Artikel

Hur du lyckas med intervjun och tar dig till drömjobbet

Postat på |

Först av allt – Grattis! Du har tagit dig vidare i ditt drömjobbs bedömningsprocess. Nu ska du bara lyckas på arbetsintervju för att vinna jobbet! I ärlighetens namn krävs det inte mycket för att vinna över rekryteraren så länge du har nerverna under kontroll, men varför chansa? Om du följer våra tips, kan du bli en kandidat som rekryterarna inte har råd att hoppa över.

1. Lär känna din yrkesroll
Innan du gör dina förberedelser för intervju är det rekommenderat att du lärt dig allt du kan om positionen du söker till. Läs noga igenom jobbeskrivningen, om det finns en sådan i annonsen, och anteckna, mentalt eller på papper, vad rekryteraren frågar efter.

Om annonsen inte ger dig den information du söker, kan du söka på jobbet via en sökmotor, t ex Google eller Bing. Sökmotorer kan ge dig massor av information på nolltid.

Fundera sedan noggrannt på vilka dina starka sidor är och hur du kan para dina egenskaper med vad jobbet kräver.

2. Kolla upp företaget
Vad företaget står för och vilka värderingar de har är information du måste ha innan en intervju. Gå till företagets hemsida och fokusera på två sidor – Om Oss och Jobba Hos Oss. Den första sidan ger dig information om företagets historia, hur det har vuxit och vad de står för. Den andra ger dig information om arbetsmiljön och företagskulturen, klädkod och riktning.

Hemsidan kan även ha information om vilka tjänster företaget erbjuder och hur de har lyckats med sina mål hittills. Lägg gärna en eller två statistiska siffror på minnet, så du kan baka dem i svar under intervjun.

3. Öva på svar
Övning ökar en sökandes färdighet – oavsett i vilket sammanhang. Det är väldigt lätt att komma på svar med lysande ordvändningar i huvudet, men det är svårare att omsätta dem i faktiska svar utan övning.

Skapa en lista över de vanligaste frågorna som förekommer på anställningsintervjuer och skriv ner dina svar. En av fällorna är att lära sig frågor och svar utantill. Du får aldrig låta som om dina svar är inövade. Däremot är det viktigt att komma ihåg stödord och hur du vill framföra ditt svar.

4. Lär dig din resumé
Även om det var du som skrev din resumé, eller om du sparade ner den från en du har sparat på jobbsökarsidor, som t ex LinkedIn (om det är fallet för du redigera layouten för att sticka ut), är det alltid bra att studera vad du har skrivit. Det är väldigt lätt att röra ihop saker om man är nervös eller distraherad.

När din yrkeserfarenhet kommer på tal bör du kunna redogöra för dina anställnignar i korthet utan att förvirra någon. Du bör även kunna relatera dina tidigare arbetsuppgifter till jobbet du söker nu. Detta är någonting som kan imponera på rekryteraren och få honom eller henne att se dig som en person som är perfekt för jobbet.

5. Förbered ett intervjupaket
Det är en bra idé att ha ett intervjupaket, om du aktivt letar efter ett nytt jobb. Detta paket bör innehålla allt du behöver för en anställningsintervju. Paketed bör därför innehålla flertalet kopior av ditt uppdaterade CV, en kopia av jobbeskrivningen, vägbeskrivning till mötesplatsen, ett litet anteckningsblock, munvatten och en penna.

Alla dokument bör ligga en A4-mapp. De andra föremålen kan ligga in mindre väska och både den mindre väskan och mappen bör få plats i en portfölj eller väska. Ditt intervjupaket bör alltid finnas i din bil eller på annan plats du alltid har med dig, för att förhindra att glömska minskar dina chanser till ett jobb.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA