Artikel

Intyg och betyg i jobbansökan

Postat på |

Nödvändigt att skicka intyg och betyg i jobbansökan? Nej, normalt sett inte. Dock finns undantag. Läs artikeln som visar hur digitalisering och automatisering av rekryteringsprocesser förändrar spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Ska man skicka med betyg i jobbansökan?

Ska man skicka med betyg i jobbansökan? Vanligtvis inte. Enligt studier granskar rekryterare varje ansökan mycket kort tid – ofta bara några sekunder. De tittar då främst på CV och personligt brev, medan betyg sällan kommer in i bilden direkt (TheLadders).

Istället för att bifoga allt du har så se till att lyfta fram dina starkaste meriter tydligt i ditt CV (tips om att skriva en bra jobbansökan finns här). Bifoga betyg och intyg endast om detta specifikt efterfrågas.

När är betyg och intyg relevanta?

Som jobbsökare vill du visa din kompetens medan rekryterare snabbt vill kunna sålla bland kandidaterna för att se vilka man ska kalla till intervju. Därför är det viktigt att veta när bilagor faktiskt kan hjälpa och när de kan stjälpa din jobbansökan.

Bilagor lägger generellt till information som rekryteraren måste hantera. Är tiden knapp (vilket den oftast är) konkurrerar all information i din jobbansökan med sig själv – rekryteraren kanske inte tar till sig just det du vill lyfta fram. Även med rekryterares smarta digitala verktyg kan effekten bli densamma: Verktygen kan prioritera något annat än det du vill betona.

Paradoxalt nog vinner du mer på att skicka in mindre information eftersom du hjälper rekryterare och deras digitala verktyg att fokusera på det du vill lyfta fram. Men låt oss titta på några specifika situationer där bilagor kan hjälpa eller stjälpa.

När bilagor kan hjälpa

Betyg och intyg kan vara relevanta i specifika situationer, till exempel när du söker utbildningar eller tjänster där formella kvalifikationer, licenser eller certifikat är ett uttryckligt krav. I sådana fall anges detta tydligt i jobbannonsen eller ansökningsinformationen (mer om certifikat och licenser här). Även om det inte är obligatoriskt kan det vara till din fördel att bifoga bilagor vid ansökan till tjänster där konkurrensen är hård och dina betyg kan särskilja dig positivt från konkurrenterna.

När bilagor kan stjälpa

Om du ansöker spontant eller kontaktar en arbetsgivare via mejl kan många och omfattande bilagor snarare vara en belastning än en fördel. Det är bättre att nämna att betyg och intyg finns tillgängliga vid behov. Rekryterare uppskattar korta och överskådliga ansökningar och föredrar att själva be om specifika dokument när de känner behov av dem (läs mer om jobbansökan via mejl här).

För många eller irrelevanta bilagor kan skapa ett intryck av att du som sökande inte förstår vad tjänsten kräver. Ett annat viktigt övervägande är risken att vara för specifik tidigt i processen. Att lämna ut detaljer i bilagor kan innebära att du sorteras bort innan du fått chans att göra ett personligt intryck vid en intervju. Jobbansökan ska därför främst väcka intresse nog att du blir kallad till intervju (läs mer om att följa upp din jobbansökan här) och först där lägga fram dina bilagor.

Hur har användningen av betyg och intyg förändrats?

Historiskt skickade nästan alla jobbsökande med betyg och intyg direkt i sin ansökan. Digitaliseringen och nya rekryteringsverktyg har ändrat detta. Idag är det tydlighet och snabbhet som gäller – en trend som förväntas stärkas ytterligare med ökad automatisering.

Hur ATS och AI påverkar din ansökan

Automatiserade system (ATS) används allt mer för att filtrera ansökningar. Dessa system söker efter nyckelord och är beroende av tydlig struktur i ditt CV och personliga brev. Forskning från Cappelli visar att ATS sällan hanterar bilagor effektivt vilket kan leda till att viktiga kvalifikationer i betyg och intyg missas medan mindre relevanta saker får för stor betydelse.

Utvecklingen av AI kan förbättra hanteringen av bilagor men samtidigt är det osäkert hur detta kommer att påverka ansökningsprocessen. Oavsett denna utveckling är det viktigt att vara medveten om att mer information kan leda till att ditt viktigaste budskap hamnar i skymundan.

Sammanfattning

Fokusera på att skapa en tydlig och lättläst jobbansökan där viktig information finns i CV och personligt brev (mer om hur du skriver CV hittar du här). Bifoga betyg och intyg endast när arbetsgivaren explicit efterfrågar dem. Anpassa dig efter moderna rekryteringssystem för att nå fram till rekryteringens nästa steg – jobbintervjun.

FAQ – vanliga frågor

Ska man skicka med betyg i jobbansökan?

Nej, vanligtvis inte. Betyg och intyg ska bara bifogas om arbetsgivaren specifikt efterfrågar dem eller möjligtvis om konkurrensen är hård men betyget/intyget med största sannolikhet överträffar konkurrenternas.

Vad räknas som övriga dokument i jobbansökan?

Övriga dokument kan vara arbetsintyg, certifikat, licenser eller kursintyg.

Hur behandlar ATS-system bilagor?

ATS-system har historiskt sett varit dåliga på att hantera bilagor som betyg och intyg. Därför ska viktig information alltid framgå i ditt CV och personliga brev.

När är det lämpligt att bifoga betyg och intyg?

När arbetsgivaren uttryckligen begär detta.

Är äldre betyg relevanta att bifoga?

Endast om de är direkt kopplade till tjänsten du söker. Annars är det bättre att fokusera på aktuell kompetens och erfarenheter i dina huvuddokument.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA