Sommarjobb – lär dig skriva CV som tar dig till intervju

Sommarjobb räknas som säsongsarbete och under en viss period varje år så strömmar personal in för att exempelvis plocka frukt och bär, hjälpa till på uteserveringar, städa eller sköta parker. I den här artikeln får du läsa om hur du kan skriva ett CV för sommarjobb, även om du inte har mycket till formella meriter.

[maxbutton id=”13″ url=”https://cvmall.se/jump/sommarjobb”]

Ditt sommarjobb-CV skapar du utan större problem – klicka på Skapa mitt CV och kom igång direkt.

CV för sommarjobb – strukturen för CV i löpande text

CV för sommarjobb eller andra jobb har ingen given struktur. Det är upp till dig att forma som du vill. Men vill du ha ett CV som är lätt för arbetsgivare att ögna igenom och gilla så har du mer att vinna på en genomtänkt och gärna väl beprövad struktur. Den förmodligen vanligaste varianten är ett s.k. funktionellt CV – du hittar en enkel modell av den längst ned i artikeln.

Är så att du stort sett saknar arbetslivserfarenhet och kvalificerande utbildning – formella meriter, så kan ett CV med endast löpande text fungera bättre. Då blir det mindre uppenbart att de saknar de där formella meriterna. I ett sådant CV så listar du ingenting men bör ändå sätta ett par rubriker som hjälper läsaren att orientera sig, exempelvis så här:

  1. ”Introduktion” [En kort och säljande sammanfattning av allt här nedan ­– i praktiken skriver du alltså introduktionen sist]
  2. ”Personprofil” [Under denna rubrik tar du kort upp personlighetsdrag som är relevanta för yrket. Försök att visa att andra har uppfattat dem, snarare än att du bara påstår att du har dem]
  3. ”Ambition” [Här skriver du kort vad du drivs av och trivs med – så långt det är relevant för jobbet du söker]
  4. “Erfarenheter och utbildning” [Ta upp den erfarenhet och utbildning som du har, som är relevant för sommarjobbet, på ett sätt som också visar på vilket sätt det är relevant.
  5. ”Övrigt” [Mycket kort kan du ta upp något om dig själv på fritiden – kan vara fritidsintressen eller livssituation. Men mycket kort alltså, och om det talar till din fördel för jobbet du söker]

Är du ny i arbetslivet så håll ditt CV på högst en A4-sida, punktstorlek 12–14 blir bra.

Läs vidare: Hur skriva CV?

CV med formella meriter

Har du formella meriter? Då är det bra att förstå att relevant arbetslivserfarenhet oftast ligger överst på arbetsgivares önskelista. Har du det så tar du upp det närmast efter personprofilen. Därefter övriga (men hyfsat relevanta) arbetslivserfarenheter. Saknar relevant arbetslivserfarenhet? Börja då relevanta utbildningar.

Saknar du formella meriter som talar för det sommarjobb som du söker? Då behöver du marknadsföra något annat. Och detta går artikeln igenom här närmast. Läs vidare!

Läs vidare: Unika CV-mallar för jobben du söker

Sommarjobb – kan du lära dig jobbet snabbt?

Sommarjobb gör CV-skrivandet på ett sätt lite lättare. För dessa jobb är normalt rätt enkla och kräver sällan någon längre utbildning eller gedigen arbetslivserfarenhet. Med andra ord är det inte mycket mening med att ens försöka lyfta fram formella meriter.

De enkla sommarjobben innebär också att man som nyanställd rätt snabbt kan sätta sig in i dem, lite beroende på hur man är funtad. Och för korta jobb som sommarjobb och andra säsongsjobb så spelar den här biten faktiskt en viss roll för arbetsgivaren. För med en kort anställningstid så gäller det ju att det mesta av den tiden går till att jobba snarare än att lära sig jobbet.

Alltså: Ta reda på hur det är meningen att du ska lära dig jobbet. Fundera sedan hur du bäst lär dig något nytt. Matchar det eller de sätten något av de sätt som jobbet ska läras på? Då tar du upp det i ditt CV. Se några vanliga sätt att få lära sig ett nytt jobb på:

  • Sommarjobb som du ska lära dig genom att läsa skriftliga instruktioner,
  • lyssna på muntliga instruktioner,
  • se någon utföra en uppgift, och sedan göra likadant eller
  • pröva dig fram.

Visst låter dessa lärsituationer lite bekanta. Ser du dig på något sätt ha lätt för att lära jobbet du söker? Gör en poäng av det!

Kan du ta ansvar?

Arbetsgivare är glada i personal som är beredda på att ta ansvar, för det ökar chansen att du gör anstränger dig för att lära dig arbetsuppgifterna ordentligt, utföra jobbet väl och samarbeta väl på arbetsplatsen. I ditt CV bör du därför ta upp tillfällen då du har fått axla ansvar och har axlat det väl. Exempel:

  • Körkort: Visat förmåga att ta ansvar i trafiken
  • Barnpassning: Visat förmåga att ta ansvar för bar
  • Lagidrott: Visat förmåga att ta ansvar för ett lags funktion och prestation
  • Föreningsliv: Fått förtroende för och visat förmåga att exempelvis driva föreningsfrågor, sköta dess ekonomi eller hantera dess kontakter mot andra organisationer

Kan du komma på fler situationer där du fått ta ansvar och har gjort det väl? Ta upp det i ditt CV. Och du – förmågan att ta ansvar är värd att ha med oavsett vilket jobb du söker.

Färdigheter och förmågor

Förmågan att kunna ta ansvar är något av en allround-förmåga – den går hem i såväl sommarjobb som alla andra jobb. Men det finns fler förmågor och färdigheter värda att ta med.

Generella förmågor och färdigheter

Det finns fler förmågor och färdigheter som är rätt generella och lär passa in på de flesta jobb. Har du dem, så kan du alltså ta upp dem i ditt CV oberoende av vilket jobb du söker.

  • Samarbetsförmåga: Din förmåga att samarbeta med andra
  • Punktlighet: Din förmåga att passa tider – som att komma i tid till jobbet
  • Prestationsförmåga: Din förmåga att få jobbet gjort

Fundera över vad du har av dessa, och hur du kan bevisa det genom exempelvis en referens (någon som kan intyga) eller ett intyg. Och ta upp det i ditt CV.

Specifika förmågor och färdigheter

Du har säkert en och annan förmåga eller färdighet som är mer specifik. Denna tar du INTE upp i ditt CV, såvida den inte är relevant för just det jobb som du söker. Inte ens om du är jättestolt över att kunna hoppa 4,4 meter, har byggt din egen robot eller kan jojka – söker du jobb som parkskötare så hamnar den informationen bara i vägen för viktigare saker.

Du behöver skriva utifrån arbetsgivarens intresse, annars lär ditt CV inte väcka intresse. Det betyder att du i ditt CV bör berätta det som bäst visar hur lämplig du är för just det jobb du söker, men inte berätta en massa annat som liksom skymmer det bästa. Här kommer en lista över områden som du kan ta upp i ditt CV, bara de stämmer in på både dig och jobbet du söker:

Livserfarenhet: Arbete, studie, ideellt arbete, idrott, familjeliv, resor, hobbyer

Personlighet: Exempelvis noggrann, utåtriktad, ansvarstagande, rättvis, flexibel, stark, snabb, analytisk

Drivkrafter: Vill hjälpa andra, vill vinna, vill jobba inom turism

Trivs med: Tycker om att röra på sig, trivs med att samarbeta med andra, tycker om att hålla ordning, tycker om att få folk att trivas

Listan rymmer inte allt men bör ge en vink om sådant du kan ta upp i ditt CV, i den mån det är extra relevant för jobbet du söker, förstås. Lägg särskilt märke till när du har fått ta ansvar, och det har fungerat bra för dig.

Spara din tid – skriv ett grund-CV

Framöver i livet lär du behöva söka en hel del jobb. Då kan du spara tid genom att inte skriva ett nytt CV för varje. Istället skriver du ett s.k. grund-CV där du tar upp ALLA dina meriter, färdigheter och positiva personlighetsdrag och drivkrafter. Inför varje nytt jobb du sen söker så skalar du helt enkelt bara bort det som inte stämmer in på det jobbet.

Bra så långt? Kom ihåg att du också kan och oftast vinner på att också skriva ett kort och säljande personligt brev.

Läs också: Personligt brev

CV – struktur för ett funktionellt CV

Här nedan ser du stommen för ett funktionellt CV – en väldigt väl beprövad struktur för ett modernt CV. Passar dock bäst när det finns formella meriter att lista.

PROFILTEXT
Kort säljande sammanfattning av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.

PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning (alltså med senaste meriten överst).

  • Befattning – exempelvis bärplockare
  • Arbetsgivarens namn
  • Ort
  • Period
  • Kärnuppgifter och ansvarområden
  • Primära färdigheter och förmågor du fick använda

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning.

  • Utbildningens namn
  • Skolans namn
  • Ort

Läs vidare: CV | Student – skrivtips och CV-exempel


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA