CV | Programmerare – skrivtips och CV-exempel

CV programmerare kan vinna terräng med – hur ser ett såna ut? Läs om hur du väljer innehåll, struktur och språk för ett vinnande CV inom din bransch.

 1. CV programmerare kan nå till intervju med
 2. CV för programmerare – innehåll
 3. Profil i CV för programmerare
 4. Person och ambition, i relation till jobbet
 5. CV – exempel för programmerare

Ditt programmerare-CV skapar du utan större problem – klicka på Skapa mitt CV och kom igång direkt.

CV programmerare kan nå till intervju med

CV för programmerare fyller en enda funktion: att leda till intervju. Det är alltså inte CV:t som ska ge dig jobbet. Istället främst fungera som en etapp längs vägen. Det betyder åtminstone två saker:

 1. Ta med tillräckligt mycket information för att arbetsgivaren ska kunna bli intresserad och vilja kalla till intervju.
 2. Ta med tillräckligt lite information för att arbetsgivaren ska ha viktiga frågor att ställa till dig under intervjun.

Läs vidare: Hur skriva CV?

CV för programmerare – innehåll

Ditt CV för programmerare behöver innehåll som både presenterar dig som jobbsökare men samtidigt är rakt igenom relevant för arbetsgivaren. I den bästa av världar så vore detta precis samma sak, dvs. att du på pricken råkar vara precis den kandidat som arbetsgivaren letar efter. Såna perfekta matchningar är dock ovanliga.

Som arbetssökande programmerare får du därför sträva mot god balans mellan att uttrycka dig själv och att lyfta fram precis det som arbetsgivaren är intresserad av.

En annan avvägning handlar om tidseffektivitet. Ska du söka många jobb så blir det mycket pyssel för dig att skapa ett unikt och perfekt balanserat innehåll för varje jobb du söker. Där kan du spara tid i långa loppet genom att skapa dig ett grund-CV – ett fylligt CV med i princip allt om dig som någon arbetsgivare skulle kunna vilja veta. Inför varje tjänst som du sen söker så skalar du bara bort det av innehållet som verkar minst relevant för respektive arbetsgivare och skickar alltså ett måttanpassat CV.

Profil i CV för programmerare

CV kan skrivas i flera olika format, där funktionellt CV hör till det vanligaste. För programmerare och andra inom IT och andra tekniska yrken så kan även ett personligt brev ihop med en klassisk meritförteckning också fungera bra. Detta då det är vanligt inom dessa branscher att man bygger åtminstone delar av sin formella kompetens med certifikat. Och dessa är smidigast att kort och koncist listas.

Vilket CV-format du än väljer så bör det ändå innehålla ett inledande stycke – en profil med kort och övertygande text som berättar om dig kring person, ambition och prestation. I princip blir profilen en mycket kort resumé av det bästa i resten av ditt CV. I ditt CV så hamnar profilen överst. Men eftersom den i stort sett bygger på resten av CV:ts innehåll så kan det vara lättare att skriva profilen när du är klar med resten.

Person och ambition, i relation till jobbet

Har du ett funktionellt CV så bör du få med ett stycke om dig som person och din eventuella ambition. Satsar du på meritförteckning jämte personligt brev så kan det passa bättre att ta upp detta i personliga brevet istället.

Ta upp ett par av dina mest framträdande drag som även stämmer in på personen som arbetsgivaren söker (läs jobbannonsen noga). Det räcker dock inte med att skriva exempelvis att ”jag är analytisk” – bevisbördan är för svag i ett sånt påstående.

För att övertyga arbetsgivaren om att du har dessa förträffliga drag så behöver du leda dem i bevis, så långt möjligt. Och det gör du genom att (sanningsenligt) beskriva dem genom andra personer: ”Jag brukar ofta få beröm för mina träffsäkra analyser”.

Prestation, i relation till jobbet

Här ryms dina formella meriter – främst vad du hittills har jobbat med och utbildats i.

Formella meriter

Här blir det två listor: Arbetslivserfarenhet och utbildning. Har du relevant arbetslivserfarenhet så rekommenderas du att börja lista dina arbetslivserfarenheter. Annars börjar du med utbildningarna. Och båda dessa listor bör du ha i omvänd kronologisk ordning, dvs. med senaste meriten överst.

Du kan behöva sovra bland meriterna, särskilt om du har många, för ditt CV bör inte vara längre än två A4-sidor (vid punktstorlek 12). Sovrandet ger dig också chansen att tona ned vissa meriter och lyfta fram andra.

Förutom att lista viktiga meriter så kan du även nämna ett par ord om din prestation, om du har någon sådan att skryta lite om och den är relevant för jobbet du söker. Att ha gått en utbildning eller ha haft en anställning må räcka långt. Men kan du dessutom peka på specifika prestationer där ger det några extra poäng. För dels visar du en bedrift, dels att du är insatt i något som är relevant. Högsta poäng om du dessutom kan knyta en prestation till något av dina framträdande drag – det ger arbetsgivaren en vink om att bedriften inte vara en engångshändelse.

Informella meriter

Apropå certifikat så är chansen stor att du har skaffat några. I arbetsgivarens ögon lär det spela mindre roll hur du har skaffat dem – genom jobbet eller fritid. Däremot så spelar åldern på dem en större roll. Certifikat bör vara högst ett år för att för tala till din fördel. Tar du upp äldre certifikat så se till att ha en riktigt god anledning eftersom du annars riskerar att signalera att du har förlegade IT-kunskaper.

Beroende på tjänsten du söker så kan förstås andra informella meriter såsom hobbyer och fritidsintressen vara värda att nämna om det så handlar om att du har varit kassör i någon förening, coach för ett knattelag eller har ledarerfarenheter. Men ta bara upp dem om de verkligen talar för hur väl du passar jobbet, annars slösar du bara CV-läsarens tid.

Språket i ditt CV, i relation till jobbet

Ta en extra titt på jobbannonsen och arbetsgivaren hemsida. Se om du kan använda något av språkbruket där utan att göra alltför mycket våld på dig själv. Och se till att få med dig några begrepp som är centrala för både tjänsten och branschen sånt visar att du är insatt.

CV för programmerare – struktur och design

Funktionellt CV och meritförteckning har nämnts, eftersom de lär fungera extra bra som CV för programmerare. Finns förstås andra att välja på – exempelvis den kronologiska meritförteckningen, med alla meriter i en och samma lista. Den kan visa hur man byggt upp sin kompetens och karaktär över tid men avslöjar dock också om man har luckor i sin karriär.

CV – exempel för programmerare

Här nedan ser du själva stommen i ett funktionellt CV. Även om du väljer ett annat format så bör du ha med ungefär samma innehåll.                                                                                                             

PROFIL
Exempel: ”Ambitiös programmerare som pratar flytande C++, är van vid agila metoder och trivs i virtuella team.”


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över dina anställningar. Omvänd kronologisk ordning.

 • Befattning – exempelvis snickare
 • Arbetsgivarens namn
 • Ort
 • Period
 • Om meriten är viktig: Nämn kort dina några kärnuppgifter, ansvarområden och bedrifter.

UTBILDNINGAR
Här tar du upp utbildningarna (normalt gymnasium och uppåt). Också i omvänd kronologisk ordning.

 • Utbildningens namn
 • Skolans namn

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA