Artikel

Vikten av ett första intryck

Postat på |
första intrycket under en anställningsintervju
Ett bra första intryck är mycket viktigt. Allt börjar med ett CV. Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet CV och profiltext. I den här artikeln kommer du att läsa hur du skapar ett bra första intryck.

1. Klä dig rätt

Oavsett hur ofta du har hört att utsidan inte räknas, så är hur du klär dig väldigt viktigt när du går på en anställningsintervju. Första intrycket spelar en stor roll vad gäller intervjupanelens tankar om dig som sökande.

Fundera på hur någon i den position du vill ha klär sig och gör ditt bästa för att följa just den klädstilen. Kolla även upp hur anställda på företaget du har sökt till klär sig. Företagets klädkod visar vägen till hur företagskulturen är.

Samtidigt får du inte glömma bort din egen personlighet. Gör din ansemble personlig, men undvik stötande eller för avslappnade kläder. Ingen vill anställa någon som inte bryr sig.

2. Var i tid

Att vara punkligt är livsviktigt på många företag. Om du är helt ny på företaget, bör du visa att du är punktlig och pålitlig redan från första mötet, speciellt om den föregås eller följs av ett arbetsprov.

Det bästa är om du kan vara på mötesplats mellan 10 och 30 minuter innan tiden för intervjun. Tidigare än så kan bli påfrestande, då du måste tillbringa en längre tid med att verka sysslolös. Smartphones kan vara en välsignelse i det läget, då du kan verka upptagen under tiden du väntar.
Var dock försiktig så du inte fastnar på Facebook eller Instagram. Det är bättre om du har information om företaget på telefonen som du kan läsa igenom igen innan du går in på intervjun.

3. Småprata om utvalda ämnen

Att kunna småprata med rekryteraren är en fördelaktig egenskap och kan låta dig få en personlig kontakt med personen i fråga. Om rekryterar känner dig på ett mer personligt plan ökar det dina chanser gentemot andra kandidater med samma kvalifikationer som du. Saker som att ni delar fritidsintressen eller kanske är från samma stad kan lyfta dig över andra sökande.

Kolla upp deras sociala medieprofiler och se om ni har någonting gemensamt. I värsta fall kan du smyga in komplimanger, men de måste komma naturligt. Låter du falsk är det kört.

4. Använd exempel

Försök att använda dig av så många exempel du kan för att beskriva tidigare yrkeserfarenheter, ansvarsområden eller något abstrakt ämne. Exempel är ett enkelt sätt att bevis din expertis på.

5. Förbered frågor till den som intervjuar

Du är där på intervjun för att svara på rekryterarens frågor och bevis att du förtjänar jobbet, men du bör även vilja göra intrycket att du är genuint intresserad av jobbet. Genom att förbereda frågor om jobbet, företaget, projekt och uppgifter, kundkrets och karriärmöjligheter verkar du intresserad och framåt. Undvik att ställa frågor om lön innan rekryteraren tar upp ämnet, men fråga gärna om arbetstider och synen på helgdagar.

6. Självsäker och sympatisk

Oberoende vad du har på dig är självförtroende din största tillgång under en intervju. Hur du visar fram dig under intervjun och hur din hållning är bör alltid tyda på att du är självsäker. Rekryterarna du pratar med ska alltid kunna känna att du skulle bli en tillgång till företaget och att du är säker på dina kunskaper och vad du kan tillföra. Prata tydligt och med värme. Du vill skapa känslan av att rummet blir trevligare genom din närvaro. Genom att upprepa för dig själv att de som intervjuar dig är bra personer som är genuint intresserade av att hitta nya medarbetare till företaget kan du göra det lättare att kontrollera din nervositet.

7. Ögonkontakt

Om vi fortsätter från den förra delen, kommer vi till vikten av ögonkontakt. Ögonkontakt, utan att flacka runt med blicken, stärker bilden av dig som en person som känner sig säker i sitt skinn. Sök ögonkontakt när ni skakar hand och när du svarar på frågor. Ögonkontakt gör rekryteraren mer intresserad av vad du har att säga.

8. Kroppsspråk

Se till att din kroppsspråk är varmt och inbjudande under hela intervjun. Detta inkluderar hur du sitter, dina handrörelser och hur du reagerar. Hur du rör dig och din hållning visar vad som händer i ditt huvud. Rekryteraren kan få en bild av hur du är som anställd genom ditt kroppsspråk.

Se till att ditt kroppsspråk är inbjudande och sitt upp i stolen. Korsa inte armarna, då detta indikerar bristande intresse. Även om du inte är en utåtriktad person, glöm inte att le och besvara varje fråga med värme.

9. Var dig själv

Efter alla dessa tips är det dock viktigast att du är dig själv. Försök inte låtsas vara en perfekt kandidat. Ta till dig tips om hur du kontrollerar dina nerver och svara som ett proffs från en person du ser upp till, men kopiera inte den personen rakt av. Du är en helt annan person och har dina unika egenskaper. Visa upp dem under intervjun och låt rekryteraren se vem du är.

10. Be om återkoppling

De flesta av oss tycker att det är väldigt skönt när intervjun är över, men slappna inte av för snabbt! Du vill väl inte vara som “alla andra”? Låt dig själv sticka ut från mängden genom att be om återkoppling. Den potentiella arbetsgivaren kommer att komma ihåg någon som bad om deras åsikt angånde hur du klarade av intervjun. Att be om återkoppling visar för rekryteraren att du är intresserad av att växa som person och som anställd.

Sälj dig själv

En jobbjakt är en lång försäljning – och ditt CV är din hisspresentation. Som ditt första intryck till din potentiella arbetsgivare det måste övertyga dem om att du är någon de behöver intervjua.
Tyvärr gör många människor misstaget att gå för långt på ett eller annat sätt.
Att sälja för hårt kommer se arrogant ut, och om det finns en sak som är sant i alla sektorer på arbetsmarknaden – människor anställer folk som de gillar. Ingen vill arbeta med någon som tror för mycket av sig själv.

Vissa människor tar givetvis det extra steget för att “förfalska sanningen” på sina CV. Det kan tyckas vara frestande ibland, speciellt om du känner att du är perfekt för en roll men saknar något på ditt CV som anges som ett krav – men gör det inte. Om du blir avslöjad kan du förlora ditt jobb och hamnar i allvarliga problem, och i de flesta branscher är de sociala kretsarna ganska små – och ord sprids.
Samtidigt som du verkligen inte ska ljuga, var inte rädd för att tvista din erfarenhet in i det bästa ljuset. Ibland är människor oroliga över att prata bra om sig, men i detta skede – om inte du – vem kommer då? Om du ledde ett lag, var inte rädd att stolt ta emot beröm för det arbete du gjort.

Tänk kritiskt om det arbete du gjort och leta efter de färdigheter du använde och utvecklat genom arbetet, även om de inte verkar vara uppenbara först. Och med det i åtanke, bli inte avskräckt om du inte har alla “krav” på ett CV. Om du tror att du kan göra jobbet även om du inte har just det här ”kravet”, säg det och säg varför.

Genom att använda dessa tips och de CV proverna som erbjuds här på cvkungen.se kommer du att vara i en bra position att få en intervju, och ett steg närmare att få ditt drömjobb! Så,
klicka här för att komma igång med att skapa ditt CV nu.

Sist men inte minst…

I slutändan är det bara en sak som kan göra din framställning till något magiskt – din attityd. Se till att du har rätt attityd och kom ihåg, att du tog dig till en intervju är bevis på att arbetsgivare ser vad du kan. Släpp dina tvivel och bli en vinnare på anställningsintervjun.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA