Intressen – CV

Intressen i CV kan vara väldigt klurigt. Hur ska man skriva för att sticka ut, spegla sin personlighet på bästa sätt samtidigt som man inte belamra sitt CV med hobbies eller att framstå skrytsam? Ett CV är ofta det första man lämnar till en potentiell arbetsgivare innan man har chans att genom en intervju ge dem en bild av vem man är.

CV:t och ett eventuellt medföljande personligt brev är ett viktigt steg som kan göra att man blir ihågkommen. Att ange tidigare erfarenheter är svårt att göra på ett innovativt och spännande sätt. Man anger tidigare utbildningar och jobb ganska rakt upp och ner, ofta i omvänd kronologisk ordning eller beroende på deras relevans. Svårigheterna kommer istället när det gäller mer personliga intressen och egenskaper.

I ditt CV – intressen bör listas med eftertanke

När man listar sina hobbys gör de flesta på samma sätt. I en viss ordningsföljd utan egentlig förklaring; resor, cykling och tennis. Om man skall vara krass är en sak säker, rekryterare struntar i om du tycker om att spela tennis, åka på solsemester eller är en styv hobbyseglare – det är i sig helt oväsentligt så länge du inte söker jobb på en idrottsanläggning eller seglarskola.

När det gäller ditt CV:s uppbyggnad och formuleringar är det viktigt att använda hobbys som ett verktyg att fånga rekryterarens och arbetsgivarens intresse med enkla medel. Målet med att ange fritidsaktiviteter kan vara att sticka ut eller att de ska fungera som en hållpunkt för varför just du skulle passa i en viss roll på ett företag. Genom att visa att du är intresserad och driven kan du ge en mer positiv bild av dig själv samtidigt som du får chans att berätta vad du faktiskt intresserar dig för.

Hur viktiga är fritidsintressen i CV?

Är det meningslöst med att ta upp fritidsintressen i CV? Ska jag hoppa över att nämna dem över huvud taget? Så är det självklart inte! Dina hobbys kan avslöja mer om dig än du faktiskt tror. Det är ett sätt att särskilja dig från alla andra som söker ett jobb och kan vara det lilla som avgör vem som tilldelas en tjänst och vem som inte gör det.

Ett exempel på när en hobby kan vara avgörande är ifall man söker ett jobb som elektriker. Om du då ditt CV nämner att du tycker om att du gillar att greja med Arduino (ett system med kretskort för elektronikentusiaster) på fritiden så kan det signalera att du ser jobbet som en livsstil och inte bara ett jobb. Ditt fritidsintresse pekar allt mot att du genuint intresserad av yrket!

Ett annat exempel är om du söker en roll som projektledare eller en roll som kräver ett stort ansvarstagande. Om du då har varit aktiv som idrottsledare eller barnvakt så kan det avslöja att du är van vid och bekväm som ledare och med att ha mycket ansvar. Ett mindre kvalificerat jobb eller något man gjort på fritiden kan kännas meningslöst men visa sig vara otroligt viktigt när det kommer till kritan.

CV och hobbies – hur framhäva karaktärsdrag genom en hobby?

  • Många arbetsgivare letar efter pigga, alerta och intresserade medarbetare. Människor som är aktiva inom sport och idrott och tycker om fysisk aktivitet kan vara attraktiva eftersom det ofta medför en viss typ av personlighet. Tycker man om idrott är man sällan oengagerad och lat. Det är bra att nämna vilka sporter du uppskattar och på vilken nivå du utför dem, framförallt ifall du gör eller har utövat dem på elitnivå. Lagsporter är ofta att föredra eftersom det kan säga om en person tycker om eller inte tycker om att samarbeta och jobba tillsammans mot gemensamma mål.
  • En del fritidsintressen kan ge en mer negativ bild av en individ. Är det en aktivitet som tar alldeles för mycket tid eller kanske inte stämmer överens med kulturen på det företag man söker kan det vara dumt att nämna det i sitt CV. Det är viktigt att man försöker läsa på om det företag man söker jobb på för att försäkra sig om att det är bra intressen på CV – såna som passar för arbetsplatsen man söker sig till. Exempelvis kan en del arbetsgivare uppskatta om man är med i en fotbollsklack medan andra ser det som en varningssignal.

Kom ihåg att använda dina fritidsaktiviteter som en metod för att sticka ut och göra dig mer intressant än andra som söker jobbet. Ge dig själv en chans att låta speciell och spännande och bli ihågkommen av din rekryterare!


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA