Arbete och relaterad erfarenhet

När det är dags att ska skriva sitt CV är det viktigt att framhäva sina arbetslivserfarenheter. Ibland är kan ge större chanser för dig som arbetstagare, att använda en annorlunda jobbtitel än de vanliga man brukar se. Det finns flera enkla exempel på hur man kan krydda till sin arbetslivserfarenhet i sitt CV och få det att stå ut från mängden.

Imponerande jobbtitlar

Ett vanligt sätt att skriva sin jobbtitel på är “butiksbiträde” men en något mer imponerande titel skulle kunna vara ”biträde inom detaljhandeln ”, “lokalvårdare” som ibland benämns “floor manager” samt “vaktmästare” som istället kan benämnas “internservicemedarbetare”. Det blir direkt en annan klang i titeln även om den beskriver exakt samma position. Förändra inte din jobbtitel till något man inte direkt kan förstå vad det innebär. Söker du ett jobb som vaktmästare kan det vara en bra idé att behålla den vanliga titeln för att inte förvirra arbetsgivaren. Att tänka på är att en tjusig jobbtitel inte automatiskt gör ens kompetens bättre, men kan låta bättre i sitt CV.

Att lista sin erfarenhet

När man listar sin arbetslivserfarenhet ska man använda omvänd kronologisk ordning. Vilket innebär att ditt senaste eller till och med nuvarande jobb ska vara den första som skrivs i listan. Gör din lista lätt av att överskåda och läsa igenom, arbetsgivaren slänger ofta ett snabbt öga på varje CV som läses och ju mer lätt det är att läsa och hitta i ditt CV desto mer ökar du chansen att arbetsgivaren ser just dig.

Ett exempel är att använda olika storlek eller stil för när du skriver din jobbtitel, till exempel med fet eller kursiv text, eller en storlek större än övrig text. Efter jobbtiteln ska företaget du jobbat i stå skrivet samt datum under perioden du var anställd. Detta gör att varje anställning får en liten egen lättöverskådlig rubrik och att det blir en naturlig indelning i dokumentet. Exempelvis så här, Butiksbiträde, matbutiken, 2020.10.10 – 2021.10.10.

Se till att efter eller under varje rubrik redogöra för vilken typ av arbetsuppgifter och ansvar du haft, samt beskriva vad du lärt dig och kan ta med dig till framtida jobb. Du kan även beskriva vad du tyckte var mest givande med din arbetsroll. Viktigt är dock att inte skriva för mycket, utan använda enstaka ord eller korta meningar. Det är i ditt personliga brev du ska ta upp de anställningar som är relevanta för tjänsten och ge tydliga exempel på situationer som förklarar din kompetens.

I din text bör du undvika att skriva något negativt om din arbetsroll, arbetsplats eller arbetskamrater. Du bör ej heller hitta på arbetsuppgifter eller på något sätt försöka lura din nästa arbetsgivare att du besitter en kompetens som bara finns på pappret. Risken är stor att det är negativt för dig som arbetssökande i längden, tänk om man hamnar i en position där man sagt sig besitta kunskaper men står handfallen och får skämmas när man erkänner för chefen. Det lönar sig att vara ärlig.

Alternativ erfarenhet

Har man haft praktik ska även den stå med, det är inte alla företag som jämställer praktik med arbetserfarenhet men det kan vara en bra idé att sälja så mycket man kan av den kompetens man besitter. Ens CV handlar inte bara om att rada upp det man gjort, den största delen av ens CV handlar om att visa att man klarar av det jobb man söker.

Ett grundläggande tips är att ett bra CV ska kunna användas till alla ansökningar man gör. Det ska inte personifieras för att man söker till olika tjänster. Därför är det viktigt att man har med grundläggande information om vad ens tjänst inneburit. Att försöka fånga arbetsgivaren med sitt CV kan kräva att man har bra arbetserfarenhet och tidigare erfarenhet av den typ av jobb man söker. Har man inte så mycket erfarenhet eller den rätta utbildningen som krävs kan det gå bra ändå. Då ska man istället fokusera på att formulera ett bra personligt brev och försöka få arbetsgivaren förstå vilken typ av person man är och vad man är kapabel till att bidra med i jobbet. Det viktigaste när man söker jobb är att alltid fortsätta, man kommer att få många nej men det räcker med ett ja för att få ett jobb.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA