Om du tycker att det känns lite knepigt och motigt att be om en löneförhöjning så är du långt ifrån ensam. Faktum är att man många gånger är för blygsam och under lång tid drar sig för att be om ett tillskott på lönen, trots att man med all säkerhet gjort sig förtjänt av den. Det känns aldrig som rätt ögonblick, chefen ska in på möte, det pratas om nedskärningar på fikarasten, du behöver lämna jobbet för att åka och hämta ett sjukt barn på förskolan. Sanningen är att det rätta ögonblicket är vartenda ett givet, och den lön du ber om har du antagligen kvalificerat dig till för längesedan.
Tre sätt att be om löneökning
Även om det inte är sant att alla vägar leder till Rom så gör åtminstone åtskilliga det. Det finns helt enkelt många sätt att gå till väga när du ska sätta dig ner med chefen och förhandla om lönen, och oavsett hur du väljer att göra det är det lika bra att ta tjuren vid hornen och komma till skott. En sak är då nämligen säker, ju längre du väntar med att fråga om en löneökning, desto längre behöver du också vänta på en.
Så hur man då tillväga? Några huvudregler som är svårslagna argument är följande tre:
- Lita på att dina bedrifter och prestationer är, och har varit, bra och tillräckliga. Var stolt över det arbete du utfört och vet med dig att det är berättigat en stark självkänsla. När du kontinuerligt bevisar att ditt arbete håller hög standard kommer det inte finnas någon anledning för varken kollegor eller andra medarbetare att höja på ögonbrynen när du begär en ökning på din lön.
- Nog för att det kanske sällan är helt rätt tillfälle att be om en löneförhöjning, men det är oundvikligen så att vissa stunder passar bättre än andra. Det kan vara värt att vänta tills det där stora projektet du jobbat med länge är färdigt och redovisat, där du presterat ditt bästa och där det visar sig klart och tydligt att du är en engagerad anställd. Kanske har du nyligen fått mer ansvar eller utökade arbetsuppgifter som du kan använda som argument för en höjning av lönen? Många kan dock initialt känna sig så glada och stolta över det nya förtroendet att de inte vill “förstöra stämningen” genom att be om kompensation för det utökade ansvaret. Påminn dig själv om att det är fullt rimligt med ett lönepåslag i en sådan här situation. Är du osäker på vad du kan begära i ökning kan du vända dig till facket för vägledning och råd. De kan informera dig om hur marknaden ser ut i just din yrkesgenre i dagsläget och ge dig statistik gällande vilket löneläge som andra med ungefär samma arbetslivserfarenhet och geografiska position har.
- Känner du att chefen inte riktigt märker hur bra du presterar på jobbet? Kanske finns det en stark uppfattning om att denne inte har full koll på vad du egentligen gör på jobbet, vilka initiativ du tar och hur mycket du täcker upp och jobbar över. Är du dessutom särskilt kompetent inom just ditt område och/eller har fler genomgångna kurser och utbildningar i ryggsäcken än vad dina kollegor har så är det absolut ett argument för en extra summa in på lönekontot. Det kan kännas motigt att tala för sig själv om man redan innan samtalet är osäker på att ens arbetsinsatser överhuvudtaget är uppmärksammade, men stå på dig! Var gärna ödmjuk, och inled samtalet med att förklara att du trivs med både ditt jobb och med chefen, att du gärna vill utvecklas och växa i din yrkesroll. Reflektera gärna innan samtalet över vad du kan göra idag för att främja företaget även i framtiden och lägg fram dina idéer och tankar vid löneförhandlingen. Innovativa förslag tas oftast tacksamt emot, och vilken chef skulle inte vara nöjd över att de anställda är märkbart engagerade och intresserade av att det ska gå bra för företaget?
Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet. CVKungen.se kan allvarligt hjälpa dig att få den.
Undvik detta när du förhandlar om din lön
Det är inte alla som är nervösa och tycker det känns obehagligt att förhandla om lönen, en del tycker rentav att det är spännande och pirrigt. Vet man med sig att man är riktigt bra på sitt arbete och besitter spetskompetens är det lätt hänt att man blir lite övermodig och istället går på för hårt. Oavsett om du är den tysta, försynta typen eller den som har lättare att ta för sig, så finns det några saker du absolut bör undvika vid lönesamtalet.
- Jämför dig inte med dina kollegor, eller ännu värre – din chef. Detta är sällan en god idé och klassas som en av de sämsta saker du kan säga när du försöker få upp din lön. Dina kollegor har, precis som du, fått sina löner satta utefter till exempel erfarenhet, utbildning, kunskap och prestationer, och din chef kommer sannolikt inte att höja din lön bara för att du klagar på att kollegan vid skrivbordet bredvid får en högre lön än vad du får. Du uppfattas dessutom förmodligen som nedlåtande och överlägsen, och att kliva in i rollen som besserwisser är verkligen inte klädsamt i en situation där du försöker få lönekontot att växa.
- Vad du än gör, kliv inte in i offerrollen. Under ett sådant här samtal är det viktigare än någonsin att inte bekvämt kränga på sig den grovstickade offerkoftan och måla ut sig själv som en ynklig stackare. Att du behöver mer pengar då du skulle vilja köpa en ny tv, betala av ett gammalt lån eller ska flytta till ett dyrare boende är ingenting din chef kommer att grunda din lön på och du framstår enbart som oprofessionell. Håll dig istället till dina insatser på jobbet, vad du bidrar med och hur du hjälper till att driva företaget framåt.
- Att du jobbat några år på företaget och tycker dig ha bättre koll än den nykläckta studenten som började förra månaden kommer inte ge dig något försprång till en högre lön. På de allra flesta företag sätts prestation och engagemang framför att man kan räkna sig till inventarierna. Även om du varit anställd på företaget under 5 års tid kan det fortfarande finnas kollegor som fått lika mycket uträttat på halva tiden. Det vill du så klart inte att chefen ska lägga fokus på, koncentrera dig istället på att lyfta fram sådant som faktiskt är mätbart så som tidigare projekt och arbetssituationer där du gjort extra bra ifrån dig.
Kort och gott, håll dig till sakliga, arbetsrelaterade argument och glöm inte – lika viktigt som det är att vara ödmjuk är det att veta sitt värde och våga stå på sig.