Skriva CV

Hur man skriver ett CV?

Dags att skriva CV för första gången? Oavsett om du ska skriva ett CV för första gången någonsin, göra första uppdateringen på länge eller vill byta bransch så finns CVmall.se här för att hjälpa till. Nedan ser du den kompletta skrivguiden Hur man skriver ett CV. Där finner du hjälp med att skriva CV så att dina färdigheter blir tydliga för en potentiell arbetsgivare.

1. Personlig information

Här nämner du ditt för- och efternamn. Du bör också nämna din adress, kontaktuppgifter, ditt telefonnummer och din e-postadress. Se till att din e-postadress är hyffsat professionell. “Donkeylover69@hotmail.com” kommer att ses som väldigt oprofessionellt. Välj en e-postadress som liknar “jamesbarre84@gmail.com”. Detta ger ett mer professionellt intryck och visar mer respekt för den person du ansöker till.

 • Ditt fullständiga namn (det vill säga i detta fall James Barre)
 • Gatuadress
 • Postnummer och Stad
 • Din privata e-postadress (använd en ordentlig e-postadress och absolut inte din arbetsplats e-post)
 • Telefonnummer

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Personuppgifter på ett CV – Vad bör du inkludera?

Gör så här:

 • Håll det kort och koncist.
 • Se till att det är överskådligt och att all information är rätt.

Gör inte så här:

 • Att ha en e-postadress innehållande ord som kan betraktas oseriöst/a.

2. Profiltext

Profiltexten är inledningen av ett CV – främst av ett funktionellt CV. Denna text är i löpande format och sammanfattar det bästa av det mesta från resten av ditt CV. Den beskriver alltså dig, så kort, koncist och tilltalande som möjligt.

Samtidigt är profiltexten, precis som resten av ditt CV, något som du trimmar och anpassar för att passa respektive arbetsgivare och tjänst. Du betonar alltså det som lär vara mest av intresse och tonar ner eller klipper bort övrigt.

I profiltexten tar du upp något från alla dina sidor som talar för dig i förhållande till någon specifik tjänst: Arbetslivserfarenhet, utbildning, personliga drag och ambition.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Skriva en vinnande CV profiltext

3. CV-bild

Du vet antagligen redan att alla delar av ditt CV kommer att granskas av rekryterare. Det gör beslutet, att ta med ett foto av dig själv eller inte, viktigt. Det finns mycket förvirring kring CV-foton. För vissa verkar det vara främmande att sätta ett foto på en ansökan. för andra är det standardpraxis. Ungefär som att ditt beslut om att skicka med ett personligt brev eller inte, beror på i vilket land du ansöker om att arbeta, men i Sverige är det vanligast med ett foto. Det är viktigt att arbetssökande förbereder sig för en sådan kulturell skillnad när de ansöker om tjänster. Du väljer själv när du ska skriva CV.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV bild – konsten att välja rätt!

Gör så här:

 • Fundera på om du verkligen ska ha med ett foto eller inte. Ska du ha ett så ska det vara ett proffsigt foto.

Gör inte så här:

 • En partybild, illustration eller en bild av dålig kvalitet som inte representerar dig.

4. Mål

Ett mål bör vara mycket kort och starkt. Visa med en eller två meningar vad ditt mål är med din ansökan. Kom ihåg att specifikt nämna den position du ansöker om i detta mål. Skriv också något om vad den framtida medarbetaren letar efter, istället för att skriva dina önskemål och vad du vill ha i jobbet.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Beskriva sina mål i ett CV

Gör så här:

 • Håll det till max två meningar och se till att den tilltalar rekryteraren, dvs är säljande.

Gör inte så här:

 • Återigen, så ska målet vara säljande och matcha den ambition du tror den rekryterande chefen skulle önska att du har. Så undvik exempelvis att nämna att du drömmer om att bli egen företagare på heltid inom 2 år när du söker en tjänst där företaget söker en säljare som vill göra en längre karriär på bolaget.

5. Utbildning

Det är viktigt att nämna din utbildning på rätt sätt. Detta hänger på om du är nyutbildad eller någon som redan arbetar i några år. Utbildningsdelen kommer efter arbetslivsavsnittet på ditt CV – om du har arbetslivserfarenhet. Ofta för de nyutexaminerade som inte har någon relevant arbetserfarenhet kommer utbildningsdelen först.

 • Årtalen du studerade
 • Namn på utbildning, inklusive inriktning om det finns
 • Namn på skolan, ort
 • Beskriv kort utbildningsinnehållet, som till exempel enskilda kurser som kan vara relevanta för tjänsten du söker.

Du kan kolla ett CV för att se hur det nämns i olika situationer. Vi har många exempel i vår CV-sektion eller så kan du läsa våra fullständiga instruktioner om hur du nämner utbildning på ditt CV.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Sina utbildningar – Hur beskriver man dem bäst i sin CV?

Gör så här:

 • Håll det kort och kronologiskt med senast slutförda utbildning högst upp.

Gör inte så här:

 • Att ange tidigare utbildningar än gymnasieutbildning.
 • Sväva ut och beskriva utbildningsinnehållet på över 5 meningar.
 • Att hitta på utbildningar du avslutat om du inte påbörjat/avslutat sådan/a.

6. Hur skriver man ett bra CV kring arbetsrelaterad erfarenhet?

När du ska skriva CV är det viktigt att försöka krydda till sin arbetslivserfarenhet. Ibland är det till och med möjligt att använda en bättre jobbtitel än de vanliga. Nedan är ett enkelt exempel på hur du kan krydda till din arbetslivserfarenhet.

Exempel:

Någon kan lista sitt jobb som “barnvakt” men en mer imponerande titel skulle vara ”barnomsorgsledare”. Kom dock ihåg vad det är för jobb du ansöker till. Om det är en formell verksamhet, gå med det mer fina alternativet. Om det är ett litet familjeföretag kanske en mer personlig och mindre formell inställning är mer lämplig.

Var noga med att lista din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning. Det betyder att ditt senaste eller till och med nuvarande jobb ska vara den första som anges. Se till att redogöra för vad du åstadkommit under respektive roll.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Arbete och relaterad erfarenhet

Gör så här:

 • Precis som i utbildning skriva dom i kronologisk form med senast högst upp i Cv: t.
 • Försök att övertyga rekryteraren om att du är den som kommer att klara av jobbet med glans.
 • Försök att punkta upp 1–5 framgångar under varje tjänst. Dvs vad du åstadkommit.

Gör inte så här:

 • Sväva ut och beskriva utbildningsinnehållet på över 5 meningar.
 • Hitta på innehåll.

7. Utmärkelser och prestationer

Hur skriver man CV kring utmärkelser och prestationer? Detta är ofta en underskattad del av att skriva CV, men det kan säga så mycket om dig. Tänk dig att någon har ett internt räddningsintyg. Detta kan vara väldigt värdefullt i ett företag och få en person att ses som att den tar hand om andras hälsa. Så om du har prestationer eller priser som är värda att nämna och ger dig en mer positiv bild, skriv det på ditt CV!

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Utmärkelser och prestationer i ett CV

Gör så här:

 • Se till att ta med alla som är relevanta till jobbet

Gör inte så här:

 • Undvik överdrifter och påhitt.

8. Fritidsintressen i CV

Alla listar alla sina hobbyer på samma sätt: “Resor, tennis, cykling”. Låt oss bryta ner detta en gång för alla: rekryteraren bryr dig inte om du gillar att spela tennis. Varje element när det gäller att skriva CV ska få dig att bli så användbar som möjligt så det här är dags att sluta att nämna dina hobbyer på det här sättet.

Så ska du då bara kasta bort det och undvika hela hobbys och aktiviteter avsnittet? Nej! Det kan faktiskt vara en väldigt kraftfull detalj i ett CV för att sticka ut från resten. Tänk dig att du ansöker ett jobb som elektriker. Om du skulle vilja nämna att du gillar att experimentera med Arduino på fritiden ger det intrycket att elektriker är mer än bara ett jobb för dig.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: Fritidsintressen i CV

Gör så här:

 • Sport och fysisk aktivitet är en fördel, så ta med detta. Och gärna om du presterat inom det, nämn det!

Gör inte så här:

 • Hobbyn som kan göra rekryteraren osäker på att du är rätt för jobbet.

9. Språk

Bryr sig rekryterare om mina språkfärdigheter?

Kort svar – ja, det gör de. Men de kommer inte att förvänta dig att recitera några uppsatser på tyska för att få jobbet. Det handlar mer om din förmåga att kommunicera med kunder, kollegor och ledare i den dagliga affärsverksamheten. Utan detta kommer många företag inte att överleva. Därför söker rekryterare språkkunskaper för att förstå dina kommunikationsförmågor mer detaljerat.

Språkkunskaper ger dig inte bara byggstenarna för att kommunicera med andra, utan kommer också med kulturspecifik kunskap. Detta blir allt viktigare för företag när ekonomin globaliseras i alla sektorer.

När ska jag inkludera språkkunskaper?

När du skriver din CV inser du kanske att det finns en taktisk del i det hela. Varje del av det bör hjälpa dig att sälja dig själv till den framtida arbetsgivaren.

Det är därför du alltid ska inkludera dina språkkunskaper (utöver svenska och gärna engelska) bara om det är relaterat till det jobb du vill ha.  Det vill säga om det är värdefullt för företaget att prata ett främmande språk. Om du ansöker om en tjänst som butiksexpedit, hur troligt är det att fler än två språk (svenska och engelska) hjälper dig att kommunicera med dina kunder? Men om du arbetar med internationell kundsupport, så kan kraven se annorlunda ut. Det här är bara några av de frågor du bör ställa dig själv.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV På engelska – konsten att skriva ett

Gör så här:

 • Svenska och engelska språkkunskaper är idag standard, och bör alltid skrivas om du behärskar dom.

Gör inte så här:

 • Att ta med språk som du kan (utöver svenska och engelska), men som sannolikt inte är relevanta för tjänsten idag eller i framtiden.

10. Referenser (högst 5)

Referenser ska vara den sista delen av ditt CV och se till att du inte lägger till för många. Generellt är det bäst om du nämner din nuvarande och tidigare arbetsgivare. Kontakta dem först innan du faktiskt nämner dem och fråga dem om de är villiga att säga ett gott ord om dig och om det är okej för dem att du lägger deras namn och kontaktuppgifter på ditt CV. På så sätt kommer ingen att bli överraskad och du undviker en eventuell negativ referens.

Exempel:

Referenser
John Smith
Bibliotekarieassistent, Uppsala Universitet
johnsmith@example.com

De kanske har lärt dig i gymnasiet vad ett CV ska bestå av men för de som inte vet eller de som behöver en liten påminnelse, är de ovan nämnda delarna standard och ska inte glömmas. Om du har de här delarna täckta så är det upp till dig att sticka ut! Oroa dig inte, vi är här med några tips som kan hjälpa dig. Det är inte så komplicerat som det verkar vara och egentligen ganska roligt att göra!

Gör så här:

 • Ta bara med bra referenser.
 • Kolla upp att det är ok med referensgivaren innan du skickar iväg Cv: t.

Gör inte så här:

 • Hitta på referenser.
 • Referenser som du inte kan lämna fullständiga uppgifter på såsom namn och telefonnummer. Har du bara mejl, förklara varför.

11. Körkort

Har du körkort och det krävs eller åtminstone efterfrågas för jobbet så ska du också ta upp det i ditt CV. Gäller det B-kort så räcker det med att helt kort skriva: ”Har körkort B” någonstans under utbildning eller övriga meriter.

Söker du jobb som yrkesförare så kan det spela roll även var och när du gick utbildningen – det blir då något mer än något att bocka av. Då bör du under utbildning lägga in namn på utbildare och utbildningsperiod.

Var utbildningen omfattande så kan du även lägga ett par ord på de mest relevanta utbildningsmoment, för jobbet du söker. I yrkesförarutbildningar ingår ju nämligen ofta mer än att bara säkert föra fram fordonet. Om körkortet är en avgörande merit så kan du även kort nämna det i CV:ts profiltext.

Mer detaljerad information finns i vår artikel: CV – körkort värt att nämna?

Gör så här:

Ta med körkort oavsett vilket jobb du söker, men ge det mer utrymme om det är avgörande för jobbet ifråga. I det senare fallet bör du även kort nämna det i den inledande profiltexten, om du inte har starkare meriter att lyfta fram där.

Gör inte så här:

Ge mycket utrymme för körkortet även om jobbet inte förutsätter körkort, för då signalerar du att du missförstått vad som är viktigt.
 Praktiska tips för att skriva ett cv

4 Praktiska tips för att skriva ett cv

Att skapa ett bra CV är troligen det första och förmodligen det viktigaste steget i att hitta ett jobb. Det kommer mest troligt vara din första interaktion med en potentiell arbetsgivare. Detta betyder även att det kommer vara den avgörande faktorn mellan att få en intervju eller bli kastad i papperskorgen.

1. Korthet är nyckeln

Till och med den största bokmalen gillar inte att läsa ett långt CV. Sätt dig själv i din potentiella arbetsgivares skor. Du lägger ut en jobbannons, och du får några hundra ansökningar. Även efter du sorterat ut de människor som uppenbarligen saknar de kvalifikationer som krävs, är där fortfarande många ansökningar att ta sig igenom.

Syftet med ditt CV är att tydligt och kortfattat visa dina färdigheter och erfarenheter och bevisa att du är lämplig för det jobb du ansöker om.

Täta stycken av text är frånstötande, för att inte tala om för någon som har tittat igenom sida efter sida av Cv:n. Så se till att all nödvändig information är lätt att hitta med snygga, kompakta punkter, för att se till att ditt CV inte ignoreras innan det ens har lästs.

2. Men djävulen är i detaljerna

Samtidigt som det är viktigt att hålla ditt CV kort, försök inte överkompensera och presentera något som saknar detaljer. Det är fortfarande absolut nödvändigt att nämna alla viktiga punkter – du vill ju inte offra att nämna en relevant erfarenhet pga. att du är kortfattad. Enkelhet är bra – men det kan alltid bli för mycket av en bra sak.

En sak som kan hjälpa till är att på ditt första utkast, skriv ut allt du vill säga fullständigt i
detalj, så du kan med säkerhet veta att allt är där, och gå sedan tillbaka och ta bort irrelevant information och ord. Som nämnts tidigare så kommer punkter att hjälpa till med detta. Detta beror på att de ger dig friheten att leka med grammatikens regler en del och hålla den förargliga ordräkningen nere.

Mindre är mer

Precis som en bra cocktailklänning, lämnar ett bra CV något för fantasin.
Det är förståeligt att du vill inkludera alla dina prestationer i ditt CV, men i slutet av dagen är de inte alltid relevanta. Detta kan bero på att det har ägt rum för länge sedan eller inte är av betydelse för den roll du ansöker om.

Med så många som söker för varje position, är du i detta skede av processen lätt disponibel – målet är att hålla dina potentiella arbetsgivare intresserade av dig så länge som möjligt i hopp om att de hittar något i din ansökan som lockar dem till dig.

Det handlar emellertid inte bara om innehållets relevans. Du bör också hålla ett öga på
längden på ditt CV. Totalt sett bör genomsnittslängden för ett CV vara 1 eller 2 sidor. Vissa säger att 2 är för många, andra säger att 1 är inte tillräckligt detaljerad. Oavsett, har du mer än 2 kommer du sluta med ett frånstötande CV – vilket är något som omedelbart sätter dig i dåligt ljus för en potentiell arbetsgivare.

3. Se efter ditt utseende

Din mamma har kanske sagt att skönhet bara går ner till huden, men ditt utseende spelar roll. Precis som att du inte skulle dyka upp till din intervju med mjukisbyxor täckta i pizzafläckar, måste du även ta hand om hur ditt CV ser ut.

Idag är de flesta saker digitala, men i vissa situationer kan du hitta dig själv med att dela ut
pappers CV. Om så är fallet, se till att du håller dem i gott skick i en hållbar och skyddande mapp. När det kommer till kritan, oavsett vad som står på CV, kommer ingen att ta dig på allvar om du räcker dem med en förstört, söndrigt CV.

Layouten är också viktigt att överväga. Du vill skapa något iögonfallande men enkelt (ta en
titt på några av våra många CV-mallar för att välja mellan ett brett bibliotek av stilar och format), utan att överväldiga läsaren.

Beroende på ditt område kan du ibland komma undan med att vara mindre traditionell på ditt CV. Kreativa fält skulle till exempel vara bra för användningen av grafiska element på ditt CV medan i en företagsmiljö kan det tyckas vara oprofessionellt. Håll dig till rena traditionella typsnitt. Helvetica, Calibri och Georgien är till exempel harmlösa men visuellt tilltalande val och kommer som standard med de flesta ordbehandlingsprogram.
Undvik vilda färgval och distraherande visuella stimulanser, det kan tyckas “roligt” men kan ses som oseriösa eller värre, amatöriska.

Som tidigare nämnts kommer ditt CV att vara din första interaktion med din arbetsgivare – så var säker att det ser lika bra ut som du gör i kostym på din intervjudag.

4. Visa, berätta inte

Människor faller ofta i fällan med att lista upp sina prestationer och färdigheter i sitt CV, men man måste tänka på att den person som läser ditt CV inte känner dig – och om de inte känner dig, varför ska de ta ditt ord för det?

Tänk på det här sättet, att om ett nytt potentiellt romantiskt intresse berättar att de är en snäll och generös person, är du inte exakt benägen att tro på dem. Om de berättar historier om
gånger de visade vänlighet och demonstrerade vänlighet framför dig – då börjar du se
dem som en snäll person.

Vem som helst kan säga att de arbetar hårt och är engagerade. Det är din personliga erfarenhet som kommer ge dig möjlighet att bevisa att du inte bara säger det. Snarare än att bara berätta för din potentiella arbetsgivare att du är otroligt organiserad, visa dem – till exempel:

“Som direktchef för säljteamet var jag ansvarig för att organisera både mitt eget arbete men även mitt egna team. Noggrann tidshantering av resurser balanserat med flexibilitet för oväntade utmaningar, resulterade i att mitt team uppnådde de högsta siffrorna i regionen.”

Sammanfattning – hur skriver man ett CV

En snabbrepetition på det vi gått igenom och på bästa metoderna när det gäller att få till din CV-layout på rätt sätt.

 • Håll den 1–2 sidor lång – Försök att hålla dig till en sida, men du får givetvis göra det på två sidor om du är säker på att du inte kan sammanfatta dig själv på endast en. Slösa inte din dyrbara CV-utrymme på din egen livshistoria – ingen kommer att läsa den!
 • Tydliga och konsekventa sektionsrubriker – Håll färgerna, teckensnittsstorleken, rubrikerna konsekventa så att det är lätt för ögonen. Vi rekommenderar att du använder ett teckensnitt som sticker ut, men inte för mycket.
 • Styckeavstånd – Se till att det finns tillräckligt med marginaler och utrymme mellan texten så att det hela är lätt att läsa för ögonen.
 • Håll detaljerna tydliga – välj rätt teckenstorlek (14–16 punkter för sektionstitlar, 11–12 punkter för normal text).
 • PDF:a! – Spara slutligen ditt CV som PDF, eftersom Word kan ändra din CV-formatering.
 • Kvalitetssäkra – se till att den korrekturlästs ett par gånger innan du skickar iväg den.

En sista sak du kanske vill tänka på är om ditt CV ska vara av mer traditionell eller mer kreativa karaktär. Är du inte kreativt lagd och duktig på att skapa ett skräddarsytt design-CV så har vi ett tips nedan. Använd en CV-generator som gör designjobbet åt dig. Passar även dig som vill ha ett traditionellt med lite tyngd/professionalism.

Vanliga frågor kring att skriva CV

Hur man skriva CV?

Artikeln här ovan ger det dig en allmän genomgång av vad ett CV bör innehålla – börja med den. Sen kan du fördjupa dig och få svar på mer specifika frågor genom artiklarna i kolumnen till höger (under Skriva ett CV).

Måste man skriva CV?

Nej, men däremot kan det vara svårt att få jobb utan CV. Ett undantag kan vara om du söker jobb hos en släkting eller någon annan som redan känner dig väl, exempelvis för ett sommarjobb. Ett annat undantag kan vara om du söker du jobb via rekryteringssidor där du anger dina meriter m.m. genom formulär. Vill du maximera jobbchanserna så gör du dock både och: Skriver eget CV och registrerar dina meriter på rekryteringssidor.

Kan man få hjälp med att skriva CV?

Det finns företag som kan hjälpa dig med att skriva CV, mot en kostnad förstås. Räkna dock inte med att det sparar dig mycket tid, för du behöver fortfarande göra dig besväret att berätta vem du är och vad du vill. Däremot kan den professionella CV-hjälpen leda fram till ett mycket professionellt CV som kan behövas för prestigejobb – särskilt utländska såna där du behöver CV på engelska. Bara var uppmärksam på CV som andra har skrivit åt dig så att det verkligen speglar dig. Annars lär du problem under anställningsintervjun.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA