Personligt brev – innehåll

Personligt brev – innehåll med rätt riktning och precision ger effekt. Jämför med de gånger du läst något riktigt utdraget och sövande med de gånger du läst något som aktiverande. Vari ligger skillnaden? Hur kan du själv skriva ett personligt brev för att skapa rätt effekt? Denna artikel ger ledtrådarna till det.

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Så vad ska ett personligt brev innehålla? Med tanke på syftet att få komma på anställningsintervju så går ju hela brevet ut på att övertyga läsaren om värdet av att kalla dig dit. Detta värde behöver du alltså känna till för att få till det. Och det värdet bestäms av brevets mottagare – den som ska kalla dig.

Mottagaren är vanligtvis arbetsgivaren själv eller en rekryterare som arbetsgivaren har anlitat. I stort sett delar dessa två olika parter synen på vad som gör det värt att kalla en arbetssökande på en första intervju:

  • Relevanta meriter: Erfarenheter och utbildning
  • Passande personlighet: Egenskaper, drivkrafter, ambition
  • Prestationer: Tidigare bedrifter – främst i arbetslivet men även inom andra områden

I det följande tittar vi lite närmare på innehållet. Läs också artiklarna om inledning – personligt brev och avslutning – personligt brev.

Relevanta meriter: Erfarenheter och utbildning

Detta vill de veta. Men i personligt brev ska du undvika upprepa det som de kan läsa i ditt CV. Du väljer istället ut det en eller två av de mest relevanta meriterna från CV:t, och i personliga brevet kort övertygar om hur dessa meriter kan komma arbetsgivaren till gagn.

Passande personlighet: egenskaper, drivkrafter, ambition

Särskilt egenskaperna tar du upp genom korta men slående exempel, främst från arbetslivet. En variant där är att du lyfter fram hur tidigare kollegor uppfattat dig:

”Jag brukar få lovord för min uppmärksamhet och sinne för service”.

Exemplen ger dina egenskaper ett visst bevisvärde. Dina drivkrafter behöver däremot inga exempel för att bevisas.

Har du någon särskild ambition (inte nödvändigt för alla slags jobb), så kan du ge den två meningar för att arbetsgivaren ska förstå hur ambitionen är till nytta för verksamheten. Men ta inte i för mycket här, med risk för att framstå som en hänsynslös karriärist som bara jobbar för egna intressen.

Prestationer

Tidigare bedrifter handlar främst om vad du lyckats med i arbetslivet men även inom andra områden. Särskilt inom anglosaxiska länder verkar detta med prestation ges större uppmärksamhet.

I ditt personliga brev kan du genom exemplen gärna koppla ihop dina egenskaper med prestationer:

”… och detta servicesinne bidrog till att vi vann Restaurangguidens pris förra året inom kategorin ’service-inriktad personal’.” Bara se upp så det inte slår över till skryt, som är mindre populärt på våra breddgrader. För mer prestigefyllda yrken går oftare hem. Men inom andra så riskerar du att du trigga janten hos mottagaren, som då kan börja uppfatta dig som dryg och osympatisk.

Vad ska stå i ett personligt brev om privatlivet?

Den här biten hör för vissa till det svåraste – att skriva lagom mycket om något man själv är djupt engagerad i.

Ska du alls ta upp något där, så lär det då passa bättre i ditt CV. Men oavsett var du eventuellt tar upp det, så bör du noga väga fördelarna mot nackdelarna:

  • Arbetsgivaren kan få intrycket av att jobbet har låg prioritet i relation till ditt privatliv.
  • En del arbetsgivare kan dock uppskatta att få en skymt av ditt liv utanför arbetslivet – se mer av din personlighet.
  • Tänk på att utrymmet du ger dessa ämnen konkurrerar om utrymmet för något som kan vara mer relevant. Där kan du dels missa att lyfta mer värdefulla poänger, dels kan arbetsgivaren undra om du förstår vad som är viktigt för jobbet.

Det är inte svart eller vitt – har du inget viktigare att berätta så kan du alltså kort nämna något som ligger en bit utanför det professionella men som ändå pekar på din lämplighet för tjänsten. Bara låt det inte stjäla utrymme och uppmärksamhet från något mer väsentligt. Se ett par områden här nedan, där det kan var vara svårt att hålla rätt nivå.

Din familjesituation

Har du familj så kan detta vara värt att nämna, om du har någon särskild poäng med det – exempelvis för att lyfta fram någon egenskap av värde för just jobbet du söker. ”Brukar campa med familjen” kan förmedla en aktiv, naturbejakande eller organisatorisk sida hos dig, medan ”på fritiden umgås jag mest med familjen” inte förmedlar mer än texten säger.

Dina hobbyer

Har du hobbyer så gäller samma sak där – du tar upp dem om de visar din duglighet i arbetet. Och i så fall bör du kort tala om på vilket sätt de gör det. Har du däremot arbetslivserfarenhet som visar samma eller mer duglighet så bör du helt stryka hobbyerna och ge arbetslivserfarenheten mer utrymme.

Dina utlandsvistelser

Har du bott utomlands och exempelvis lärt dig språk och kultur? Och detta är direkt relevant för jobbet du söker? Ja, då kan det vara värt att nämna. I annat fall så blir det kuriosa, som tar upp plats för dina mer relevanta meriter.

Vad ska man ha med i ett personligt brev i övrigt?

Inte så mycket faktiskt. För som du sett ovan så finns det värde i att hålla tillbaka. Kan jämföras med hur en amatör bland flygresenärer packar sin resväska. Hen packar allt som eventuellt kan komma till användning. Följden kan bli att väskan blir för tung och resenären därför inte får flyga med den.

I jobbansökan visar du arbetsgivaren dig som amatör om du tar med allt som eventuellt kan vara värt att veta, och/eller, genom att missa att ta upp det som är verkligt relevant. Med andra ord: Arbetsgivaren ser att du är ett proffs om du bara tar upp det som är relevant – varken mer eller mindre. Ju högre precision, desto proffsigare framstår du alltså.

Drar man det hela till sin yttersta spets, så skulle ett personligt brev kunna klara sig på blott ett fåtal meningar, om de har tillräckligt hög precision. Då visar du att du förstår exakt vad som efterfrågas, och att du har det.

personligt brev innehåll

Ett par avslutande ord

Låt brevet ligga en dag innan läser igenom och fixar det sista. Och föreställ dig då att du är en jäktad arbetsgivare eller rekryterare som redan hunnit läsa 100 ansökningsbrev och bara vill ha lösningen på plats.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA