Personligt brev – sjuksköterska

Sjuksköterska skriver ett personligt brev

När du söker jobb som sjuksköterska ge ett personligt brev extra uppmärksamhet. Det är i det som du får möjlighet att visa vem du är och vad du kan tillföra arbetsplatsen. Ett personligt brev är ett tillfälle att sälja in sig själv och ge arbetsgivaren ett första intryck.

Sammanställ ditt personligt brev på 15 minuter. Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.

Skriv personligt brev för att väcka, övertyga och locka

Ett personligt brev för sjuksköterska ska både väcka arbetsgivarens intresse kring dig som person och övertyga om hur lämplig du är för tjänsten. Du bör vara övertygande och konkret i ditt brev och beskriva hur dina kunskaper, erfarenheter och personliga egenskaper kan bidra till arbetsplatsen och organisationens mål.

Inled för att väcka ­­nyfikenhet

Inled för ett personligt brev för att väcker nyfikenhet och intresse. En bra inledning kan vara att beskriva varför du valde just denna arbetsplats och vad i tjänsten som lockar dig. Det kan också vara en bra idé att inleda brevet med en mycket kort presentation av dig själv och dina erfarenheter.

Detta är inte meningen att vara uttömmande här – det viktiga kommer du ändå till senare och alla viktiga meriter bifogar du ju ändå i ditt sjuksköterska CV. Men något smått och gott, för att väcka arbetsgivarens nyfikenhet och öppna upp för resten av brevet.

Läs också: Inledning | Personligt brev

Skriv huvuddelen för att övertyga om din lämplighet som sjuksköterska

I huvuddelen av brevet är det viktigt att du lyfter det relevanta ur din kompetens och beskriver hur den kan komma till nytta hos arbetsgivaren. Nämner du exempelvis tidigare uppgifter inom vården så kom ihåg att knyta dessa erfarenheter till den nya arbetsgivarens behov.

Ett sätt att göra detta smidigt kan vara att lämna konkreta exempel på situationer som du har hanterat på ett framgångsrikt sätt. Då kan du enkelt fylla på med de kompetenser som gjorde det möjligt. Välj situationer med omsorg dock. De bör inte vara många men de behöver kunna lyfta fram kompetenserna som nu efterfrågas.

Förutom kompetenser så situationerna även lyfta fram de personliga egenskaper som du anser är särskilt viktiga i din roll som sjuksköterska, som exempelvis din förmåga till empati, samarbete, stresshantering och problemlösning.

Avsluta personligt brev med att öppna för dialog

När du avslutar brevet är det viktigt att du inte bara avslutar det. Även om arbetsgivaren vet vad nästa naturliga steg är i rekryteringsprocessen så kan du visa din framåtanda genom att sätta fingret på det steget. Utan att direkt kommendera så signalerar du då att du vill träffa arbetsgivaren. Exempelvis kan du skriva att du ser fram emot nästa kontakt och att du är tillgänglig för en intervju. Dina kontaktuppgifter överst i brevet gör det extra lätt för arbetsgivaren att nå dig.

Layout i personligt brev för sjuksköterska

När det kommer till layout i ditt personliga brev för sjuksköterska är det viktigt att tänka på överblicken och läsbarheten – brevet behöver vara enkelt att överskåda och lätt att läsa igenom. Och föreställ dig då att det ska läsas av någon som kanske har hundratals andra ansökningar att läsa igenom och kanske bara hinner sätta av 30 sekunder på varje.

Det ett läckert typsnitt som kommer att ge dig jobbet. Så du vinner knappast på att krydda ditt personliga brev med något spektakulärt och läckert typsnitt. Istället kan du välja något av de vanliga och dokumenterat lättlästa typsnitten Arial eller Times New Roman, i storlek 11 – 12 punkter. De är inte direkt moderna men vinner på att vara lättlästa och vanliga: läsaren får det extra lätt att läsa där, och kan då fokusera mer på innehållet – den verkliga hårdvalutan.

Dela upp texten i stycken om tre till fem rader, med mellanrum mellan varje stycke. Har du inte väldigt lite text i brevet så kan ett par rubriker göra brevet mer överskådligt. Se till att använda en snygg och professionell formatering så att brevet ser stilrent och snyggt ut. Du bör dessutom hålla dig till samma layout och formatering i ditt CV, så att din fullständiga jobbansökan ger ett konsekvent intryck.

Läs också: Personligt brev – mall

Färdigt personligt brev för sjuksköterska – är det bra eller dåligt?

Det är bara bra att hämta inspiration från andra brev (ett exempel hittar du här nedan). Samtidigt blir ett personligt brev för sjuksköterska bara personligt om det handlar om just dina färdigheter och förmågor, i förhållande till kraven och arbetsförhållandena hos just det jobbet som du söker.

Ett färdigt brev kan se tilltalande ut men saknar detaljerna som visar att du har läst jobbannonsen och saknar kopplingen men dig och jobbet. Det är exempelvis lätt att tala om att du är intresserad av jobbet. Men skriver du mycket i de ordalagen istället för att gå på djupet så avslöjar du snarare ditt brist på intresse.

Sammanfattning

Att skriva ett bra personligt brev för sjuksköterska kan vara avgörande för att få komma till steg. Det är viktigt att tänka på att brevet ska vara enkelt och lättläst med en tydlig struktur och layout. Brevet ska innehålla information om vem du är, vad du har för erfarenhet och utbildning, varför du vill arbeta som sjuksköterska och varför just du är lämplig för just den här tjänsten. Genom att använda rätt språk och att anpassa brevet till arbetsgivarens krav kan du öka dina chanser att bli kallad till en intervju.

Personligt brev sjuksköterska – exempel

Nedan ser du ett personligt brev – exempel sjuksköterska. Här har vi ingen jobbannons att utgå ifrån, så brevet lite ytligare. Men du bör ändå se hur det öppnar för att väcka intresse, övertygar med färdigheter och förmågor samt avslutar genom att öppna för en dialog.

Hej!

Jag heter Eva Lundqvist och är en engagerad sjuksköterska med flera års erfarenhet inom yrket. När jag såg att ni söker en sjuksköterska till er avdelning på [arbetsplatsens namn] kunde direkt se mig själv i tjänsten.

Som sjuksköterska är jag van vid att möta människor i olika livssituationer och att hantera många olika typer av sjukdomar och tillstånd. Min yrkesbakgrund innefattar bland annat arbete på akutmottagning, kirurgisk avdelning och geriatrisk vård. Genom dessa erfarenheter har jag utvecklat en god förmåga att snabbt sätta mig in i patienternas behov och att agera lugnt och professionellt i stressiga situationer.

Som person trivs jag i team och har lätt för att samarbeta med andra yrkesgrupper. Jag håller mig uppdaterad om kring utvecklingen inom mitt yrkesområde för att kunna ge patienterna bästa möjliga vården.

Jag är övertygad om att mina erfarenheter och mina personliga egenskaper skulle göra mig till en värdefull tillgång för er avdelning på [arbetsplatsens namn]. Jag strävar alltid efter att göra mitt bästa och ser feedback som nycklar till professionell och personlig utveckling.

Vad sägs om ett möte? Jag ser nämligen fram emot att höra mer om er och tjänsten och undersöka närmare hur jag kan vara lösningen på ert rekryteringsbehov.

Med vänliga hälsningar
Eva Lundqvist


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA