CV På engelska

CV På engelska – konsten att skriva ett

Att skriva ett inriktat och anpassat CV på engelska, skiljer sig lite från att skriva ett svenskt CV. Det är bland annat vissa saker du ska undvika att inkludera och det är även extremt viktigt att språket du använder är grammatiskt korrekt, samt att orden du väljer baseras på om företaget du ansöker till är brittiskt eller amerikanskt.

Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet. CVKungen.se kan allvarligt hjälpa dig att få den arbetsintervjuen.

Ord och fraser skiljer sig nämligen mycket mellan amerikansk engelska och den brittiska. Beroende på vart bolaget är baserat, kräver de även lite olika innehåll och meriter. Så gör dina efterforskningar och var noga med hur du skriver och uttrycker dig i ditt CV.

Precis som med samtliga CV är det viktigt att det anpassat efter det arbete du söker och att endast relevant information inkluderas. Ingen arbetsgivare, engelsk eller svensk vill läsa igenom ett för långt och komplext CV. Så inkludera passande information och du har en större chans att bli inkallad på en arbetsintervju.

I denna artikel kan du lära dig konsten om hur du skriver ett bra CV på engelska och vad du ska inkludera. Om du söker arbete på ett svenskt företag, ska du dock skicka in ett CV på svenska och det är då bättre att du följer den svenska guiden för hur ett bra CV ska vara uppbyggt.

Olikheter och vad du bör tänka på när du skriver ett engelskt CV

Det som framförallt skiljer ett svenskt CV från ett amerikanskt eller engelskt CV är hur det är uppbyggt, samt vad som bör inkluderas. Bland annat är det vanligt att personliga uppgifter nämns överst på CVt och sedan inkluderas på varje enskild sida.

Några punkter som alltid ska inkluderas under personliga detaljer är för- och efternamn, mobilnummer, mailadress, vart du är bosatt men dock utan att hela adressen inkluderas, samt länkar till din jobbprofil på Linkedin om du har en sådan och den är uppdaterad.

I svenska CVn är det istället uppskattat att inkludera lite mer detaljerade uppgifter som hela bostadsadressen. Men detta är alltså inte nödvändigt när du skickar in ett engelskt CV. Du ska även utesluta detaljer som kön, om du har körkort eller inte, vart du är född, din nationalitet samt din relationsstatus.

Ha med foto i ett CV eller inte?

Bör ett foto inkluderas? Ja detta är någonting som också skiljer sig från svenska CVn. Ett foto uppskattas alltid och ger en god överblick. Om du väljer att inkludera foto, var dock noga med vilket foto du använder. Det ska vara ett professionellt porträtt där du bär en passande klädsel. Undvik resebilder eller liknande, om detta dock inte är passande för jobbet du söker.

För att ditt CV ska vara utmärkande är det även viktigt att du tänker på att ditt CV inte är för långt. Det ska reflektera dig som person och endast innehålla meriter, kunskap och tidigare erfarenhet som är relevant till det jobb du söker. Ta därför bort överflödigt innehåll, för att ditt CV istället ska bli mer intressant att läsa för din eventuellt blivande arbetsgivare.

Om du söker flera jobb, är det viktigt att du anpassar ditt CV efter varje enskilt jobb du söker. Det kan verka lockande att ha ett CV som skickas runt till samtliga företag. Detta kommer dock göra det svårare för dig att faktiskt få jobbet, då det inte sticker ut från mängden eller känns särskilt passande. Den maximala längden på ett CV bör inte överstiga 2 A4-sidor.

Kallas det för CV eller Resume?

Det är väldigt vanligt att orden CV och resume blandas ihop och används på ett felaktigt sätt, vilket absolut inte kommer att se särskilt bra ut för den som läser din ansökan. Oberoende på om bolaget är amerikanskt eller engelsk gäller samma princip. Så finns det då egentligen någon skillnad mellan CV och resume?

CV är en förkortning av curriculum vitae, som kort och gott betyder levnadslopp. Det innebär alltså att innehållet är en detaljerad beskrivning om dina erfarenheter och karriär. Om du skriver en väldigt detaljerad förteckning om dina erfarenheter och innehållet överstiger två stycken A4-sidor är CV ett mer passande ord.

Men de flesta arbetsgivare uppskattar inte att få ett helt levnadslopp inskickat och föredrar då en resume. Resume innebär att innehållet är mer kondenserad och inte överstiger två stycken A4-sidor.

På svenska används ordet CV oavsett längden på innehållet. Men när du skriver ett engelskt CV är det viktigt att använder rätt benämning. Då framförallt då många arbetsgivare lägger CVn åt sidan, för att innehållet är alldeles för långt, för detaljerat och därmed inte särskilt anpassat för jobbet. Skriv därför hellre en kortare sammanfattning, som du kallar resume.

Hur du översätter ditt CV eller resume

Om du vill översätta ditt svenska CV finns det flera verktyg som du kan använda för att göra jobbet betydligt enklare. En hemsida som erbjuder dig en god grund för översättning är CVKungen. Du kan läsa vår recension för att få en bättre förståelse om hur detta verktyg kan hjälpa dig med denna process.

Tjänsten ger dig en fördjupning om hur ett CV ska översättas och bidrar även med praktiska mallar som du kan använda.

Det allra svåraste med att översätta ett CV är att formatet ser annorlunda ut och det är knepigt med vart informationen bör placeras. De mallar som denna hemsida erbjuder uppfyller standarden och gör det enkelt att fylla i rätt information och hålla det professionellt.

När du översätter ditt CV till engelska, var noga med hur du fraserar, att du använder rätt ord och grammatik och att du har ett bra flyt i det du skriver. Be gärna någon med engelska som modersmål att läsa igenom texten, för att du ska kunna göra lämpliga korrigeringar.

Om det är nödvändigt för dig att inkludera dina betyg, ska såklart även dessa översättas. Då betygsskalan ser väldigt olika mellan England, USA och Sverige kan det vara en fördel att be din studievägledare att översätta betygen för att de ska innefatta rätt information och betygsskalor som faktiskt är riktigt.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA