CV | Barnläkare – skrivtips och CV-exempel

CV för barnläkare fokuserar på det viktiga men undertrycker det mindre viktiga. För även om du har mycket att vara stolt över så bör ditt CV hjälpa arbetsgivaren att se det som skiljer ut dig från mängden.

Skapa ditt eget barnläkare CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet.

CV – exempel barnläkare

CV – exempel för barnläkare, vinner på att koncentrera innehållet kring det ger som dig unik relevans för den specifika tjänsten, på den specifika arbetsplatsen. Och för att inte skymma detta unikt relevanta så håller du allt övrigt till ett minimum. Här omfattas också formella kompetenser som å ena sidan kan vara avgörande för tjänsten men som av samma anledning därför inte behöver nämnas, eller bara behöver nämnas mycket kort.

Det viktiga är din specifika kompetens och personliga lämplighet för det specifika jobbet. Det mindre viktiga är det som ligger bakom och ikring detta. Därför bör din specialistkompetens inom pediatrik ligger i förgrunden. Och har du ytterligare specialisering som arbetsgivaren efterfrågar kan den vara ännu viktigare att ha med, om det så gäller t.ex. immunbrist hos barn, internetpediatrik eller hematologi.

Det mindre viktiga är din grundläggande läkarutbildning och annan utbildning som den står i sin tur. Eftersom den är obligatorisk för att kunna bli specialist, så ger du den minimalt utrymme i ditt CV. Du har bara kort med den i meritlistan längre ned men lägger inte ut texten kring den. Ännu mindre viktig blir din gymnasieutbildning och grundskoleutbildning. Den förra kan du skippa och den sista bör du skippa.

CV – pediatriker eller barnläkare?

CV för pediatriker är precis samma som CV för barnläkare. Åtminstone på ett sakligt plan. Men i valet av kandidater så avgör inte blott dina formella meriter utan även hur väl du väntas smälta in och samspela med kollegor och patienter. Där signalerar ditt val mellan kliniska och vardagliga termer. Det blir en fråga om du med språknivån framställer dig mer som en akademiker eller praktiker, vilket för arbetsgivaren indikerar hur väl du lär smälta in på arbetsplatsen du söker dig till.

Visserligen kan mer kliniska termer peka på hur välinitierad du är inom ditt medicinska område. Men tar du i för mycket så riskerar du att förmedla bilden av alltför akademisk och distanserad – särskilt i förhållande till din framtida patientgrupp.

Jobbannonsen lär ge dig god vägledning om preferenserna på arbetsplatsen – lägger du dig på ungefär samma språknivå så lär du uppfattas som någon som kan passa in arbetslaget och kunna kommunicera väl med patienterna och deras vårdnadshavare.

Exempel på funktionellt CV för barnläkare

Det finns ett par olika modeller och olika strukturer för ett CV. Du kan självfallet hitta på en egen eller välja något mer kreativt. Samtidigt är det knappast ditt kreativa sinne du ska bedömas för inför en tjänst som barnläkare. Dessutom underlättar du för jäktade rekryterare att fokusera på innehållet om du inte tar ut för vida svängar ifråga om form och färg. Ett konventionellt format passar bra här och då gör ett funktionell CV jobbet väl. Detta slags CV har vanligtvis tre huvudsektioner:

 • Profiltext: Löpande text som kort och slagkraftigt poängterar dina mest meriterande ansvar och bedrifter som barnläkare eller åtminstone läkare. Dessutom några ord om din personlighet och (verksamhetsrelevant) ambition. Håll sektionen kort och kärnfull, helst inom 200 ord. Poängen är inte att få med allt utan det som ger bäst effekt.

Tips för vidare läsning: Skriva en vinnande CV profiltext

 • Arbetslivserfarenhet: Har du arbetserfarenhet inom området som du söker dig till så bör sektionen efter profilen lista dina arbetslivserfarenheter. Du listar dessa meriter i omvänd kronologisk ordning så att din senaste tjänst hamnar överst. Har du inte så lång arbetsbana bakom dig så kan du även lyfta in lite enklare jobb du haft – i brist på djup så kan bredd också göra dig unik.
 • Studiemeriter: Har du redan arbetat som barnläkare? Då kan du hålla studiemeriterna extra korta – studierna är ju då redan givna. Är det däremot ditt första jobb som barnläkare du ska söka så kan du däremot ge specialistutbildningen lite mer utrymme. Exempelvis kan du kort exemplifiera med ett par specifika medicinska områden som du fokuserat extra på och som arbetsgivaren lär intressera sig för.

Barnläkare CV

SAMMANFATTNING
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning. Få med:

 1. Befattning – exempelvis barnläkare
 2. Arbetsgivarens namn
 3. Ort
 4. Period
 5. Kärnuppgifter och ansvarområden i befattningen som barnläkare. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv några få ord eller inget alls.
 6. Primära färdigheter och förmågor du fick använda som barnläkare. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv inget alls.

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Skippa grundskola ifall du läst på gymnasienivå. Få med:

 1. Utbildningens namn
 2. Skolans namn
 3. Ort
 4. Period

YTTERLIGARE FÄRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER
Certifieringar eller övriga specifika erfarenheter som talar för dig i rollen som barnläkare.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA