Artikel

Avslag på jobbansökan – ta det som ett proffs

Postat på |

Avslag på jobbansökan kan upplevas som bakslag för hela jobbsökandet. Samtidigt ger avslaget något att lära av, utvecklas av och bli starkare av i jakten på nästa jobb. Läs artikeln om hur du tar avslaget på bästa sätt.

Person med trollkarlshatt reflekterar

Avslag på jobbansökan – vad innebär det?

Avslag på jobbansökan betyder normalt att arbetsgivaren har valt en annan kandidat. Det kan handla om allt från att din erfarenhet inte matchade kraven till att konkurrensen var ovanligt hård. För den jobbsökande innebär det att en investering av tid och energi inte gav det önskade resultatet. Dock finns det alltid värden att hämta ur processen.

Avslag – jobbansökan blev värdelös?

Avslag – jobbansökan förkastades, kanske rentav känns som en avvisning. Hoppet som byggdes upp under ansökningsprocessen släcks och all tid du lagt på att anpassa ditt CV och skriva personligt brev verkar ha varit förgäves. Men varje avslag bär på frön till lärande. Reflektion och analys av processen kan nämligen ge insikter som hjälper dig att bli starkare och mer konkurrenskraftig.

Feedback från arbetsgivaren

Att hämta in feedback efter ett avslag är inte bara ett sätt att få insikter – det är också en chans att visa dig målmedveten och driven och ta chansen att börja bygga en positiv relation med arbetsgivaren inför framtida jobbchanser. Genom att ställa rätt frågor och ta till dig svaren kan du utvecklas och förbättra dina chanser i framtiden.

Hur du efterfrågar feedback

Börja med att skicka ett kort och hövligt mejl där du tackar för att arbetsgivaren läst din ansökan och ställer en enkel fråga. Exempelvis:

“Tack för att ni läst min jobbansökan till den spännande tjänsten. Eftersom tjänsten gick till någon annan så förstår jag mig ha ett utvecklingsområde  – vore tacksam ifall ni kan berätta vilket.”

Denna typ av förfrågan visar både ödmjukhet och vilja att lära.

Läs också: Följa upp jobbansökan

Analysera svaren

När du får feedback är det viktigt att granska svaren med ett öppet sinne. Finns det några gemensamma teman från tidigare avslag? Här kan du identifiera vilka färdigheter eller erfarenheter du kan utveckla för att bli mer konkurrenskraftig.

Bygg relationen för framtiden

Avsluta alltid din kommunikation med att uttrycka att du hoppas kunna vara aktuell för framtida rekryteringar. Exempelvis:

“Tack för er feedback. Jag uppskattar era synpunkter och hoppas att jag kan vara aktuell för framtida tjänster hos er.”

En professionell och positiv ton kan skapa ett gott intryck och öppna dörrar för framtiden.

Lär av dina erfarenheter

Skriv ner den feedback du får och reflektera över hur du kan använda den när du ska skriva din framtida jobbansökning. Om arbetsgivaren påpekade att dina ansökningshandlingar kunde vara tydligare så använd exempelvis resurser som exempel på CVeller exempel på personligt brev för att förbättra dem.

Hantera utebliven feedback

Om arbetsgivaren inte svarar på din förfrågan så är det inget misslyckande från din sida. Ett uteblivet svar är oftast en fråga om brist på tid eller andra resurser, inte en reflektion av dig som kandidat. Särskilt för tjänster som många söker till blir det svårt för arbetsgivaren att lägga extra tid på att ge feedback. Och arbetsgivaren är inte skyldiga att ge feedback.

Dessutom finns det en och annan chef som är obekväm med att ge rak och ärlig feedback – en sån där chef som du kanske ändå inte hade velat ha. Utan feedback så vinner du allt på att istället fokusera på de aspekter du själv kan kontrollera och utveckla.

Granska dina ansökningshandlingar

Även utan feedback så kan du fortfarande kritiskt granska din jobbansökan och förarbetet kring den. Även om du faktiskt inte vet varför du fick avslag så lär du ändå hitta saker att göra bättre inför nästa. Läs närmast om viktiga bitar.

Sökte du rätt jobb?

Här handlar det inte om att du skulle ha råkat söka en annan tjänst än du hade tänkt dig, istället om att ha sökt ett jobb som du är tydligt under- eller överkvalificerad för. Ur arbetsgivarens perspektiv så är såna kandidater mindre lönsamma: En underkvalificerad kräver för mycket resurser att introducera och träna upp. En överkvalificerad ser ute jobbet förmodligen som efter en tillfällig lösning och snart söker sig vidare, vilket tvingar arbetsgivaren till en ny kostsam rekrtytering. Du vinner alltså på att söka jobb där du tydligt möter kraven men att du inte (tydligt åtminstone) överträffar dem med råge.

Se över struktur och layout

Hur ser layouten på ditt CV och personliga brev ut? Ger den ett tydligt och professionellt intryck? Har du rubriker som är lätta att förstå och är sektionerna logiskt organiserade? Fråga dig själv om arbetsgivaren snabbt kan identifiera dina styrkor och koppla dem till tjänsten.

Anpassning till jobbet

Läste du på ordentligt om tjänsten, arbetsplatsen och arbetsgivaren? Och anpassade dina ansökningshandlingar till dessa? Om du skulle läsa din jobbansökan som rekryterare – vilka frågor skulle du ha? Visar dina ansökningshandlingar hur väl din kompetens och personliga profil tydligt svarar mot, och kanske överträffar, förväntningarna?

Få andras ögon på ansökan

Vad skulle en vän eller kollega säga om din jobbansökan, relativt det specifika jobbet du sökt? Skulle de lätt kunna förstå vad du bidrar med? Be någon annan läsa igenom dina ansökningshandlingar för att identifiera otydligheter eller förbättringsmöjligheter som du kanske själv missar.

Bestrida avslag på jobbansökan

Bestrida avslag på jobbansökan är en åtgärd som ibland kan vara relevant. I vissa fall finns misstankar om diskriminering eller brister i rekryteringsprocesser som kan ha påverkat beslutet.

Identifiera oegentligheter

Om du misstänker att rekryteringsbeslutet inte varit rättvist så granska annonser och rekryteringskrav. Diskriminering på grund av kön, ålder eller etnicitet, religion eller sexuell läggning är olagligt och kan anmälas till Diskrimineringsombudsmannen.

Kontakta arbetsgivaren

Formulera en hövlig fråga: “Kan ni förtydliga vad som avgjorde valet av kandidat?” Förståelse för processen kan ge dig insikter och minska osäkerheten.

Förstå dina chanser

Även om du kan bestrida ett avslag så bör du hålla förhoppningarna låga om att få tjänsten. För även om arbetsgivaren då inte kan gå vidare med sitt förstahandsval, pga. ex.vis. bevisad diskriminering, så har arbetsgivaren förmodligen andra kandidater att välja bland. Och då lär valet hamna på någon som verkar mindre redo att ta strid. Dock, om du vet att du har rätt i sak och driver en konstruktiv dialog så kan dina invändningar bidra till att arbetsgivaren förbättrar sin rekryteringsprocess.

Ta avslag som proffs

Professionella jobbsökare tar inte fasta på avslaget som en avvisning, istället som del av en lärprocess – rent av ett steg framåt. För varje avslag bevisar ju att man söker jobb aktivt. Och när man försöker så kan du dra lärdomar av varje avslag. Och genom att dra lärdomar och agera därefter så rör man sig framåt. Ett par råd här:

  • Se varje avslag som ett steg närmare rätt matchning. Jobbsökandet handlar om att hitta ett jobb där dina styrkor får blomstra. Vilka kriterier matchar du bäst och sämst? Hur avgör dessa vilka jobb du ska söka framöver, och på vilket sätt du då ska söka dem?
  • Skapa en strategi för att hantera avslag: Logga inskickade ansökningar, notera feedback och gör förbättringar. Det gör det lättare att hålla blicken på utvecklingen än att fastna i känslan av att ha blivit underkänd e.dyl.
  • Räkna på framstegen: Du kan mäta framstegen genom att dividera antal avslag genom antal sökta jobb. Då får du en ratio. Efterhand du utvecklar jobbsökandet och börjar komma på intervjuer så sjunker ration – ett tecken på framsteg. På så sätt ser du, i siffror, att det sker en utveckling bortom avslagen.

Alltså: Hantera avslaget proffsigt genom att använda det i din lärprocessen kring jobbsökande, dvs. att du flyttar fokus från att söka (och få avslag) på jobb till att utveckla ditt jobbsökande.

Sammanfattning

Avslag är en del av jobbsökandet. Genom att se det som en lärdom och stärka dina framtida ansökningar kan du få ut det bästa av varje situation. Dina erfarenheter bygger en starkare grund för framtiden.

FAQ – vanliga frågor

Vad betyder ett avslag på jobbansökan?

Det betyder att arbetsgivaren valt en annan kandidat. Det är inte alltid en reflektion av dina kvalifikationer, utan kan bero på andra faktorer som inte alls har med dig att göra.

Kan jag bestrida ett avslag på jobbansökan?

Ja, men det kräver tydliga grunder, som misstanke om diskriminering eller bristande rekryteringsprocess.

Hur kan jag lära av ett avslag?

Be om feedback från arbetsgivaren, granska din ansökan och identifiera eventuella områden att utveckla.

Är avslag alltid negativa?

Nej. Avslag ger en möjlighet att analysera, utvecklas och förbereda bättre ansökningar.

Hur hanterar jag avslag på jobbansökan utan att tappa motivationen?

Du kan välja ett annat perspektiv. Istället för att se på processen som en nedåtgående cirkel av att ansöka och bli avvisad så kan du se processen som en lärprocess kring ditt jobbsökande. Då ser du snart att avslag inte bara kan bjuda på motigheter utan även kan driva din utveckling.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA