Avsluta ett personligt brev

Avsluta personligt brev – det är väl ändå en baggis? Man slänger in några säljfraser och ett ”Med vänliga hälsningar” på slutet och skickar? Nja. Faktum är att avslutningen är en viktig del, som du bör lägga extra omsorg på att få till rätt. För avslutningen formar nämligen inledningen på en fortsättning för dig i rekryteringen.

Lästips:
Inledning – personligt brev
Innehåll – personligt brev

Personligt brev – avslut som inledning

När det kommer till personligt brev – avslut skapar inledningen till nästa kapitel i rekryteringsprocessen. Du skriver ju inte för att roa någon och sedan glömmas bort utan för att din jobbansökan ska leda till nästa steg: anställningsintervjun.

Medan du har en inledning för att fånga uppmärksamheten och ett innehåll för att väcka intresse så har du brevets avslutning till att omvandla intresset till övertygelse och driva till handling (kalla dig till intervju). Avslutningen utgör därför en brygga över till intervjun.

Detta med ”brygga”: Detta är ett koncept du gott kan ha med dig genom hela rekryteringsprocessen, så att du avslutar varje steg i den på ett sätt som naturligt leder till nästa. Förenklat så säger du alltså inte ”tack å hej!”, utan ”vi hörs nästa vecka!”.

Avslutning – personligt brev som leder till intervju

Självklart vet mottagaren vad du vill med ditt brev – anställningsintervjun är ju det naturliga nästa steget. Avslutningen handlar går alltså inte ut på att du ska förklara vad du vill att mottagaren ska göra (det skulle förmodligen mest tas som en förolämpning). I stället är det snarare en känsla du behöver förmedla – en samlad upplevelse av dig som lämplig och intressant, oavsett om du faktiskt är det. Här några saker som talar för dig som lämplig, och som du alltså bör förmedla:

  • Du är genuint intresserad av jobbet;
  • Du har rätta kompetensen för jobbet;
  • Dina ambitioner ligger i linje med arbetsgivarens;
  • Du är trygg i att kunna klara av jobbet;

Dessa bitar ska du alltså förmedla. Men utan att skriva dem, eftersom du då förmedlar något annat. Om detta låter förvirrande så kan du jämföra med att säga åt någon att bli glad. Tror du personen blir glad av det? Inte troligt. Du kan rentav få en motreaktion, där någon värjer sig mot att styras av dig. I stället gäller det att skriva något som ger skäl att uppleva dig som lämplig och intressant.

Genuint intresserad

Här skriver du alltså inte att du är genuint intresserad (det ger snarare intrycket av att inte vara intresserad). I stället bör du skriva något specifikt för jobbet som intresserar dig. Genom att peka på detta så visar du ditt intresse snarare än talar om det. Och du visar det genom att signalera att du verkligen läst på om jobbet och därför kan vara mer specifik. Jämför exempelvis dessa två fraser:

”Jag är genuint intresserad av jobbet som processkötare.”

”Jag är extra sugen på att jobba efter ert upplägg för flödeshanteringen.”

I ena fallet säger du att du är intresserad men i andra visar du ditt intresse, dvs. förmedlar ett genuint intresse.

Rätt kompetensen

I mångt och mycket kommer din kompetens fram i ditt bifogade CV och i ditt personliga brevs övriga innehåll. I avslutningen har du dock chansen att särskilt fästa uppmärksamheten på just den del av din kompetens som talar extra mycket för din lämplighet för jobbet du söker. Du kan se hela din jobbansökan som en trestegsraket för just detta syfte:

  1. Ditt CV visar att du har kompetens med någon anknytning till jobbet du söker.
  2. Innehållet i ditt personliga brev visar vilken av denna kompetens som är direkt relevant för jobbet.
  3. Avslutning – personligt brev: Där trycker du på den relevanta kompetens som särskilt utmärker din lämplighet för jobbet.

För att träffa rätt där så behöver du först och främst veta exakt som möjligt vad jobbet kräver. Först därefter kan du avgöra vilken av din relevanta kompetens som främst visar din lämplighet. Chansar du, och träffar fel, så har du nämligen bevisat din brist på kompetens.

Lästips: Jobbansökan: CV, personligt brev & meritförteckning

Ambitioner i linje med arbetsgivarens

I de flesta fall lär arbetsgivare uppskatta att du har ambitionen att göra ett gott jobb och bidra till verksamheten. Här gäller det att du lägger dig på rätt nivå så du inte förmedlar fel saker, dvs. att du snarare signalerar en ambition att ställa in dig hos chefen snarare än att göra ett gott jobb.

Vill du lägga trovärdighet bakom dina ord så bör du snarare visa hur din ambition kan spela in:

”Era planer på att bredda marknaden triggar mig. Rörelsen vill jag inte bara vara med i – jag gå i frontledet”.

Där kopplar du ihop dig i relation till verksamhetens övergripande mål och visioner. Se bara upp för att förmedla bilden dig som någon som intresserar sig för att plocka prestigepoänger och klättra i graderna, snarare än att göra jobbet. För få arbetsgivare lär lockas av någon som placerar sig själv framför verksamheten.

Trygghet genom begränsningar

Ett sätt att förmedla upplevelsen av att du är trygg i jobbet är att signalera en insikt om dina begränsningar i förhållandet till det. Låter kanske märkligt. Men saken är den att bara den som redan har erfarenhet inom ett visst yrke, vet vad den mäktar med och vad hen behöver för att klara av yrket. Läs följande två varianter och känn efter vilken som främst visar en förståelse av arbetet och dess krav:

”Med min gedigna erfarenhet inom yrket så ser jag inga hinder för att direkt kunna komma igång”.

”Jag bör kunna nå full produktionskapacitet efter tre-fyra veckors introduktion – behöver ju lite tid att sätta mig in i era specifika rutiner”.

Den första varianten signalerar ett stort självförtroende kring erfarenheten, och det kan mycket väl vara befogat. Den senare varianten ser på ytan ut som mer osäker. Men, den ger å andra sidan en skymt av faktisk erfarenhet och självkännedom genom att peka på hur lång introduktionstid som behövs och till vad). Väsentliga skillnaden ligger här mellan att, genom bevis, väcka läsarens övertygelse, istället för att bara uttrycka sin egen övertygelse.

Avslutningsfras – personligt brev

Du kan självklart använda färdiga och välbeprövade avslutningsfraser – internet fullkomligen svämmar över av dem. Då slipper du formulera något själv. Men samtidigt riskerar du att trigga läsarens floskelradar. Och eftersom färdiga fraser blir mer allmänna så lär de inte förmedla något av värde. Då kan läsaren rent av uppleva att du slösar med dennes tid.

Du börjar ana varför du inte finner mycket av färdiga fraser i denna artikel? Alla skulle kunna läsa dem, använda dem och på så vis komma att framstå som förväxlande lika precis alla andra jobbsökande.

Med det sagt: Tänker du ändå använda färdiga fraser så bör du absolut anpassa dem för att förmedla åtminstone något unikt och träffsäkert. Sen är väl frågan om du sparar så mycket tid på det. Och med andras fraser i ditt personliga brev så riskerar du att byta ton i slutet, precis när det ska brygga över till nästa steg i rekryteringsprocessen.

Avslut – personligt brev

Det allra sista i ditt personliga brev bör mana till agerande, utan att överdriva. Bara precis leda tanken till nästa steg, så att ditt avslut leder till en fortsättning. Kan exempelvis se ungefär så här:

”Så långt om mig. Nu ser jag fram emot att få träffa er. Vill bättre se hur jag kan bidra till [något specifikt för verksamheten].

Med vänliga hälsningar

NNNN NNNNN”


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA