha i beredskap inför jobbintervjuerna. Här finns också kulturella skillnader mellan länder. I Sverige förväntas du värna om dina referenters tid och tålamod. Och det gör du inte genom att låta potentiella arbetsgivare ringa dem innan arbetsgivarna ens har träffat dig för intervju. Bifogar du referenser så gör du det nämligen lättare för arbetsgivare att använda dina referenter för att snabbt och billigt kunna grovgallra bland jobbansökningar, vilket definitivt kan vara till din nackel.
Gör så här:
- Hämta samtycke hos dina referenter – försäkra dig om att det är okej att använda dem som referenter.
- Ta med kontaktuppgifter till intervjun.
Gör inte så här:
- Uppge referenternas namn och kontaktuppgifter i CV:t eller någon annanstans i jobbansökan.
11. Körkort
Har du körkort och det krävs eller åtminstone är önskvärt för jobbet så ska du också ta upp det i ditt CV. Gäller det B-kort så räcker det med att helt kort skriva: ”Har B-körkort” någonstans under utbildning eller övriga meriter.
Söker du jobb som yrkesförare så kan det spela roll även var och när du gick utbildningen – då behöver du också ange namn på utbildare och utbildningsperiod.
Var utbildningen omfattande så kan du även lägga ett par ord på de mest relevanta utbildningsmoment, för jobbet du söker. I yrkesförarutbildningar ingår ju nämligen ofta mer än att bara säkert föra fram fordonet – exempelvis hur olika slags gods ska hanteras säkert vid lastning/lossning och i trafiken. Om körkortet är en avgörande merit så kan du även kort nämna det i CV:ts profiltext.
Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV – körkort värt att nämna?
Gör så här:
Ta med körkort oavsett vilket jobb du söker. Ge det extra utrymme om det är avgörande för jobbet ifråga. I det senare fallet bör du även kort nämna det i den inledande profiltexten såvida du inte har starkare meriter att lyfta fram där.Gör inte så här:
Ge mycket utrymme för körkortet även om jobbet inte förutsätter körkort för då signalerar du att du missförstått vad som är viktigt.4 Skriva CV – praktiska tips som toppar texten
Att skriva bra CV är troligen det första och förmodligen det viktigaste steget i att hitta ett jobb. Troligtvis blir det din första interaktion med en potentiell arbetsgivare. Detta betyder även att det kommer vara den avgörande faktorn mellan att få en intervju eller bli kastad i papperskorgen.
Korthet är nyckeln
Inte ens den största bokmalen gillar inte att läsa långa, pladdriga texter, som exempelvis ett långrandigt CV. Försök se saken ur arbetsgivares perspektiv: Du lägger ut en jobbannons och du får några hundra ansökningar. Även efter du sorterat bort de personer som uppenbarligen saknar de kvalifikationer som krävs, är där fortfarande många ansökningar att ta sig igenom.
En viktig framgångs faktor är alltså att skriva CV som är:
- tydligt,
- kortfattat,
- lyfter det relevanta i relevanta färdigheter och erfarenheter och,
- pekar på hur de gör dig lämplig ett jobb precis som det du ansöker (däremot utan att i CV:t prata om specifika jobbet du söker)
Täta stycken av text är motiga att ta sig igenom, inte minst för någon ögnar igenom massor av CV:n dagarna i ända. Så därför se till att all nödvändig information är lätt att hitta med snygga, kompakta punkter. På så vis ökar chansen för att hela blir läst.
Detaljerna är också viktiga
Samtidigt som det är viktigt att hålla ditt CV kort så försök inte överkompensera och presentera något som saknar detaljer. Det är fortfarande absolut nödvändigt att nämna alla viktiga punkter men inte skippa en relevant erfarenhet pga. att du är kortfattad. Enkelhet är bra – men det kan alltid bli för mycket av en bra sak.
En sak som kan hjälpa till är att på ditt första utkast till CV: Skriv in allt, i detalj, så att du med säkerhet vet att allt finns med. Detta blir ditt grund-CV. Spara en ny version av det och redigera bort irrelevant information och överflödiga ord. Det är denna version du sen skickar in. Ditt grund-CV har du sen kvar till övriga jobb du söker. Då går det fort att bara ta bort det överdflödiga och skicka in bantade och nischade varianter.
Har du fortfarande lite för mycket innehåll? Pröva att skriva CV med en eller ett ett par punktlistor. De brukar göra det enklare att skala bort onödigheter och rikta läsarens uppmärksamhe precis där du vill ha den.
Smått smakar gott
Liksom en spännande TV-serie så bör ditt CV ge läsaren något intressant, utan att ge bort allt på en gång. Det är förståeligt att du vill inkludera alla dina prestationer i ditt CV. Men dels lär de äldsta bedrifterna ha tappat sin sprängkraft, dels bör du spara något till anställningsintervjun. Därför bör du skriva CV som mest ger en intressväckande vink om din potential snarare än presenterar allt du kan tänka dig möjligtvis vara intressant.
Med så många som söker för varje position, är du i detta skede av processen lätt disponibel – målet är att hålla dina potentiella arbetsgivare intresserade av dig så länge som möjligt i hopp om att de hittar något i din ansökan som lockar dem till dig.
Det handlar emellertid inte bara om innehållets relevans. Du bör också hålla ett öga på
längden på ditt CV. Totalt sett bör genomsnittslängden för ett CV vara 1 eller 2 sidor. Vissa säger att 2 är för många, andra säger att 1 är inte tillräckligt detaljerad. Oavsett, har du mer än 2 kommer du sluta med ett frånstötande CV – vilket är något som omedelbart sätter dig i dåligt ljus för en potentiell arbetsgivare.
Se över designen
Idag är de flesta saker digitala men i vissa situationer kan du finna dig själv behöva dela ut
CV i pappersformat, exempelvis om du går på rekryteringsträffar eller går runt och spontansöker jobb. Ha då ditt CV i gott skick, i en hållbar och skyddande mapp. När det kommer till kritan så kan innehållet mer eller mindre kvitta om du räcker fram ett trasigt, sjaskigt CV.
Layouten är också viktig att överväga. Du vill skapa något iögonfallande men enkelt (ta en
titt på några av våra många CV-mallar för att välja ur ett brett bibliotek av stilar och format), utan att överväldiga läsaren.
Beroende på ditt område så kan du ibland komma undan med att vara mindre traditionell på ditt CV. Söker du jobb inom det kreativa fältet så kan du pröva med lite grafiska element på ditt CV, medan samma CV kan framstå som oprofessionellt i en företagsmiljö.
Dessutom bör du vara medveten om att rekryteringar i allt högre grad automatiserar de första stegen – exempelvis att grovgallra bland CV:n genom att låta AI-baserad mjukvara (ATS – Applicant Tracking System) läsa av och göra en värdering. Denna mjukvara är dock inte lika säker på att korrekt läsa av CV:n med kreativa lösningar. Säkrast är då att skriva CV med rena, traditionella typsnitt. Helvetica, Calibri och Georgien är till exempel harmlösa men visuellt tilltalande val och kommer som standard med de flesta ordbehandlingsprogram. Av samma skäl bör du vara försiktig med de grafiska valen – det skulle fånga en människas kan fånga intresse och väcka gillande kan förvirra tekniken så att din ansökan automatiskt sorteras bort redan i första steget innan någon människa ens har läst den.
Som tidigare nämnts kommer ditt CV att vara din första interaktion med din arbetsgivare – så var säker att det ser lika bra ut som du gör i kostym på din intervjudag.
4. Visa, berätta inte
Fall inte i för frestelsen med att lista förmågor, färdigheter och prestationer ditt CV. Den som läser ditt CV känner inte dig och du kan därför inte vänta dig att den personen ska lita på dina ord rakt av.
Pröva det här istället: Om du ger förmågorna, färdigheterna och eventuella prestationer en ett sammanhang så blir de mer trovärdiga. Såna sammanhang visar du genom att exempelvis nämna några positiva saker som andra brukar säga om dig eller hur någon av dina förmågor eller färdigheter ledde till en prestation.
Vem som helst kan säga att de arbetar hårt och är engagerade. Det är din personliga erfarenhet som kommer ge dig möjlighet att bevisa att du inte bara säger det. Snarare än att bara berätta för din potentiella arbetsgivare att du är otroligt organiserad, visa dem – till exempel:
Sammanfattning – hur skriver man ett CV
En snabbrepetition på det vi gått igenom och på bästa metoderna när det gäller att få till din CV-layout på rätt sätt.
- Du bör skriva CV på högst två sidor: Försök att hålla dig till en sida, men kan du verkligen inte få med det viktigaste där så får du givetvis använda två sidor. Samtidigt så varken behöver eller ens bör du försöka få med allt av intresse. Vissa meriter räcker med att hinta om – locka arbetsgivaren att träffa dig för att få veta mer. Det är bättre än att ge arbetsgivaren tillräckligt med underlag för att kunna sortera bort dig redan utifrån ditt CV.
- Tydliga och konsekventa sektionsrubriker: Håll färgerna, teckensnittsstorleken, rubrikerna konsekventa så att det är lätt för ögonen. Vi rekommenderar att du använder ett teckensnitt som sticker ut, men inte för mycket.
- Styckeavstånd: Se till att det finns tillräckligt med marginaler och utrymme mellan både mellan stycken och rader så att det hela är lätt att läsa.
- Skilje rubriker från brödtext: Vi föreslår teckenstorlek 14–16 punkter för sektionstitlar, 11–12 punkter för brödtext.
- PDF:a!: Spara ditt CV som PDF eftersom Word kan ändra din CV-formatering ifall mottagaren inte använder något annat ordbehandlingsprogram.
- Kvalitetssäkra: Korrekturlästs minst en gång innan du skickar iväg ditt CV.
En sista sak du kanske vill tänka på är om ditt CV ska vara av mer traditionell eller mer kreativa karaktär. Är du inte kreativt lagd och duktig på att skapa ett skräddarsytt design-CV så har vi ett tips nedan. Använd en CV-generator som gör designjobbet åt dig. Passar även dig som vill ha ett traditionellt CV med lite tyngd/professionalism.
Vanliga frågor kring att skriva CV
Artikeln här ovan ger det dig en allmän genomgång av vad ett CV bör innehålla – börja med den. Sen kan du fördjupa dig och få svar på mer specifika frågor genom artiklarna i kolumnen till höger, under Skriva ett CV).
Nej, men däremot kan det vara svårt att få jobb utan CV. Ett undantag kan vara om du söker jobb hos en släkting eller någon annan som redan känner dig väl, exempelvis för ett sommarjobb. Ett annat undantag kan vara om du söker du jobb via rekryteringssidor där du anger dina meriter m.m. genom formulär. Vill du maximera jobbchanserna så gör du dock både och: Skriver eget CV och registrerar dina meriter på rekryteringssidor.
Det finns företag som kan hjälpa dig med att skriva CV, mot en kostnad förstås. Räkna dock inte med att det sparar dig mycket tid, för du behöver fortfarande göra dig besväret att berätta vem du är och vad du vill. Däremot kan den professionella CV-hjälpen leda fram till ett mycket professionellt CV som kan behövas för prestigejobb – särskilt utländska såna där du behöver CV på engelska. Bara var uppmärksam på CV som andra har skrivit åt dig – försäkra dig om att det verkligen speglar dig. Annars lär du bli avslöjad under anställningsintervjun.