Artikel

Guide: Söka jobb med hjälp av AI | CVmall.se

Postat på |

Söka jobb med AI – det är något för dig som dels automatisera delar av jobbsökandet, dels bli skickligare på delarna som du fortfarande behöver göra själv. I den här guiden får du veta hur du får AI att hitta jobb åt dig, att skriva dina ansökningshandlingar i din egen stil, och att möta AI i rekryteringsprocessen.

Kvinna som söker jobb med hjälp av AI

Använda AI för att hitta och söka arbete

Du känner säkert redan till ett antal plattformar där du kan leta efter jobb. Och självfallet kan du ödsla bort din tid på att manuellt ögna igenom annonserna där, tills du inser uppgiften blir som att leta efter en nål i en höstack. Samtidigt är din tid är värdefull och kan läggas på annat medan AI och annan automatisering letar fram jobben åt dig. För att få ut max här så kan du dock behöva kontrollera och finjustera dina jobbprofiler för att plattformarnas AI ska hitta dig och förstå din profil och sen ge dig bra jobbförslag.

Steg 1: Använd plattformar som automatiskt föreslår jobb

Alla plattformar har det inte ännu men få lär kunna avstå när konkurrensen om din och andras uppmärksamhet hårdnar. Håll därför utkik efter de plattformar som automatiskt tar fram förslag på jobb utifrån din profil. Både med och utan AI som verktyg så analyserar dessa din jobbprofil med erfarenheter, utbildningar, färdigheter, förmågor och intressen för att föreslå jobb som matchar dina kvalifikationer.

Steg 2: Kontrollera att plattformarna förstår din profil

Redan lagt märke till dessa förslag? Bra, för då når du nästa steg: Fundera över om de verkar matcha din jobbprofil väl. Om svaret är ”Ja” så är det troligt att du har en tydlig profil. Om svaret är ”Nej” så bör du titta närmare på hur väl din jobbprofil egentligen lyfter fram dina fördelar. Tolkar AI profilen fel så är risken stor för att du går miste om många bra jobbförslag. Åtgärda då och kontrollera att du får bättre förslag.

Steg 3: Ta med insikten till fler plattformar

När du väl har lyckats karva fram profilen som landar rätt hos AI och ger dig bra jobbförslag så har du utvecklat en liten framgångsnyckel som lär passa flera plattformar. Kan alltså vara värt att testa uppdaterade profilen och dina nya insikter där också. Det finns ju inget övre tak för att få in bra jobbförslag.

Låt AI skriva CV och personligt brev

När det kommer till att skapa ansökningshandlingar som CV och personligt brev kan AI vara till stor hjälp. Genom att använda AI-driven teknologi kan du snabbt och enkelt skapa eller optimera dina ansökningshandlingar för att maximera dina chanser att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet.

Dock, för att resultatet ska bli bra och du samtidigt ska spara tid så bör du förbereda AI med direktiv och material. På så vis kan du få AI att författa CV respektive personligt brev så att de bygger på fakta i jobbannons, fakta i ditt grund–CV och tonen från dig själv.

Skriva CV med AI

Att skriva ett CV från grunden är en tidskrävande process – den biten är svårt att komma undan eftersom du har mesta underlaget i huvudet. När väl du har ett grund-CV med allt viktigt med så blir det klart enklare. Och med hjälp av AI blir det superenkelt!

När du ska söka ett nytt jobb så laddar du upp eller klistrar in ditt grund-CV och jobbannonsen samt ber AI skriva anpassa ditt CV jobbannonsen. Här är också tillfället att förtydliga vad AI särskilt ska lyfta fram i ditt CV:s personprofil.

AI:s första utkast blir sällan perfekt – ge det en sista redigering innan du klistrar in texten i en [passande CV-mall](https://cvmall.se/cv-mallar) och skickar din ansökan.

Läs vidare: Skriva CV

Skriva personligt brev med AI

Ditt personliga brev är ditt tillfälle att ge ett positivt första intryck och kort och klart sätta fingret på vad som gör dig till rätt person för jobbet. Principen är densamma som vi CV:

  1. Få in rätt fakta: Ladda upp jobbannons och CV
  2. Få in rätt ton: Ladda upp ditt mest lyckade personliga brev som du har skrivit själv och uppmana AI hämta tonen därifrån. Har du inget sånt brev så uppmana AI använda en viss ton.
  3. Ta den allra genaste vägen? Tjänster som CVkungen.se erbjuder AI-drivna verktyg för att skapa personliga brev som sticker ut från mängden – då får du innehållet skrivet direkt i valfri mall.

Tänk på: Förslagen så långt kan snabba upp ditt jobbsökande rejält. Glöm dock inte bort att förmedla viljan att jobba. I slutänden av rekryteringen sitter nämligen en person som behöver se att du inte bara är flitig AI-användare utan också är beredd att själv utföra ett arbete.

Lästips: Skriva personligt brev

Intervjuträning med AI

Ta hjälp av AI inför jobbintervjun. Här har du någon som outtröttligt och dygnet runt kan ställa intervjufrågor och lyssna på dina svar, och som dessutom kan ge dig feedback svaren. Det finns visserligen färdiga plattformar som [Intervjuappen](https://intervjuappen.se) som erbjuder AI-drivna övningar och feedback men inget hindrar att du också använder generisk AI via exempelvis ChatGPT eller Claude för att få större frihet. Testa exempelvis att klistra in den här instruktionen.

”Vi ska spela ett litet rollspel. Du låtsas vara en rekryterare på ett medelstort lager och jag en jobbsökande som träffar dig för en första intervju. Du ställer tio frågor till mig och låter mig besvara en fråga i taget. Du får tänka ut frågorna själv. Vi avslutar rollspelet när du har fått svar på alla frågor och då ger du mig feedback på mina svar. Ok?”

Bifogar du dessutom underlag som exempelvis en specifik jobbannons så lär du få mer relevanta frågor och mer precis feedback. Och när du väl fått din AI att fatta sin roll ska kan du alltid be om fler frågor och feedback tills du känner tillräckligt förberedd på intervju.

Möta AI i rekryteringen

AI i intervjuträning tar oss ett steg närmare det faktum att även arbetsgivare använder AI i allt högre grad, som en del av deras rekryteringsprocess. Till skillnad mot en manuell hantering så innebär det ett par viktiga saker:

  • Din ansökan analyseras av AI för att bedöma din lämplighet för en roll. Detta kan ske som en första grovgallring men också i senare steg för att hjälpa rekryteraren att korrigera för bias pga. personliga preferenser.
  • Som första intervju så får du online svara frågor som AI ställer. AI sammanställer svaren och kan ge en samlad bedömning, utifrån vissa kriterier som rekryteraren har ställt i förväg.

För att maximera dina chanser att bli kallad till intervju är det viktigt att anpassa din ansökningsstrategi för att möta de krav och förväntningar som ställs av AI-baserade rekryteringsverktyg. Särskilt viktigt är det att fånga upp och använda upp centrala begrepp i jobbannonsen ifråga. Här bör du vara noga med att få fram den yrkeserfarenhet och utbildning som svarar mot kraven.

Låt inte AI ta över

Även om AI kan automatisera och effektivisera många delar av jobbsökandet är det viktigt att komma ihåg att mänsklig kontakt och personligt engagemang fortfarande är avgörande för att skapa starka relationer med potentiella arbetsgivare. Här är några tips för att maximera din framgång i rekryteringsprocessen, utöver stödet du kan få genom AI:

  1. Bygg och underhåll ditt nätverk: Aktivt nätverkande kan öppna dörrar till jobbmöjligheter som kanske inte ens annonseras. Delta i branschevenemang, träffa branschkollegor och använd professionella plattformar som LinkedIn för att bygga och underhålla ditt professionella nätverk.
  2. Anpassa din ansökan till varje arbetsgivare: Trots att AI kan hjälpa till att skräddarsy CV och personliga brev är det viktigt att du anpassar din ansökan till varje specifik arbetsgivare och roll. Visa att du har undersökt företaget och att du förstår dess behov och kultur.
  3. Var proaktiv i din kommunikation: Visa initiativ och proaktivitet genom att följa upp med arbetsgivare efter att du har skickat in din ansökan eller efter en intervju. Ett tackbrev eller ett följebrev kan vara ett effektivt sätt att visa ditt intresse av rollen.
  4. Visa din personlighet och passion: Medan AI kan förmedla information så kan du behöva komplettera med passion. Här och var behöver du *visa* personlighet och äkta intresse.
  5. Var flexibel och öppen för feedback: Var öppen för feedback från arbetsgivare och rekryterare och var beredd att anpassa din ansökningsstrategi och presentation baserat på den. Att vara flexibel och öppen för förbättringar visar vilja och förmåga att lära och utvecklas.

Genom att kombinera teknologins fördelar med personlig kontakt och engagemang kan du maximera dina chanser att lyckas i din jobbsökning och skapa meningsfulla relationer med arbetsgivare och rekryterare.

Sammanfattning

Genom att utnyttja AI-drivna verktyg och tjänster kan du effektivisera din jobbsökningsprocess och öka dina chanser att landa din drömroll. Särskilt långt lär du komma om du kan balansera teknikstödet med din personliga insatser – sådant som visar rätt personlighet och äkta engagemang för jobbet du söker.

FAQ – vanliga frågor

1. Kan AI skapa bra CV eller personligt brev åt mig?

Ja, AI-driven teknologi kan hjälpa dig att skapa professionella och engagerande ansökningshandlingar. Komplettera dock med personlig touch och relevanta, unika erfarenheter.

2. Hur kan jag använda AI för att förbereda mig inför en jobbintervju?

Använd AI-drivna intervjuövningar för att öva på dina svar och få feedback på din prestation. Läs också på om företaget och rollen innan intervjun. Du bör nämligen också själv kunna ställa ett par välinformerade frågor.

3. Finns det risker med att använda AI i jobbsökningsprocessen?

Ja, som med alla teknologier finns det risker och begränsningar med AI. Just kring AI så ligger största risken förmodligen i att skicka allt för generella och opersonliga jobbansökningar.

4. Vilka svenska jobbplattformar använder AI för att rekommendera jobb?

Svenska plattformar som Jobbmatch.se och Platsbanken använder AI för att ge skräddarsydda jobbförslag baserat på användarnas profiler och beteenden.

5. Hur kan jag anpassa min jobbsökningsstrategi för AI-baserade rekryteringsverktyg?

Optimera din profil och ansökningshandlingar med relevanta nyckelord – dessa hittar du främst i jobbannonsen. Var aktiv på plattformar där AI används och håll din profil uppdaterad med den senaste informationen.

Vill du veta mer om hur AI kan påverka arbetsmarknaden och jobbsökningsprocessen? Här är ett lästips åt dig:


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA