CV | Grafisk formgivare

CV grafisk formgivare kan lyftas av – hur kan ett sådant se ut? Som kreatör vet du redan att du behöver visa något unikt för att sticka ut. Men samtidigt fungerar ju inte vilka djärva kreativa grepp som helst – det gäller att sticka ut på ”rätt sätt” också, för att visa lyhördhet och fingertoppskänsla.

Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet. CVKungen.se kan allvarligt hjälpa dig att få den arbetsintervjuen.

Grafisk formgivare – CV som ser ut som sig bör

Ett imponerande CV som grafisk formgivare är avgörande för att sticka ut i konkurrensen och få uppmärksamhet från potentiella arbetsgivare. Genom att följa en tydlig struktur och betona dina meriter, färdigheter och personliga profil kan du presentera dig själv på bästa sätt. I denna artikel kommer vi att utforska nyckelaspekterna av ett CV för en grafisk formgivare och ge dig användbara tips för att optimera din ansökan.

Struktur i CV för grafisk formgivare

En välstrukturerad CV-layout är viktig för att göra din ansökan lättläst och överskådlig. En rekommenderad struktur är att börja med en personlig profil följt av dina meriter, arbetslivserfarenhet, utbildning och övriga meriter såsom föreningslivsengagemang, idrott eller hobbyer. Avsluta med att betona dina färdigheter och förmågor samt ge exempel på din grafiska formgivning.

Personprofil

Personprofilen är en inledande text ger en sammanfattning av din yrkesmässiga bakgrund, dina mål och personliga egenskaper. Det är viktigt att göra denna del unik och engagerande för att fånga arbetsgivarens intresse. En bra personprofil bör vara kort och kraftfull, där du beskriver din passion för grafisk formgivning och din förmåga att skapa visuellt tilltalande och effektiva designlösningar. För mer tips och exempel på hur du kan skriva en bra personlig profil kan du läsa mer om profiltext.

I personprofilen kan du också ta med eventuella professionella mål. De är inget måste men ifall du har något som ligger väl i linje med jobbet du söker så kan du här stärka bilden av en kandidat med rätt riktning och potential. Läs mer om mål i CV.

Meriter

Under avsnittet om meriter kan du framhäva din arbetslivserfarenhet, utbildning och andra relevanta meriter. Det är viktigt att vara tydlig och konkret när du beskriver dina prestationer och ansvarsområden.

Har du många meriter så kan du behöva ge mindre utrymme åt de mindre viktiga för att ge mer plats åt de viktigare. Det centrala är inte att ge alla meriter lika mycket utrymme utan att låta de flesta synas (för att visa kontinuitet och bredd) men ge mer utrymme åt de viktigaste.

Arbetslivserfarenhet

Beskriv din tidigare arbetslivserfarenhet som grafisk formgivare i kronologisk ordning, med de senaste jobben först. Fokusera på de projekt och uppgifter där du har använt dina designfärdigheter och uppnått framgång.

Har du inte så mycket arbetslivsinriktad erfarenhet så kan du gå in lite djupare på den du har – beskriva lite närmare vilka uppgifter och vilket ansvar du hade och lyfta fram någon extra lyckad och uppskattad prestation i arbetet.

För att få mer vägledning och tips om hur du bäst beskriver din arbetslivserfarenhet kan du läsa mer om arbete och relaterad erfarenhet i ett CV.

Utbildning

I avsnittet om utbildning ska du inkludera din formella utbildning inom grafisk design eller relaterade områden. Nämn namnet på utbildningsinstitutionen och året du tog examen. Om du har vidareutbildat dig inom specifika designprogram eller deltagit i relevanta kurser så tar du även upp dessa här. Läs mer om utbildning i CV.

Övriga meriter

För att göra ditt CV mer mångsidigt kan du inkludera eventuell erfarenhet från föreningsliv, idrott eller hobbyer. Om du till exempel har varit engagerad i en designförening eller frivilligarbete där du har använt dina kreativa färdigheter så kan detta ge dig ett försprång. Det visar att du är passionerad och engagerad i ditt yrkesområde även utanför arbetslivet.

Saknar du gedigen arbetslivserfarenhet inom grafisk design så kan dessa övriga meriter (i den mån de är relevanta för yrket du söker) vara avgörande för att väcka intresse.

Färdigheter och förmågor

Detta avsnitt är avgörande för att framhäva dina specifika färdigheter och förmågor – främst inom grafisk formgivning. Det kan inkludera din expertis i olika designprogram och verktyg, din förmåga att skapa visuella koncept och ditt öga för färgsättning och typografi. Var specifik och ge exempel på projekt där du har använt dessa färdigheter för att uppnå önskat resultat.

Ton

Ton och språk i ditt CV är också viktigt för att visa din personlighet och passa in i branschens kultur. Som grafisk formgivare kan du använda en kreativ och professionell ton för att spegla din stil och känsla för design. Snegla också gärna på vilken ton arbetsgivaren använder i sin jobbannons, sin hemsida och andra kanaler.

Känns den inte helt främmande så kan du vinna på att anamma lite av den för att bli uppfattad som en like. Var dock försiktig så att du inte överdriver – ett vårdat språk ger fortfarande ett professionellt intryck.

Grafisk form på CV för grafisk formgivare

Som grafisk formgivare har du möjlighet att skapa en visuellt tilltalande CV-design som visar upp dina färdigheter direkt. Användning av lämpliga typsnitt, färgpaletter och layoutstrategier kan hjälpa dig att skapa ett CV som är både funktionellt och estetiskt tilltalande. Det är viktigt att visa upp dina designfärdigheter genom din CV-layout och göra den till en del av din portfolio.

För att få mer inspiration och hitta enkla CV-mallar kan du kika bland enkla CV-mallar eller börja med en tom CV-mall och bygga din egen kreativa design på den.

Sen ska inte CV:ts design inte överdrivas – det är visserligen viktigt för just yrket som grafisk formgivare, men som arbetsprov sett så är det fortfarande en blygsam insats. Och viktigast är fortfarande att dina meriter, färdigheter och förmågor kommer fram i texten så designa för att lyfta dessa bitar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är ett välskrivet och genomtänkt CV avgörande en grafisk formgivare för att fånga arbetsgivares uppmärksamhet. Genom att följa en tydlig struktur, framhäva din personliga profil, betona dina meriter, färdigheter och förmågor samt använda en passande ton och grafisk form kan du öka dina chanser att bli uppmärksammad och framstå som en attraktiv kandidat för grafisk formgivning.

CV – exempel för grafisk formgivare

Här nedan ser du själva stommen i ett funktionellt CV för grafisk formgivare. Även om du väljer ett annat format så bör du ha med ungefär samma innehåll.

PERSONUPPGIFTER

 • Namn: Erik Andersson
 • Adress: Designvägen 34
 • Postnummer: 123 45
 • Ort: Göteborg
 • Telefon: 070-987 65 43
 • E-post: erik.andersson@email.se

PROFIL

Jag är en kreativ och erfaren grafisk formgivare med en passion för att skapa visuellt engagerande och effektiva grafiska lösningar. Med över 8 års erfarenhet har jag utvecklat en bred kompetens inom design och layout, samt en djup förståelse för att kommunicera budskap genom grafiska medier.

PROFESSIONELL ERFARENHET

Grafisk formgivare | Kreativt Byrå AB
Mars 2016 – Nuvarande

 • Skapar visuella koncept och designlösningar för kunder inom olika branscher.
 • Utvecklar grafiska element för tryckta material, webbplatser och digitala kampanjer.
 • Samarbetar med kunder och teammedlemmar för att förstå deras behov och visioner.

Grafisk formgivare | Reklamföretaget ReklamVision AB
Juni 2012 – Februari 2016

 • Ansvarade för att skapa reklamkampanjer och marknadsföringsmaterial för kunder.
 • Utvecklade företagslogotyper, broschyrer, affischer och andra grafiska produkter.
 • Arbetade med tryckerier och produktionsenheter för att säkerställa kvalitet och noggrannhet.

UTBILDNINGAR

Kandidatexamen i Grafisk Design | 2011
Göteborgs Konstakademi

 • Kursomfattning inkluderade typografi, färglära och grafisk layout.

KOMPETENS

 • Behärskning av grafikdesignprogram som Adobe Creative Suite (Illustrator, Photoshop, InDesign).
 • Erfarenhet av webbdesign och användargränssnittsdesign (UI/UX).
 • Förmåga att arbeta med tryckspecifikationer och produktionsprocesser.

Språk

 • Svenska (modersmål)
 • Engelska (flytande)

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA