Artikel

Referensnummer i jobbansökan

Postat på |

Referensnummer i jobbansökan spelar roll? Var ska det i så fall skrivas? Denna lilla detalj kan göra stor skillnad – gör du fel så finns risk för att din flitigt hopknåpade jobbansökan inte ens blir läst!

Var skriver man referensnummer i en jobbansökan?

Var skriver man referensnummer i en jobbansökan? Svaret är enkelt: Referensnummer – ibland kallat referens-ID, ska skrivas i ämnesraden om du skickar ansökan via mejl och i början av ditt personliga brev om du ansöker via ett formulär. Vissa rekryteringssystem har en separat ruta för referensnummer och då ska det fyllas i där. Viktiga är att det kan läsas in tidigt och tydligt.

Men det räcker inte att bara placera numret rätt. Ett felaktigt *angivet* referensnummer kan göra att din ansökan aldrig matchas med tjänsten. Dessutom kan olika arbetsgivare ha skilda rutiner. Läs alltid instruktionerna noggrant för att undvika misstag.

Om du vill fördjupa dig i hur en jobbansökan ska skrivas kan du ta del av denna guide till att skriva jobbansökan.

Varför skriver man referensnummer i jobbansökan?

Referensnummer i jobbansökan fungerar som en unik identifikation för att arbetsgivaren snabbt ska kunna koppla ansökan till rätt tjänst. Den fungerar också lite som en adresslapp som tidigt avgör vart i organisationen din ansökan ska och hur den där ska hanteras. Skippar du referensnummer, anger fel referensnummer eller skriver det på fel ställe så är det lite som att göra samma fel med adressen på ett brev du ska skicka. Då minskar oddsen drastiskt för att det ska komma fram, åtminstone i tid.

Sortering, filtrering och ATS-system

Många arbetsgivare får in hundratals ansökningar, och moderna rekryteringssystem (även kallade ATS) används ofta för att hantera dem. Dessa system letar efter specifika referensnummer för att snabbt filtrera ansökningar och koppla dem till rätt tjänst. Om numret saknas, är felstavat eller sitter på fel plats kan systemet missa din ansökan helt vilket kan leda till att den ignoreras eller hamnar i fel kategori.

Intern administration och kommunikation

Större företag och myndigheter hanterar flera rekryteringar samtidigt. Referensnumret används ofta internt för att snabbt kunna hänvisa till ansökningar i deras internkommunikation.

Fördelar med referensnummer för dig som jobbsökande

Förutom att referensnumret hjälper arbetsgivaren att sortera ansökningar kan det också vara en fördel för dig som söker jobbet. Genom att använda numret på rätt sätt kan du visa att du har läst instruktionerna noggrant och att du är uppmärksam på detaljer, vilket kan ge ett professionellt intryck.

Referensnumret kan även underlätta vid uppföljning. Om du hör av dig till arbetsgivaren för att följa upp din ansökan kan du snabbt hänvisa till numret, vilket gör att rekryteraren enkelt hittar din ansökan i systemet. Det kan ge dig en fördel jämfört med andra kandidater som inte kan specificera vilken tjänst de sökt.

I vissa fall kan numret också ge information om tjänsten. Om du förstår hur arbetsgivaren strukturerar sina referensnummer kan du dra slutsatser om exempelvis vilken avdelning eller ort tjänsten är kopplad till.

Läs också: Guide kring att följa upp jobbansökan.

Skillnad på var du söker jobb – mall för jobbsökandet

Referensnumrets betydelse och hantering skiljer sig beroende på om du söker jobb inom offentlig sektor eller privat näringsliv.

Offentlig sektor

Inom offentlig sektor är referensnummer nästan alltid obligatoriskt. Statliga och kommunala myndigheter hanterar många rekryteringar samtidigt, och utan nummer kan din ansökan hamna fel.

Privat sektor

Inom privat sektor varierar hanteringen. Större bolag har ofta ATS-system som kräver referensnummer, medan mindre företag ibland hanterar ansökningar mer informellt.

Referensnummer och automatiserad rekrytering

Många företag använder numera AI-drivna rekryteringsverktyg. ATS-system läser av din ansökan automatiskt och letar efter viktiga detaljer, som referensnummer. Om numret saknas eller sitter på fel plats kan systemet filtrera bort din ansökan redan innan en mänsklig rekryterare ser den.

Vill du veta mer om hur rekryteringssystem fungerar? Läs också om att bifoga betyg i en jobbansökan. Kolla in denna guide om hur jobbansökan hanteras.

Sammanfattning

Att skriva referensnumret rätt i en jobbansökan är en liten detalj med stor betydelse. Läs även om hur du avslutar en jobbansökan. Ett felplacerat eller saknat referensnummer kan göra att din ansökan aldrig blir läst. Se till att alltid läsa instruktionerna i jobbannonsen och anpassa dig efter arbetsgivarens rutiner.

FAQ – vanliga frågor

Referensnummer jobbansökan – vad är det?\ Det är ett unikt nummer som arbetsgivaren använder för att koppla din ansökan till rätt tjänst. Numret finns ofta i jobbannonsen och ska alltid inkluderas i din ansökan.

Vad händer om jag glömmer referensnumret?\ Det beror på arbetsgivaren. Inom offentlig sektor kan ansökan ignoreras helt. Inom privat sektor kan den fortfarande bli läst men risken är större för att den förloras i systemet.

Kan jag själv lista ut något av referensnumret?\ Ja, ibland innehåller numret information, exempelvis om tjänstens plats eller avdelning. Det kan ge en hint om hur arbetsgivaren organiserar sina rekryteringar.

Varför ser referensnumren olika ut?\ Olika arbetsgivare har skilda system. Offentliga arbetsgivare använder ofta strukturerade nummer medan privat sektor kan ha enklare koder.

Hur följer jag upp en ansökan med referensnummer?\ Ange alltid referensnumret när du kontaktar arbetsgivaren. Det gör det enklare för de att snabbt hitta din ansökan i systemet.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA