Artikel

Skriva CV tips – 4 enkla tips när du ska skriva CV

Postat på |
Trollkarl skriver ett CV

Att skriva ett bra cv är det viktigaste att hitta ett jobb. Det är därför vi ger dig 4 enkla tips att lägga till som gör ditt CV lite mer unikt än resten av de sökande. Det första en rekryterare lägger märke till i ett CV är dess layout.

Saker som:

  • Är allt lätt att få en bra översikt och går det att följa?
  • Avseende färger, teckensnitt och rubriker, är dom konsekventa?
  • Ser all information i CV:t välstrukturerad ut och formad i kronologisk form?

1. Begränsa ditt CV till max 2 sidor

Någon som söker en ny person att anställa får otroliga mängder CVs från sökande. Tid är pengar och pengar är tid så ett 5-sidigt CV är inte en bra idé att ansöka med. Rekryteraren har helt enkelt inte tid att läsa allt detta, plus det skickar ett meddelande att du inte kan sammanfatta ditt livs arbete. Så håll dig till högst 2 sidor – Det är en allmän standard.

2. Välj ett lämpligt typsnitt och stil när du ska skriva CV

Många sökande är inte särskilt bra på att skapa ett CV. De använder ett enkelt ord format eller skapar ett CV från i “Notiser” -appen i Windows. Tänk på det, alla CV från de personer som arbetar på detta sätt ser likadana ut! Försök att använda små ändringar som till exempel ett teckensnitt. Detta kommer ge ditt CV ett unikt utseende. Något som är ännu bättre skulle vara att använda några små ikoner eller minimalistiska färger. Ett bra verktyg som kan hjälpa dig med skulle kunna vara en CV-generator som resume.io

3. Titta på några CV-exempel

Du kan lära dig mycket av ett exempel. Vi har delat våra CV exempel inom specifika sektorer i arbetsfältet. Det gör det lättare för dig att få en bra känsla för vad som förväntas på ett CV och speciellt de som är skapade för en specifik jobbposition. Se vår sida med en översikt över alla CV exempel.

4. Låt någon korrekturläsa ditt CV

Du är klar! Du har skapat ditt eget CV. Eller åtminstone är detta vad du tycker men ofta verkar det som att människor fastnar i sin egen tunnelvision. Du har tittat så på ditt eget CV så ofta att du inte ser mindre och vanliga misstag längre. Det här är den punkt där en korrekturläsare kommer till nytta! Du kan fråga vänner eller familj men du kan också välja att gå för ett mer professionellt tillvägagångssätt. Det finns online byråer som du kan betala en relativt liten avgift för att få det korrekturläst.

Efter att ha gått igenom CV-skrivguiden erbjuder sidan ‘Skriva ett CV‘ ytterligare insikter och tips för att skapa ett framstående svenskt CV.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA