Här får du konkreta mallar och råd för att be om återkoppling och dra nytta av den så att du kan ta nästa steg i din karriär. Vi går också igenom alternativ till återkoppling och hur du kan använda ditt arbete med jobbansökan som en viktig del i din utveckling.
Återkoppling – jobbansökan – mall
Återkoppling på jobbansökan – mall och råd – sånt hittar du här. Förstå hur rekryterare och arbetsgivare uppfattar din ansökan genom att inhämta feedback. Genom att aktivt be om återkoppling kan du få värdefulla insikter som förbättrar dina chanser i framtida rekryteringar. Många arbetsgivare ger gärna återkoppling om de blir tillfrågade på ett respektfullt sätt. Och får du ändå ingen återkoppling så finns det fler knep att ta till. Läs vidare!
Mallar för att be om återkoppling
Där att be om återkoppling kring jobbansökan kan kännas motigt. Du fick inte jobbet så varför bry sig? Men faktum är att du har allt att vinna och inget att förlora på det. Och det behöver inte vara komplicerat.
Generellt gäller det att hålla vara artig men gå rakt på sak. Du vinner alltså föga på att ödsla tid på smicker utan istället visa genuint intresse av att förstå, utvecklas och komma tillbaka starkare i framtiden. Var dock inte rädd för att ställ följdfrågor om återkopplingen är generell.
E-post
E-post är en praktisk och professionell kanal för att följa upp. Här är ett exempel på hur du kan formulera dig:
Ämne: Uppföljning av min ansökan till [jobbtitel]
Hej [kontaktpersonens namn]!
Jag sökte nyligen den spännande tjänsten som [jobbtitel]. Förstår att jag inte kom vidare i processen där men vill nu förbättra mina förutsättningar för framtiden. Undrar därför om det finns möjlighet att få återkoppling på min ansökan. Vad kan bli bättre där? Tack på förhand för all slags input kring min jobbansökan!
Vänliga hälsningar
[Ditt namn]
Telefon
Ett telefonsamtal kan kännas personligt och direkt. Använd en enkel struktur för att hålla samtalet tydligt och fokuserat:
- Presentera dig och nämn tjänsten du ansökt till.
- Be att få prata med den som är ansvarig för rekryteringen.
- Ställ din fråga med en rak formulering, som:
Hej, jag undrar om det finns något ni kan dela kring min ansökan till [jobbtitel]. Jag skulle verkligen uppskatta att höra era synpunkter för att kunna förbättra mig framåt.
Sociala medier
Professionella nätverk som LinkedIn erbjuder en bra plattform för att följa upp ansökningar, särskilt när du redan har en koppling till rekryteraren. Här är ett exempel på hur du kan skriva:
Hej [rekryterarens namn] Jag skickade in min ansökan till [jobbtitel] nyligen och förstår att jag inte fick jobbet. Men vad sägs om att ge lite feedback kring den? Jag vill ju bli bättre och er feedback skulle verkligen hjälpa där.”*
Genom att använda enkla, professionella formuleringar kan du framstå som seriös och engagerad utan att verka krävande. Det viktigaste är att fokusera på utveckling och visa respekt för arbetsgivarens tid. Och när du väl har fått du väl fått feedback så når du nästa steg: att analysera och dra nytta av den.*
Så tar du emot återkopplingen
Ett par tumregler kring att ta emot återkoppling så att du skapar värde.
Undvik försvarsställning
Återkoppling kan ibland kännas utmanande, särskilt om den är oväntad eller negativ. Det är inte givet att rekryterare är bra på att ge konstruktiv feedback. De kan också vara jäktade och otåliga och därför bli lite kortare i tonen. Men, undvik att försvara dig eller börja förklara varför du gjorde som du gjorde. Bara acceptera feedbacken som en möjlighet att växa. Och tacka för insikterna. All feedback, annat än en ren utskällning, är faktiskt en gåva till dig.
Var beredd att ställa följdfråga
Om arbetsgivaren säger att de sökte någon med mer erfarenhet (ett vanligt svar från rekryterare som inte ids leta fram och titta på själva jobbansökan) så fråga vilken typ av erfarenhet som vägde tyngst. Du kan ju inte kräva någon ansträngning från rekryteraren – där kan du få nöja dig med att i alla fall få grepp om kompetensprioriteringen.
Dokumentera feedbacken
När du får återkoppling så skriv ner den direkt efter. Det hjälper dig att se mönster över tid om du söker flera jobb. Du kan skapa en lista över kommentarer som återkommer, vilket ger dig en tydlig vägledning för förbättring. Och skriv inte bara upp det som behöver förbättras – får du positiv feedback kring något så skriv ned det också. Det ger dig nämligen en bekräftelse på vad du bör behålla och kanske göra mer av. Feedback behöver alltså inte vara negativ för att vara användbar.
Återkoppling – jobbansökan – råd om hur återkopplingen kan användas
Så du har fått återkoppling, och dokumenterat den väl. Den ger dig nu en unik möjlighet att förstå hur din ansökan uppfattats och vilka områden du kan förbättra. När du får chansen till återkoppling så bör du använda den som ett verktyg för att förfina din strategi och stärka din ansökan inför framtida tillfällen. Detta avsnitt ger konkreta råd för att tolka och använda återkoppling på ett sätt som hjälper dig framåt.
Hur kan återkoppling hjälpa dig framåt?
Att få återkoppling är som att få tillgång till en karta över arbetsgivarens prioriteringar och din position i förhållande till dem. Genom att förstå återkopplingen kan du:
- Identifiera vilka delar av din ansökan som fungerar väl.
- Upptäcka områden som behöver förbättras – till exempel klarheten i ditt personliga brev eller strukturen i ditt CV.
- Få insikter om hur du matchar arbetsgivarens kultur och krav.
Återkopplingens verkliga värde ligger i hur den används för att förbättra din ansökningsprocess. Genom noggrann reflektion kan du identifiera vilka delar av din ansökan som behöver utvecklas. Det handlar om att analysera feedbacken i detalj och omvandla den till konkreta förändringar.
Reflektera och planera
Börja med att gå igenom vad arbetsgivaren har sagt. Försök förstå budskapet bakom deras kommentarer:
- Var ansökan tydlig och anpassad till tjänstens krav?
- Tydliggjorde du hur dina färdigheter kan bidra till arbetsgivarens behov?
- Gav du exempel som konkretiserade dina erfarenheter och kompetenser?
Skapa en lista över återkommande mönster i återkopplingen. Om flera arbetsgivare pekar på samma svaghet, till exempel att du saknar någon specifik kompetens så är det ett område att prioritera genom att exempelvis gå en kurs.
Agera
Efter reflektionen är det dags att omsätta insikterna i handling. Börja med att identifiera små, konkreta förändringar som kan göras direkt:
- Förtydliga strukturen i ditt CV så att det blir lättläst och matchar jobbannonsens nyckelord.
- Du kan också pröva att lägga till en eller två konkreta och relevanta prestationer i ditt personliga brev för att visa hur du bidragit i tidigare roller.
- Justera tonen i ansökan för att bättre spegla arbetsgivarens företagskultur.
Planera också för mer långsiktiga förändringar. Om återkopplingen handlar om att stärka din kompetens så överväg vidareutbildning eller praktik som kan göra dig mer attraktiv som kandidat.
Följ upp
När du har implementerat förändringarna så testa dem i nya ansökningar. Fortsätt att samla in feedback och reflektera över resultaten. Detta skapar en kontinuerlig förbättringscykel som ökar dina chanser att lyckas. Återkopplingen blir på så sätt inte bara en slutpunkt i en rekryteringsprocess utan en katalysator för din utveckling.
Läs också om olika metoder att följa upp jobbansökan under rekryteringens gång.
Istället för återkoppling
Men hur gör du då om du inte får någon återkoppling alls? När återkoppling uteblir kan du själv reflektera över din ansökan och stärka dina strategier för framtiden.
Alternativa sätt att få insikter
- Nätverkande: Diskutera din ansökan med erfarna personer i ditt nätverk.
- Självutvärdering: Jämför din ansökan med professionella exempel på jobbansökningar, som de på cvmall.se.
- Professionell hjälp: Har du tillgång till någon AI-chatbot så kan du ladda upp din jobbansökan och be om feedback. Var dock uppmärksam på att chatbottar tolkar utifrån den kultur de skapats i och tränats på, vilket oftast är anglosaxisk. Alltså inte säkert att du får råd som passar svenska arbetsmarknaden.
Jobbansökan att lära sig av
Jobbansökan är inte bara ett steg i jobbsökandet – det är en lärprocess. Genom att kontinuerligt utvärdera och förbättra dina ansökningar kan du utvecklas och öka dina chanser till framgång. För de flesta jobbsökande så söker man inte bara ett jobb genom livet utan flera – kanske rentav väldigt många. Därför är det värt att redan tidigt börja ta jobbsökandet, och arbetet med jobbansökan, som ett instrument för utveckling.
Checklista för självutvärdering
- Finn och sök rätt jobb: Analysera jobbannonser noggrant för att förstå arbetsgivarens behov.
- Skriv strategiskt: Formulera en ansökan som speglar arbetsgivarens krav och kultur mer än dig och dina önskemål.
- Testa nya metoder: Våga ändra något i innehåll, ton, struktur och design – se vad som leder längst i rekryteringsprocesser.
- Följ upp: Använd guider som denna för att förbättra dina uppföljningsstrategier.
Läs också: Skriva jobbansökan
Sammanfattning
Återkoppling är en mycket viktig del av jobbsökandet. Och även när svar uteblir kan du dra lärdomar genom att analysera din ansökan och använda resurser som stödjer dig i processen. Var nyfiken och modig – det är nyckeln till att utvecklas i din jobbsökarkarriär.
FAQ – vanliga frågor
Använd tydliga och artiga mallar som våra exempel för att be om feedback.
Vänta minst två veckor efter att du skickat ansökan.
Analysera din ansökan, använd externa resurser och be om hjälp från nätverket.
Det beror på situationen. Anpassa din strategi efter arbetsgivaren och läget.
Använd checklists och exempel som de på cvmall.se.