Funktionellt CV – vad är det och hur skriver man ett sånt? Och när passar det bäst? Svar på det och mer därtill finner du i denna artikel. Här får du läsa om syftet, strukturen och vilka för-och nackdelar som följer med det. Dessutom ger vi ett par enkla exempel på hur du kan anpassa det till att lyfta fram dig på bästa sätt.
- Vad är funktionellt CV?
- Funktionellt CV – exempel över innehåll
- Funktionellt CV – exempel
- Funktionellt CV – frågor och svar
Vad är funktionellt CV?
Funktionellt CV har en struktur där funktionen avgör. Och den viktiga funktionen är vanligtvis att lyfta fram det som pekar ut en som lämplig för tjänsten man söker med CV:t. Det betyder att ett funktionellt CV får en något individuell struktur utifrån jobbet du söker och det du behöver lyfta fram för att väcka gillande och bli kallad till intervju.
Visserligen kan man påstå att alla typer av CV går ut på att redovisa fördelar för att leda till intervju. Men deras olika strukturer lyfter och poängterar innehållet på olika sätt. Innehållet är alltså ungefär detsamma men faktabitar kan ju rangordnas och kombineras på olika sätt för att ge olika intryck.
Närmast så går vi igenom nödvändigt och valfritt innehåll i ett CV av i princip vilket format som helst. Därefter tittar vi på hur detta kan placeras och kombineras i ett funktionellt CV.
Läs vidare: Hur skriva CV?
Funktionellt CV – exempel över innehåll
Här listar vi uppgifter efter hur viktiga de är att ha med såväl funktionellt CV som i andra CV-format. Detta betyder dock inte alls att de behöver eller ens bör redovisas i den här ordningen.
Kontaktuppgifter
Utan kontaktuppgifter så går det ju inte att nå dig. Detta är klokt att ta med:
- För- och efternamn
- Telefonnummer
- Mejladress
Introduktion
En kort introduktion av dig själv som i korthet lyfter fram det mest intressanta ur resten av CV:t (och förstås med specifika yrket i åtanke). Du kan se introduktionen lite som en aptitretare – här ger du inte hela bilden men låter läsaren få en skymt som lockar till fortsatt läsning.
Dina färdigheter och förmågor
Dessa är viktiga att ta med men kan vara svåra att lyfta fram på ett trovärdigt sätt. En metod är att poängtera dem som framgångsfaktorer för yrken, studier och andra livserfarenheter du tagit del av. Då helst genom att peka på resultaten av färdigheten eller förmågan – sånt ökar trovärdigheten. Exempel:
- ”Jag är lite av en datornörd och brukar få hjälpa vänner med deras strulande datorer”
- ”Får ofta beröm på jobbet för mina tydliga rapporter”
- ”Klienterna visar ofta tacksamhet över min förmåga att sätta mig in i deras situation.
Färdighet jämfört med förmåga? En färdighet är något du lärt dig (svetsa, byta blöjor, räkna etc.) medan en förmåga är en medfödd egenskap som kan vara användbar i arbetslivet (analytisk, kreativ, empatisk etc.).
Din arbetslivserfarenhet
Viktiga uppgifter här är:
- Befattning (Golvläggare)
- Namn på arbetsgivare (Gregers Golv i Finspång HB)
- Anställningsperiod (2003-2007)
Din utbildning
Här är det viktigaste att du får med:
- Namn på utbildningen (ex. antropolog)
- Namn på utbildningsanordnaren (ex. Södertörns högskola)
- Utbildningsperiod och utbildningens omfattning (ex.vis 2020-2023, 180 högskolepoäng)
Valfria avsnitt
Dina arbetslivserfarenheter, dina utbildningar eller trovärdiga färdigheter må vara viktigast men du kan också lägga till ytterligare ett eller ett par avsnitt, om du tror de gör en tydlig positiv skillnad.
Fyll dock inte på i onödan – det gäller att hålla läsaren intresse i fokus, även om du själv kan vara helt uppslukad av exempelvis ditt familjeliv eller fritidsintressen.
Ett par tänkbara avsnitt:
- Ideellt arbete (ex. ordförande i etnisk förening)
- Ambition (ex. ”Har passion för folklivsfrågor och ser mig arbeta heltid som antropologi eller etnologi inom tre år.”)
- Fritidsintressen och familjeförhållanden (ex. aktiv föreningsmänniska och fyrbarnsfar)
Funktionellt CV – exempel
Här närmast kan du kika på ett par avskalade exempel för att förstå hur funktionen påverkar strukturen. Strukturerna måste inte se ut så här, men de bör hjälpa läsaren att så tidigt som möjligt förstå att du är en intressant kandidat.
Läs vidare: Unika CV-mallar för jobben du söker
Funktionellt CV – exempel för utbildad lärare utan erfarenhet
Se ett avskalat funktionellt CV-exempel där någon söker jobb som lärare och har relevant utbildning men saknar relevant yrkeserfarenhet:
- Kontaktuppgifter
- Introduktion
- Utbildning (där lärarutbildningen nämns först)
- Arbetslivserfarenhet (kort redovisning av det närmaste – åtminstone visa arbetslivserfarenhet)
- Färdigheter och förmågor
Funktionellt CV – exempel för lagerarbetare utan relevant erfarenhet eller utbildning
- Kontaktuppgifter
- Introduktion
- Färdigheter och förmågor
- Arbetslivserfarenhet (om du kan visa att åtminstone har erfarenhet av arbetslivet, om än inte av just av lageryrket)
- Utbildning (din högsta avslutade utbildning)
- Fritidsintresse (”Jag har alltid varit ’Herr Ordning och reda’ där hemma och på andra jobb – trivs när var sak har sin plats”.)
Funktionellt CV – exempel för handläggare med både relevant erfarenhet och utbildning
- Kontaktuppgifter
- Introduktion
- Arbetslivserfarenhet (har du både relevant erfarenhet och utbildning så tar du upp dina arbetslivserfarenheter först – i arbetsgivares ögon värderas vanligtvis erfarenhet högre än utbildning)
- Utbildning (din högsta avslutade utbildning)
- Färdigheter och förmågor
För- respektive nackdelar med funktionellt CV
Precis som med andra CV-format så har funktionellt CV sina för- och nackdelar. Vi börjar med att lista nackdelar:
- Funktionellt CV grumlar din karriärsutveckling – svårare att se en röd tråd
- Ger inte mycket utrymme att beskriva dina värden mer på djupet
- Ger inte heller mycket utrymme att lista en lång rad erfarenheter eller utbildningar
Några fördelar med funktionellt CV:
- Fokuserar väl på att lyfta fram din lämplighet för yrket du söker
- Passar för många yrken och många livsbanor
- Lättare att dölja eventuella luckor och bakslag i karriärsbanan
Pekar för- och nackdelarna för att just du bör använda ett CV i detta format? Om inte så kan du fundera över om exempelvis CV i löpande text, i form av (kronologisk eller omvänt kronologisk) meritförteckning eller i ett tematiskt format skulle kunna passa bättre. Vill du ha mer uppslag så finns här gott om exempel.
Läs vidare: Svenska CV – exempel per yrke
Funktionellt CV – frågor och svar
Här följer ett par frågor och svar kring funktionellt CV.
Det funktionella CV:t passar i de flesta fall men extra väl om du ska byta karriärsbana och vill att läsaren främst lägger märke till dina förtjänster, färdigheter och förmågor.
Då hamnar exempelvis bristen på en examen eller perioder av arbetslöshet i bakgrunden. Du ljuger inte. Du döljer det inte. Du bara riktar läsarens fokus mer mot det som talar för dig i jobbet du söker.
Det beror helt vilket yrke och vilken arbetsplats du söker dig till, så läs annonsen noga. Sen lyfter du först fram de kompetenser som bäst matchar kraven och behoven där. (och arbetsgivare värderar oftast relevant arbetslivserfarenhet högre än utbildning). Därefter, om det behövs, kan du fylla på med exempelvis relevanta färdigheter som du har förvärvat på annat sätt, eller förmågor som skymtas på annat håll.
Självklart kan du det! Men fundera först över vilken bild du vill förmedla över dig själv – valet av CV-format är mer knutet till vad du har att erbjuda och mindre till vad yrke och bransch kräver.
Läs vidare: Svenska CV – exempel per yrke