CV bild

CV bild – konsten att välja rätt!

bild av ett profilfoto för ett CV.
cv bild exempel - skriva cv

När det kommer till att skriva CV är det förmodligen inget som diskuteras lika frekvent som frågan om att ta med en CV bild eller inte. Vissa påstår att, om det är ett professionellt taget foto som passar bra in i CV:t och rollen du söker, ta med, annars inte. Vidare kommer de flesta rekryterare att Google upp dig ändå och kolla dina profiler i sociala medier. Vilket innebär att de så småningom ser hur du ser ut ändå.

Men huruvida man ska ta med eller inte beror också på vilket land du söker jobb i. I många delar av världen, som i Sverige, förväntas alla ta med en CV bild. I andra länder skulle rekryterare och chefer säga att det är oacceptabelt. De menar att det bara ökar möjligheten till diskriminering och omedveten partiskhet mot den sökande.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste argumenten om CV bild.

1. Argument: Arbetsgivare och chefer kommer att googla upp dig ändå så att de så småningom kommer att se hur du ser ut.

De flesta rekryterare Googlar idag upp varje jobbkandidat och kontrollerar deras sociala medier.

Detta ger dig två alternativ:

  • Lägg till ett foto i ditt CV eftersom de googlar upp dig ändå.

Antingen det eller….

  • så kan du välja att INTE inkludera en CV bild. Detta med samma anledning – de kommer att Googla upp dig ändå.

Ditt CV bör trots allt handla om dina färdigheter, utbildning, erfarenhet och inte om utseende. Eller vad säger du?

Generellt sätt är ditt utseende inte relevant för jobbet, såvida du inte ansöker om ett modell- eller skådespelarjobb.

2. Argument: En CV bild leder bort rekryterarens uppmärksamhet från de viktiga sakerna.

cv bild exempel ellen olson

Avseende CV bild eller inte så lägger rekryterare som vi nämnt i tidigare artikel, endast 6 sekunder på att screena varje CV. Du har bara en mycket begränsad tid att sälja dina kunskaper och kompetenser.

Att undersöka ditt foto, oavsett hur snygg du är, kan komma att ta bort deras uppmärksamhet från de viktiga detaljerna om din arbetslivserfarenhet, färdigheter och kunskap. Använd den dyrbara tiden bättre än att ge anställningschefen en chans att koncentrera sig på ditt foto.

Eller skulle du främst vilja anställas för att du ser bra ut?

3. Argument: CV bild kan leda till diskriminering.

Majoriteten av HR-experter håller med om att en CV bild kan leda till diskriminering, partiskhet och favoritism. Det är inte alltid rekryterarens fel, de kan diskriminera omedvetet. Människor är visuella varelser och vi gör instinktivt bedömningar om människor utifrån deras utseende. Vi gör ofta bedömningar medvetet, utan en klar avsikt att göra det. Men på arbetsmarknaden, där människor ska sticka ut baserat på sina prestationer och förmågor, varför ta med CV bild och ta risken att bli bedömd utifrån ens härkomst och/eller utseende?

Bortsett från ens utseende kan namn, ålder, kön eller till och med hemadress också utlösa undermedvetna fördomar. I vissa länder kommer HR-avdelningar att kassera alla CV med foton för att undvika eventuella anklagelser om diskriminering eller partiskhet.

Å andra sidan, i vissa andra länder, är det nästan ett måste att ha ett foto på sitt CV. I slutändan är det viktigast att göra vad som är vanligt på din lokala arbetsmarknad samt det du tror på efter att ha tagit del av alla argument och andra argument som du kommer på.

4. Argument: Utseendet är inte relevant för jobbet du söker.

Okej, du kanske är attraktiv. Varför inte få ta extra poäng genom att visa upp din bild då? Oavsett vad vi just har sagt om medvetslösa fördomar, bör du överväga en sak till:

Ger ditt utseende något extra värde för jobbet du söker?

Du måste ta hänsyn för vilka jobb en CV bild är relevant och för vilket inte. Det finns gott om positioner där utseendet spelar roll, som vissa kundtjänstjobb, modelljobb eller skådespelarjobb, varumärkesambassadör / representantjobb etc.

Det är upp till varje sökande att utvärdera var den är lämplig och var inte. När det inte finns något berättigat skäl till att det kan vara en tillgång för jobbet du söker, rekommenderar vi att du inte inkluderar det.

5. Argument: Foto på ett CV kan potentiellt motarbeta dig.

Om du bestämmer dig för att inkludera ett foto i ditt CV, se till att det är det representerar dig väl.

Det ska vara ett professionellt taget foto med god passform. Foton på CV kan ibland förvirra ATS (Applicant Tracking Systems) som vissa företag använder för att filtrera CVn. Den här programvaran skannar automatiskt av ditt CV efter nyckelord och ett foto kan potentiellt hindra denna process. Det kan i värsta fall leda till att ditt CV inte accepteras. Det vill du inte. Var medveten om detta när du ansöker om ett jobb i stora företag – de får hundratals CV dagligen och använder ATS för att påskynda processen att anställa nya människor.

Du bör också tänka på att det i vissa länder är normalt att lägga till foton medan det i andra är oacceptabelt. Så beroende på om du söker jobb här i Sverige eller utomlands, var påläst.

I större delen av Europa och i Norden är det till exempel vanligt att lägga foton på CV, men i andra delar av världen, som Australien, Indien eller Storbritannien, ses samma praxis som mycket olämpligt. Så även med de bästa avsikter kan ett foto så småningom motarbeta dig.

Vår slutsats

Sammantaget håller experter med om att det är bättre att INTE inkludera ett foto såvida det inte tillför mervärde eller är ett krav.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA