vinnande CV profiltext

Skriva en vinnande CV profiltext

Idag är ett CV oftast det första intryck en arbetsgivare får av någon. Förr var det vanligare att personer gick direkt till den plats där de sökte jobb, pratade med någon ansvarig och räckte eventuellt över sitt CV där på plats om detta var efterfrågat. Då gick det att göra ett gott första intryck med sin personlighet och utstrålning till hjälp. Men då arbetsansökningar idag nästan uteslutande hanteras digitalt så blir ett CV det första intryck den som ska anställa får av dig. Och ett första intryck är svårt att ändra på så det gäller att du ger en så bra bild av dig själv som möjligt.

Ta en titt på dessa 21 cv-mallar som följer reglerna för hur man skriver en perfekt meritförteckning. Du kan skapa, skriva och ändra i cv:t här och sedan ladda ner det gratis.

inkludera profiltext i ett CV

Att göra och undvika då du ska skriva CV profiltext

Det finns några klassiska fällor många lätt faller i då de ska skriva ett CV. Därför är det bra att vara medveten om dessa när du ska skriva CV profiltext.

Bör göras:

 • Se till att någon annan läser igenom ditt CV och CV profiltext innan du skickar iväg det. Be dem leta efter stavfel eller fundera om det är någon mening som är otydlig.
 • Anpassa texten efter den roll hos det företag du söker. Fokusera på dina styrkor som skulle kunna vara till nytta för företaget och den tjänst du söker.
 • Inkludera relevanta erfarenheter du har sedan tidigare som gör att just du passar bra för den tjänst du söker.
 • Visa att du har läst deras ansökan ordentligt. Står det tydligt att företaget söker en person som är duktig på att kommunicera, se till att ha med det när du ska skriva CV profiltext. Detta blir extra viktigt om rekryteringen görs via en rekryteringsfirma och inte av företaget själv. Rekryteringsfirman kan inte företaget utan det de har att gå på är texten som var i ansökan och deras jobb är att hitta någon som matchar den beskrivningen så bra som möjligt.
 • Ta även med saker som visar att du har läst på om företaget. Vad är företagets värderingar? Om ett företag på sin hemsida skriver att de har stort fokus på klimatet så ha med i din text att du brinner för miljön.
 • Våga vara annorlunda. Blanda in saker som gör att just ditt CV sticker ut. Kanske du fet-markerar vissa nyckelord och låter dem sticka ut i texten med en lysande röd färg. Eller inkludera grafiska element. Även om det kan verka lite knasigt så kommer den som läser ditt CV mer sannolikt komma ihåg det om det var något som stack ut och inte kändes som en i mängden.
 • När du sparar se till att filnamnet indikerar på att detta är unikt för just den här tjänsten och att det innehåller ditt namn. Exempelvis: CV_FörnamnEfternamn_Tjänst_Företag

Läs vidare: Kort om mig – CV – exempel

Ta god tid på dig

Sätt av tid för att göra allt ordentligt. Att bara slänga ihop något på 10 minuter och sen hoppas på det bästa är sällan ett lyckat koncept. Ta god tid på dig. Läs sedan igenom det du själv skrivit för att se om det är något du kan förbättra. Vänta även gärna någon dag eller två och läs sedan igenom allt igen. Allt för ofta komma vi på saker i efterhand och då är det bra att ha tiden på sin sida.

Bör undvikas:

 • Skriva CV profiltext som är väldigt generell och handlar mer om dig som person utan någon som helst anknytning till den tjänst du söker eller det företag du söker tjänsten hos.
 • Att skriva en på tok för lång CV profiltext. Personen som läser ditt CV går antagligen igenom flera stycken och har inget intresse av att läsa en halv novell.
 • Felskrivelser får under inga förutsättningar förekomma. En bra CV profiltext och ett helt CV kan förstöras helt och hållet om det innehåller stavfel, särskrivningar eller andra grammatiska fel.
 • Använd inte något typsnitt bara för att det verkar roligt eller ser lite snoffsigt ut. Håll dig till standardtypsnitt som Arial eller Times new roman. Undvik även för stora och för små radavstånd som gör att texten blir jobbig att läsa. Är det jobbigt att läsa kommer den som läser behöva lägga mer fokus bara för att läsa texten och mindre fokus på vad som faktiskt står.

Lite övriga tips och trix

Allt detta kan kännas en aning överambitiöst. Att behöva lägga så mycket tid och energi. Tyvärr är det enda lösningen för den som vill ha en god chans att gå vidare med sin ansökan. Dock så är det inte arbete som är nedlagt i onödan även om du inte får jobbet som du sökte. Vid nästa ansökan behöver du inte uppfinna hjulet på nytt utan nu har du en bra grund. Du kanske rentav söker flera tjänster samtidigt? Är dessa inom snarlika sektorer så går det att använda delar till flera av dessa.

Be även om feedback då din ansökan inte räckte för att ta dig vidare. Vad var det som var bra? Vad hade du kunnat göra annorlunda? På så vis får du information om vad du kan förbättra så att nästa gång du ska göra ett CV och skriva CV profiltext så kan du göra det bättre och öka dina chanser för anställning.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA