Inledning | Personligt brev

Inledning på personligt brev – något som är lätt och intresseväckande att läsa, men en helt annan sak att skriva. För även om du hittar mängder av fiffiga exempel på nätet så de lider alla av samma nackdel: de finns just på nätet.

Hur börjar man ett personligt brev?

Så frågan är: Hur börjar man ett personligt brev, utan att riskera att förväxlas med någon av konkurrenterna? Här kommer ett par raka tips:

Din inledning i personligt brev bör ha något unikt, något som direkt skiljer ut dig från dina rivaler. Och detta behöver inte vara så märkligt i sig. Låt säga att du direkt att du nämner två erfarenheter och en egenskap – hur många av konkurrenterna tror du har och tar upp just denna kombination? Förmodligen ingen, vilket gör din inledning unik.

Personligt brev – inledning utifrån rekommendation

Att bygga personligt brevs inledning på en rekommendation ger dig en högre trovärdighet, eftersom någon annan i viss mån har gått i god för dig. Den som rekommenderat dig att söka jobbet ska ju helst vara någon som redan är anställd där du söker jobb. En inledning skulle då kunna se ut exempelvis så här:

”Jag fick det klockrena tipset av Erik på er lageravdelning att söka jobbet. Och av jobbannonsen förstod jag också hur väl jag matchar.”

Tänk på: Räkna med att den som rekryterar kommer att vilja höra sig för om dig hos den du påstår ha rekommenderat dig.

Inleda personligt brev med annonshänvisning

I brist på rekommendation så kan du inleda personligt brev med annonshänvisning, och på så vis direkt signalera att du läst och förstått annonsen (vilket märkligt nog inte är en självklarhet bland alla jobbsökande). Kan se ut exempelvis på detta vis:

”Jag hörde att ni söker mig –’en lyhörd medarbetare till kundtjänsten’.”

Hur inleder man ett personligt brev utifrån mottagaren?

Ett personligt brev går i stort sett ut på att plantera bilden av hur oerhört väl du matchar jobbet. Och är du inte den där perfekta matchningen så går brevet ut på att få mottagaren (dvs. arbetsgivaren) att vilja träffa dig och ställa några fler frågor innan saken avgörs.

I båda fallen har du arbetsgivarens intresse för ögonen. Att pladdra på om dig själv utan koppling till dessa intressen lär inte gynna dina chanser. Som ett par av varianterna ovan visar så kan du fånga upp och adressera dessa intressen. Och du har fler källor att plocka från.

Hänvisa till information på hemsida, sociala medier eller något du snappat upp på nyheterna eller kanske under någon muntlig företagspresentation. I princip kan ju vilken källa som helst – till och med en konkurrent, väcka intresse för ett jobb.

”Det var reklamen för er försäkringslösning som fick mig att söka jobbet. Den signalerade fokus på kundnytta – något som jag är van vid och gärna jobbar med.”

Lockande inledning – personligt brev som talar mer till än om

Den här biten handlar mindre om innehållet och mer om hur du formulerar dig i ett personligt brevs inledning (och resten av brevet). Alltså mer om att tilltala läsaren än att berätta om dig. Generellt framstår du som mer tilltalande för en arbetsgivare ju mer familjär du framstår. För att lyckas så behöver du vara uppmärksam på vad arbetsgivaren uttrycker.

Språk och disposition

Är annonsen kort och har ett rakt och enkelt språk? Omfattande och har ett utvecklat språk? Är annonsen fylld med konkreta sakuppgifter eller flödar av fritext? Om du skriver din inledning och resten av din jobbansökan på ett liknande sätt så kan arbetsgivaren lättare relatera till dig och därmed lättare föreställa sig dig i arbete.

Referera till samtal

Har du pratat med kontaktpersonen som nämns i annonsen så kan du ta upp det i inledningen, i positiva ordalag:

”Genom det trevligt samtalet med er Pernilla förra veckan blev jag klar över hur jag kan bidra i tjänsten som boendestödjare.”

Positivare ton

Tonen spelar roll. Ingen skriver väl avsiktligt med bitter och butter ton. Men även om man tycker sig skriva i neutral ton så kan läsaren uppfatta texten som något negativ. Så fungerar det åtminstone i vanlig kommunikation över mejl – läsare tenderar att tolka innehållet aningen mer negativt än vad avsändaren avsett.

Du kan alltså vinna på att använda en något mer positiv ton. Oftast är det lättare att få till den om du skriver din inledning och resten av brevet medan du är på gott humör.

Bara passa dig för att lägga dig långt ovanför den ton du finner i jobbannonsen så du framstår som långt glättigare än arbetsgivaren, för då blir det återigen svårt för den att relatera till dig. Du kan dessutom behöva kompromissa lite kring tonen för att inte hamna alltför långt ifrån din egen ton.

Skulle du uppleva att rätt ton för brevet ligger långt ifrån dig själv så kanske du bör fråga dig om du alls skulle trivas i jobbet eller arbetsplatsen ifråga.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA