En CV ska berätta och är nyckeln till att rekryteraren får reda på vilka eventuella behov man kan uppfylla, samt besvara frågan: Vad man har att erbjuda som inte övriga sökande gör? Lär dig hur du skriver din utbildning på ett cv.
- Hur man skriver sin utbildning på ett CV
- Grunderna för att beskriva sina utbildningar i cv:n
- Några tips att tänka på
- Göra vid avvikande situationer
- Tumregler att presentera utbildning i sin cv
Ta en titt på dessa 21 cv-mallar som följer reglerna för hur man skriver en perfekt meritförteckning. Du kan skapa, skriva och ändra i cv:t här och sedan ladda ner det gratis.
Hur man skriver sin utbildning på ett CV
Har man inte mycket arbetslivserfarenhet eller ingen alls, så gäller det att se till att sina utbildningar sticker ut och fångar den potentiella arbetsgivarens intresse. Man ska informera om vilka utbildningar man har genomfört, påbörjat eller inte avslutat. Samtidigt som det är viktigt att framhäva just de utbildningarna och kurser som du har som är intressanta för rekryteraren. Ett CV ska alltså vara skräddarsydd för varje arbete man söker!
Det finns många arbetsgivare som insisterar på att de som söker arbetet har de kvalifikationer som krävs för arbetet, men kommer samtidigt ta sin erfarenhet och personlig utveckling i beräkningen. En sak som är mycket viktig är att man inte skönmåla sina kompetenser om man inte skulle uppfylla arbetsgivarens krav. Arbetsgivaren kommer förr eller senare få reda på om man har ljugit.
Grunderna för att beskriva sina utbildningar i cv:n
Det finns vissa grunder som bör följas när det är dags att beskriva sina utbildningar och enklast är att följa en viss layout. Den senaste genomförda utbildningen ska vara överst:
- Skolans namn och vart skolan finns
- Uppnådd godkänd högre utbildning, samt vilken inriktning och antal poäng
- Vilket datum när examen tog eller om den är pågående
- Genomsnittet för betyget (endast om det ligger över genomsnittet)
- En kort beskrivning på innehållet i utbildningen.
Vill du lära dig hur man skriver ett komplett professionellt CV? Läs vår guide: hur skriver man ett cv.
Några tips att tänka på
Har man en utbildning med en hög examensgrad kan man ha den överst och därefter skriver man i en omkastad kronologisk ordning. Har man inte gått på ett universitet/högskola, genomfört sin utbildning på en välrenommerad privatskola eller har precis slutat gymnasiet, först då tar man med gymnasieutbildningen i cv: n.
Beroende på vart man vill placera sitt avsnitt med utbildningar hänger vanligtvis på när man tog sin examen. Har man precis tagit sin examen är utbildningen en viktig del i cv:n och bör placeras längst upp. Oavsett vart man placerar sina utbildningar bör beskrivningen av dessa omfatta endast två till fem meningar. Beskrivningen av utbildningarna ska alltså vara kort och koncist!
Hur man nämner en utbildning i dessa situationer
Vid oavslutade utbildningar – Är en högre utbildning eller annan kurs påbörjad men inte avslutad, ska utbildningen endast vara med på cv:n om den är relevant för arbetet som söks.
Gymnasium – Har man endast gymnasial utbildning bör man ta med sitt slutbetyg, men det bör inte vara äldre än fem till tio år. Skulle det vara så att man håller på att studera på högskola eller universitet bör man uppge information om de kurser som är relevanta eller om man har genomgått andra studier, samt andra akademiska prestationer. Man bör även nämna att vilken typ av adept man är, vilken arbetsmoral man har och man är engagerad i något i sin cv.
Vid certifiering – Det är bra att lista certifieringar, men undvik att använda fackspråk eller förkortningar vid beskrivningen av certifieringarna.
Workshops eller Bootcamps – Har man deltagit i någon workshop eller bootcamp utanför sina akademiska studier, bör dessa finnas listade under utbildningar.
Praktikplatser – Vid praktik bör detta listas punktvis för att vara mer överskådliga och då under arbetslivserfarenhet eller under en speciell post just för praktikplatser.
Tumregler att presentera utbildning i sin cv
Innehållet i en cv variera mellan sökande, erfarenhetsnivåer och branscher, men det finns några allmänna tumregler som man bör tänka på i samband när man listar utbildningar i sin cv.
- Att alltid vara ärlig;
- Skriv koncist och kortfattat;
- Informationen bör skräddarsys;
- Uppmärksamma bedrifter, stipendier och utmärkelser;
- Ta endast med relevant yrkesutveckling;
- Lista de utbildningar som har betydelse;