CV | Vårdbiträde – skrivtips och CV-exempel

CV för vårdbiträde – hur kan det se ut? Du vill förstås presentera det bästa av dig, men behöver också vara lyhörd för vad arbetsgivaren letar efter. Här får du råd om struktur och innehåll för ett CV som blir svårt för arbetsgivaren att blunda för.

 1. Vad bör CV för vårdbiträde ha med?
 2. Typiska krav för vårdbiträde
 3. Vad bör vårdbiträdes-CV inte ha med?
 4. CV – exempel för vårdbiträde

Ge ditt CV för vårdbiträde form för framgång? Klicka på Skapa mitt CV.

Vad bör CV för vårdbiträde ha med?

Ditt CV för vårdbiträde behöver visa och övertyga arbetsgivare om hur lämplig du är för jobbet du söker. Och lämplighet handlar om något annat än att ha den längsta erfarenheten, mest prestigefyllda utbildningen, eller bara ha de bästa goda egenskaperna. Lämplighet är en fråga om hur väl du kan förväntas klara jobbet samt att sannolikhet för att du stannar kvar. Ett par ord om dessa två sidor:

Klara jobbet: Låter som en ren självklarhet. Samtidigt missar många poängen här, som är att ditt CV behöver ha med och betona dina relevanta meriter och egenskaper. Det sin är mindre relevanta vinner du däremot på att tona ner lite. Irrelevanta kan du gallra hårt bland – kanske till och med utesluta. Men samtidigt är det inte fel att visa att du gjort också något annat i ditt liv. Och du bör absolut undvika att skapa tidsluckor i ditt CV.

Stanna kvar i tjänsten: Är du för bra (för jobbet du söker) så tvekar arbetsgivare att anställa dig, eftersom de befarar att du alltför snart kommer söka dig vidare. Så även om du skulle ha klart högre meriter än jobbet kräver så kan du vinna på att skala bort eller tona ner en del av dem.

Typiska krav för vårdbiträde

Till att börja med ska nämnas att vårdbiträde inte är ett certifierat yrke, varför det saknas centralt fastställda krav på vad du behöver kunna och klara. Istället är det arbetsgivaren som avgör vilka krav som gäller, vilket betyder att du noga behöver läsa varje jobbannons och anpassa ditt CV till vårdbiträdestjänster för varje unik arbetsplats. Men med det sagt så är nedanstående färdigheter ofta efterfrågade:

 • Vårdbiträde med empati: Både patienterna och kollegor är behjälpta av din förmåga att förstå andras känslor och situation (utan att själv ta över dem), så att du kan bemöta dessa individer på ett sätt som visar förståelse och förmedlar ett genuint stöd.
 • Känsla för omsorg: Du behöver trivas med och ha fallenhet för omsorg, då du har uppgifter kring äldres och sjukas hygien och välmående i vardagen.
 • Känsla för service: Kan du bistå utan få dina patienter att känna sig som hjälplösa vårdpaket, utan snarare som viktiga kunder? Då lär du passa in.

Egenskaperna kommer ju inte fram genom ditt CV per automatik, utan du tar chansen att särskilt lyfta fram ett par meriter och genom dessa ge exempel på hur dina egenskaper kommit till nytta. Detta gör du antingen i ett CV helt i löpande text, i ett funktionellt CV:s profiltext eller i ditt personliga brev.

Vad bör vårdbiträdes-CV inte ha med?

Förutom att du kan behöva gallra lite bland dina meriter för att ge mer utrymme åt de lämpligaste så finns det också innehåll som du bör utesluta.

Tidsluckor i vårdbiträdes-CV

Vi nämnde tidsluckor, och alltför många irrelevanta meriter. Men hur lyckas utesluta dessa samtidigt? Finns ett par grepp där:

1. Välj funktionellt CV-format ger dig möjligheten att tona ner dina meriters tidsperioder. Exempelvis innebär ett funktionellt CV att du hinner få arbetsgivarens ögon på en inledande och tilltalande profiltext innan blicken far vidare mot listan av meriter (och därmed dennas eventuella luckor). I ett sådant CV kan du dock också välja att gruppera liknande meriter och sätta en vidare tidsram för att rymma dem alla.

Exempel:
”Servitör vid fyra olika restauranger mellan åren 2015 och 2019”.
Eventuella luckor försvinner lite där.

2. Välj CV-format där all text är i löpande format. Här listar du inga meriter överhuvudtaget. Istället berättar du om de mest relevanta och kan ge dem en grov tidsram så att arbetsgivaren kan få en en uppfattning i vilken ordning meriterna kommer och hur färska de är, men utan att se specifika start- och slutdatum.

3. Gjort något riktigt vettigt under tidsperioder av jobb och studier? Då kan du kort lyfta det i ditt personliga brev, istället för att dölja tidsluckan i ditt CV.

Vårdbiträde och medicinsk kompetens

Något att vara medveten om är att du som vårdbiträde inte ägnar dig åt medicinska arbetet – den biten sköter undersköterskor, sköterskor och läkare. Och även om det inte skadar att du har medicinsk kompetens så bör du vara försiktig med att försöka marknadsföra dig med den. För du riskerar då att väcka arbetsgivarens farhågor om att du kan överskrida dina befogenheter.

Ett ordspäckat CV

Räkna med att arbetsgivaren får in riktigt, riktigt många ansökningar. Och då inte får mycket tid över åt varje. Så håll gärna ditt CV (och personliga brev) kort och konkret – undvik utsvävningar och invecklade resonemang. En arbetsgivare som upplever att du slösar bort dennes tid lär snabbt tappa intresse.

CV – exempel för vårdbiträde

SAMMANFATTNING
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning. Få med:

 1. Befattning – exempelvis vårdbiträde
 2. Arbetsgivarens namn
 3. Ort
 4. Period
 5. Kärnuppgifter och ansvarområden i befattningen som vårdbiträde. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv några få ord eller inget alls.
 6. Primära färdigheter och förmågor du fick använda som vårdbiträde. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv inget alls.

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Skippa grundskola ifall du läst på gymnasienivå. Få med:

 1. Utbildningens namn
 2. Skolans namn
 3. Ort
 4. Period

YTTERLIGARE FÄRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER
Certifieringar eller övriga specifika erfarenheter som talar för dig i rollen som vårdbiträde.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA