Utmärkelser i CV

Utmärkelser i CV – lyft fram dem och övriga prestationer

Hur få in utmärkelser i CV utan att det ser patetiskt ut? Man kan ofta läsa om hur man ska skriva ett CV och det finns gott om åsikterna på området. Här tänker vi lista några saker som vi ser som väldigt viktiga att lyfta i ditt CV.

Utmärkelser och presentationer är något många glömmer eller tvekar över att ta upp. Kanske känns säkrast att bara kort nämna vad man har haft för roll tidigare, exempelvis varit projektledare. Men där slutar många. Det man verkligen ska lyfta är vad just du gjorde som projektledare – vilka projekt du arbetade med, vilka resultat det gav osv. Det viktigaste är att lyfta vad du faktiskt har gjort och naturligtvis lyfta utmärkelser som kan vara avgörande för att en rekryterare ska välja just dig.

Ta en titt på dessa 21 CV-mallar som följer reglerna för hur man skriver ett perfekt CV. Du kan skapa, skriva och ändra i CV:t här och sedan ladda ner det gratis.

Därför är prestationer i CV viktiga

Många missar att vissa utmärkelser man har fått rentav kan vara avgörande ibland. Har du genom jobbet på fritiden gått på olika kurser som exempelvis hjärta och lungräddning, simskola eller en kurs i Photoshop eller Excel? Det är inte givet att man ser hur dessa kan spela någon roll att lyfta fram. Men vissa av dessa förkovringar och erfarenheter kan faktiskt kan vara viktiga faktorer för att företaget du söker arbete på ska välja just dig. Dels säger det att du är aktiv, dels att du är villig att utvecklas och lära dig nytt – egenskaper som arbetsgivare sätter högt. Nedan kommer också några tips på vad man bör ta upp och saker man inte ska ta med i sitt CV.

Relevanta utmärkelser och prestationer

Beroende på tjänst och arbetsuppgifter så ska du alltid ta med det som är relevant eller som kan tänkas vara relevant för den aktuella tjänsten. Söker du arbete som administratör så ska du naturligtvis lyfta att du är van att arbeta med olika program och att du är strukturerad och punktlig. Söker du arbete som säljare så bör du givetvis vara social och kreativ och ha en förmåga att inte ge upp. Allt sådant ska du lyfta i ditt CV och som många kanske vet så ska man alltid anpassa sina ansökningshandlingar till varje tjänst man söker.

CV – utmärkelser och prestationer som bör tas med

Lyft alltid det som visar dina styrkor och som faktiskt gör sig unik. Har du löst en konflikt på jobbet eller kan hjälpt en tidigare arbetsgivare att spara pengar i verksamheten? Ta med det och vis arbetsgivaren att du är en problemlösare som tänker på företagets bästa.

Förtroendeuppdrag – CV

Förtroendeuppdrag i CV kan ge en rejäl fördel. Och det gäller nästan helt oberoende av typen av förtroendeuppdrag så länge det inte rimmar illa med din tänkta arbetsgivares värderingar. Uppdraget visar nämligen att du av andra har bedömts kunna axla ett visst ansvar, förmodligen för att du har visat både skicklighet och omdöme. Som tidigare nämnt så kan vissa utmärkelser och prestationer lyfta ett CV även om de på ytan inte känns relevanta för tjänsten – förtroendeuppdrag i CV är bra exempel på detta.

Vissa kunskaper är alltid bra att lyfta och kunskap i exempelvis PowerPoint, Excel eller annat program är en stor tillgång till i princip alla tjänster då dagens tjänster blir alltmer digitala. Prestationer är också viktigt att ta med. Beskriv utförligt hur du utförde dina uppgifter eller hur du ledde ett projekt eller vad det nu kan vara. Det stora misstaget människor gör är att endast skriva titeln på den tidigare arbetsplatsen men inte vad arbetet faktiskt har inneburit. Har du haft för ansvar eller befogenheter? Lyft alltid det som är utmärkande och dämpa det som du kanske gjorde mindre bra.

Det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren eller rekryteraren är precis som vi – en livs levande människa som vet att alla gör ibland fel eller tar fel beslut. Men långt ifrån alla vågar visa självkritik,  vilket du faktiskt kan göra till en fördel för dig. Därför är det viktigt att du poängterar att du är en person som alltid arbetar med att bli bättre och lära dig nya saker. Och detta är extremt viktigt för en arbetsgivare att veta då den vill ha en flexibel person som kan och vill ta sig an nya arbetsuppgifter.

Utmärkelser och prestationer som bör undvikas i CV

Man ska naturligtvis vara ärlig och inte hitta på saker i sitt CV. På kort sikt kanske du kan komma undan men det är en stor risk att arbetsgivaren avslöjar dig med att ha uppgett fel uppgifter i ditt CV. Dessutom märks det snart i jobbet om du saknar en viss kunskap eller erfarenhet. Man behöver självfallet inte uppge att man exempelvis ofta är sen på morgonen, även om man oftast är det,  men huvudregeln är att inte ljuga – sådant kan väldigt lätt upptäckas och kan då förstöra dina jobbchanser.

Utmärkelse på engelska? Prestation på engelska?

Ska du CV för anglosaxiska länder som USA och Storbritannien så kan du räkna med att rekryterare och arbetsgivare där har ett ännu tydligare fokus på just utmärkelser (awards) och prestationer (performance). Läs mer om att skriva CV på engelska!


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA