Artikel

Avsluta jobbansökan – inled rekryteringen

Postat på |

Avsluta jobbansökan för att sparka igång resten av rekryteringen. Gör du det rätt så stärker du dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen. Gör du det fel så kan din ansökan lämna ett blekt minne och försvinna i mängden. Läs här om när, var och hur du avslutar för att leda vidare.

Hur avslutar man en jobbansökan för att leda vidare?

Hur avslutar man en jobbansökan så att den öppnar dörren till nästa steg? Många ser ansökans avslut som en formalitet – blott och kort de sista orden i jobbansökan. I själva verket är dessa sista avslutande ord riktigt viktiga då de troligtvis är de sista som mottagaren läser och därför minns allra bäst. Med andra ord är avslutningen en viktig nyckel till att påverka arbetsgivarens uppfattning om dig.

Ett bra avslut ska vara tydligt, proaktivt och professionellt. Det ska visa att du är intresserad av tjänsten, att du förstår rekryteringsprocessen och att du är tillgänglig för nästa steg. Undvik passiva formuleringar som “Jag hoppas få höra från er”. Styr istället samtalet framåt med fraser som:

  • “Jag ser fram emot att träffas och närmare se hur jag bäst kan arbeta för era ambitioner och mål.”
  • “Frågetecken? Hör av er så hittar vi tid och plats för att räta ut dem. Ser fram emot att träffa er och se hur jag bäst kan stärka verksamheten.”

Som du ser i exemplen så klargörs flera saker i avslutningen: Du visar viljan och självförtroendet att mötas för att hantera tveksamheter och visa hur du kan täcka arbetsgivarens behov. Avslutningen knyter på så vis ihop din profil med arbetsgivarens behov och pekar på vad arbetsgivaren bör göra för att enklast möjligt foga samman dessa. Självklart vet arbetsgivaren redan vad nästa naturliga steg är, dvs. att kalla till jobbintervju. Ditt strategiska avslut visar dock ditt mod, målfokus och förståelse för processen vilket gör det tryggare och mer lockande för arbetsgivaren att kalla just dig.

Läs mer om hur du skriver en vass jobbansökan.

Avsluta jobbansökan snyggt i alla lägen

Jobbansökan är inte samma sak överallt och det finns flera kanaler att söka jobb genom. Och alla varianter kräver olika strategier för att uppnå samma effekt. Att avsluta jobbansökan i personligt brev respektive CV kräver olika sätt. Likaså skiljer sig en jobbansökan via mail från att söka jobb via rekryteringsplattform, sociala medier eller nätverkande. Genom att anpassa avslutet till typ av jobbansökan och kanal skapar du en smidig övergång till nästa steg i rekryteringsprocessen – själva poängen med avslutet.

Avsluta jobbansökan i personligt brev

Ett genomtänkt avslut i personligt brev ger arbetsgivaren ett sista gott intryck av dig innan den avgör om den vill gå vidare med dig. Och det är i personligt brev du har allra bäst utrymme och förutsättningar att lägga fram en slagkraftig avslutning. Just den chansen är ett viktigt skäl att använda personligt brev överhuvudtaget: chansen att påverka med mer än blott meriterna i CV:t. Oavsett så bör avslutningen vara tydlig, stärka ditt budskap och leda vidare till nästa steg.

Ett effektivt avslut bör innehålla:

  • En mycket kort sammanfattning av det allra viktigaste av varför du är rätt kandidat.
  • En uppmaning till handling – exempelvis att du ser fram emot en intervju.
  • En professionell och trygg ton utan att verka desperat eller påträngande.

Exempel på bra avslut:
“Min erfarenhet av att effektivisera logistikflöden och driva kostnadsbesparingar kan komma till nytta hos er. Närmast ser jag ser fram emot att träffas och diskutera hur jag kan bidra till era mål.”

“Med min bakgrund inom kundrelationer och min förmåga att snabbt bygga förtroende ser jag mig kunna göra en positiv skillnad på er säljavdelning. Ser fram emot ses och prata om hur.”

Vill du ha fler tips på hur du skriver ett övertygande personligt brev? Se vår guide till personligt brev.

Avsluta jobbansökan innehållandes enbart CV

En jobbansökan med endast CV och utan personligt brev ger dig mindre spelrum att formulera dig på. I läsarens ögon får ditt avslut dessutom konkurrens av meriterna i samma dokument, vilket gör att det lätt kan förbises. Därför måste ditt avslut vara kort, fokuserat och ge en tydlig signal om nästa steg.

Eftersom du inte har ett personligt brev som kan utveckla din motivation och kompetens, är det viktigaste att visa att du vill gå vidare i processen. I CV:t finns inte utrymme att sammanfatta skälen att kalla dig till intervju – det måste du göra i ditt avslut. Om du skickar CV till en rekryterare eller ett bemanningsföretag, betona att du är öppen för fler möjligheter.

Exempel 1 på avslut vid jobbansökan:
“Jag är redo att ta nästa steg och ser fram emot en intervju där vi kan diskutera hur jag kan bidra.”

Exempel 2 på avslut vid jobbansökan:
“Min erfarenhet inom [relevant område] låter mig snabbt komma in i rollen som [befattning] och bidra till era resultat. Ser fram emot att diskutera detta vidare när vi ses.”

Avsluta spontan jobbansökan

Att avsluta spontan jobbansökan kräver en annan strategi än vid en utannonserad tjänst. Eftersom arbetsgivaren inte aktivt rekryterar just nu måste avslutningen både väcka intresse och locka till framtida kontakt men inte trycka på lika hårt – det finns ju ingen naturlig fortsättning eftersom det inte finns någon pågående rekryteringsprocess.

En spontanansökan handlar att visa att du har en kompetens som kan vara värdefull för företaget och att du är nyfiken på att bidra. Du säljer alltså inte in dig som perfekt matchning för en specifik tjänst. Om du skickar en spontanansökan så kan du avsluta på olika sätt beroende på hur proaktiv du vill vara:

Exempel på avslut om du vill hålla det öppet:
“Även om ni inte söker någon just nu så vill jag bara signalera att jag intresserad av framtida möjligheter, har rätt kompetens [en rad företagsrelevanta uppgifter och ansvar] och gärna diskuterar en framtida matchning över telefon eller ett kort möte.”

Exempel på avslut om du vill ta initiativ till fortsatt dialog:
” Jag är nyfiken på hur min kompetens inom [specifikt område] kan passa in hos er. Om det går bra så hör jag gärna av mig nästa vecka för att höra vilka behov hos [företagsnamn] jag kan fylla inom en överskådlig framtid .”

Vill du lära dig mer om att skriva en stark spontanansökan? Läs vår guide till jobbansökan.

Avsluta jobbansökan i mail

Jobbansökan via mail är vanligare när man söker jobb hos mindre arbetsgivare som ännu inte byggt upp organisation och rutin för personalrekryteringar. Detta ger dig möjlighet till en rakare och snabbare kommunikation. Då kan du gå lite mer rakt på sak och driva på lite mer även om du fortfarande behöver visa hänsyn och fingertoppskänsla för att inte framstå som påflugen eller rentav burdus.

Exempel på avslut i mail:

“Jag ser fram emot en intervju för att diskutera hur jag kan bidra på bästa sätt. När kan det passa att vi ses?”

“Låt oss ta nästa steg och prata vidare. Jag tar gärna ett samtal närmaste veckorna för att hitta fram till ett fruktbar samarbete.”

Notera de tydligare signalerna om att det är dags för möte inom närtid, utan att låsa arbetsgivaren till några specifika dagar eller veckor.

Vill du ha fler konkreta formuleringar? Läs vår guide till jobbansökan via mail.

Avsluta jobbansökan på rekryteringsplattformar

Många arbetsgivare hanterar ansökningar via rekryteringsplattformar som LinkedIn Jobs, Teamtailor eller interna system. Där kan du förväntas fylla i formulär istället för att ladda upp CV och personligt brev. Detta gör det mindre enkelt att avgöra var i all information ”avslutet” ska ligga eftersom det är mindre klart vad rekryteraren kommer att titta på sist. Dock finns nästan alltid ett fält för fritext – det är där du har din bästa chans. Men använd utrymmet med omsorg för att inte bromsa rekryterarens arbetsflöde genom en lång utläggning där. Fånga uppmärksamheten, håll dig ultrakort och driv till handling.

Exempel på avslut på rekryteringsplattform:

“Ni ser hur redo jag är redo för nästa steg. Hör av er så pratar vi närmare om hur jag kan stärka verksamheten.”

Avsluta jobbansökan på sociala medier

Jobbsökande via sociala medier skiljer sig från ovanstående rekryteringsvägar. Istället för att skicka en formell ansökan via mail eller en rekryteringsplattform handlar det oftare om att skapa en direkt och informell kontakt. Detta kan ske genom att skicka ett meddelande till en rekryterare via LinkedIn, kommentera en jobbutlysning i en Facebook-grupp eller till och med svara på en diskussionstråd på X eller Threads där en arbetsgivare söker nya medarbetare.

Det som gör jobbsökande via sociala medier annorlunda är att interaktionen är mer spontan och konversationen kan utvecklas snabbt. Det innebär att du måste anpassa ditt tonläge och budskap beroende på sammanhanget. Här handlar det inte om att skicka ett långt och välpolerat brev utan istället att fånga intresset och snabbt leda dialogen mot nästa fas.

En annan viktig skillnad är att arbetsgivare i högre grad lär bedöma dig utifrån din digitala närvaro – inte blott det material du väljer att skicka in. Om du söker jobb genom att kommentera eller skicka ett meddelande via sociala medier lär arbetsgivaren klicka sig in på din profil för att få en första uppfattning om dig. Är alltså extra viktigt att i förväg ha uppdaterat din profil där så du vet exakt vilken image förmedlar du online.

Exempel på avslut i direktmeddelanden

Om du kontaktar en arbetsgivare via exempelvis LinkedIn bör avslutet vara självsäkert och driva fram nästa steg i dialogen:

Exempel 1 (för en specifik tjänst):
“Jag ser att ni söker en [roll] och ser att min erfarenhet inom [område/yrke e.dyl.] matchar verkar matcha där. Skulle vilja höra mer om kraven och förväntningarna – hur är möjligheten till ett kort samtal någon dag nästa vecka?”

Exempel 2 (spontan kontakt med rekryterare):
“Jag är intresserad av möjligheter inom [bransch/yrke] och skulle gärna höra mer om vad ni söker just nu. Finns tid att stämma av kring detta över ett kort videosamtal?”

Exempel på avslut vid kommentarer

Om du kommenterar på en jobbutlysning i en grupp eller på en företagsprofil så bör avslutet även här vara kort och handlingsinriktat.

Exempel 1 (kommentar på en LinkedIn-post om lediga tjänster):
“Jag har erfarenhet av [område] och är intresserad av tjänsten. Skickar ett direktmeddelande och hoppas vi kan prata vidare!”

Exempel 2 (kommentar i en Facebook-grupp):
“Spännande roll! Jag har precis tagit examen i [ämne] vid [utbildningsanordnare]. Är nu helt inställd på att arbeta inom [yrkesområde]. Jag skickar ett DM nu!”

I båda fallen visar du att du tar initiativ och drivkraft men utan pressa mottagaren. Genom att styra över samtalet till en mer direkt kommunikation ökar du chansen att arbetsgivaren tar sig tid att läsa mer om dig och svara på din förfrågan. Lägg också märke till att du här inte berättar mycket om dig själv. Denna första kontakt nämligen bara ut på att få en enskild pratstund och först då peka på hur du kan vara lösningen på ett rekryteringsbehov. Du ska alltså inte redan i första kontakten sälja in allt utan bara tillräckligt för att få till en kort dialog. Kort och snabb kommunikation alltså för att stegvis skapa tillräckligt intresse inför nästa steg.

Avsluta jobbansökan vid nätverkande

Om du söker jobb via kontakter eller genom nätverkande på exempelvis branschträffar, jobbmässor eller evenemang gäller det även där att avsluta på ett sätt som öppnar för fortsatt dialog. Här blir dialogen ännu snabbare – ingen betänketid alls. Därför behöver du redan i förväg ha din säljpitch klar ifall du plötsligt får chans att riva av den på stående fot.

Oavsett hur mycket du får sagt innan så kan du avsluta med:

“Jag skulle gärna prata vidare om detta med dig om vid lämpligt tillfälle. Går det bra om jag skickar mitt CV till dig så kan vi ta det därifrån?”

Vid nätverkskontakter via mail kan du skriva:

“Tack för en trevlig pratstund! Jag bifogar här mitt CV och ser fram emot att hålla kontakten om framtida möjligheter.”

Efter att du har avslutat jobbansökan

Att skicka in en jobbansökan är inte slutet – det är början på resten av processen. Som jobbsökande kan det vara bekvämt att nu nöja sig ett tag, koppla av och bara vänta på svar. Men dina du har fler förutsättningar att påverka utfallet till din fördel.

  • Följ upp vid rätt tillfälle. Om du inte har fått svar inom en rimlig tidsram så följ upp din ansökan professionellt. Läs vår guide för att följa upp jobbansökan.
  • Analysera vad som fungerade. Om du får återkoppling så använd den för att skärpa din nästa ansökan. Om du får avslag så analysera varför. Läs mer om hur du hanterar återkoppling på jobbansökan.
  • Håll uppe tempot. Framgångsrika jobbsökare är de som fortsätter söka, nätverka och skärpa sin strategi – även medan de väntar på svar. Det gör att de investerar medan de ännu har ”vind i seglen”.

Sammanfattning

En jobbansökan avslutas inte med en artig hälsning – den avslutas med en strategisk inledning på nästa steg i rekryteringsprocessen. Hur du formulerar ditt avslut kan påverka arbetsgivarens beslut och styra kommunikationen i rätt riktning. Och för att inte lämna processen åt slumpen så följer du sen upp, analyserar och fortsätter vara aktiv – håller dig i rörelse och fortsätter framåt tills du får jobb.

FAQ – vanliga frågor

Hur avslutar man en jobbansökan på ett professionellt sätt?

En professionell avslutning är tydlig, kortfattad och styr rekryteringsprocessen framåt. Undvik vagt formulerade avslut och ge istället arbetsgivaren en tydlig anledning att ta kontakt.

Exempel:
“Jag ser fram emot att diskutera hur jag kan bidra. Hoppas på en intervju inom snar framtid för att prata lösningar.”

Hur avslutar man en jobbansökan i mail?

Avsluta jobbansökan i mail genom att kort bekräfta ditt intresse och ge ett förslag på nästa steg. Ett bra avslut gör det enkelt för arbetsgivaren att ta kontakt.

Exempel:
“Jag ser fram emot att prata vidare om rollen och hur jag kan bidra. Kan det passa med ett kort samtal nästa vecka?”

Vill du ha fler tips? Se vår guide till jobbansökan via mail.

Ska jag avsluta min ansökan annorlunda om jag bara skickar CV?

Ja, om du endast skickar CV behöver avslutningen vara kort, självsäker och tydligt signalera att du vill gå vidare i processen.

Exempel:
“Jag är redo att ta nästa steg och ser fram emot en intervju där vi kan prata vidare om hur jag kan bidra.”

Hur avslutar man en spontan jobbansökan?

En spontan jobbansökan avslutas bäst genom att skapa en naturlig öppning för vidare dialog.

Exempel:
“Jag vet att ni kanske inte rekryterar just nu men jag är intresserad av framtida möjligheter. Tar gärna ett kort pratstund i närtid för att stämma kring vilka de kan vara.”

Vad ska jag göra efter att jag skickat en jobbansökan?

Att skicka ansökan är inte slutet – det är början på nästa fas. Följ upp vid rätt tillfälle, analysera vad som fungerade och “Jag vet att ni kanske inte rekryterar just nu, men jag är intresserad av framtida möjligheter. Jag hör gärna av mig igen nästa månad för att se om något har förändrats.”

Vad ska jag göra efter att jag skickat en jobbansökan?

Att skicka ansökan är inte slutet – det är början på nästa steg. De som väntar passivt på svar missar chansen att påverka processen. Se istället till att hålla tempot uppe genom att följa upp, analysera vad som fungerade och fortsätta söka aktivt.

Exempel på nästa steg:

  • Följ upp ansökan inom en rimlig tidsram om du inte fått svar.
  • Se över ditt CV och finjustera utifrån den feedback du får.
  • Fortsätt söka fler jobb och håll igång ditt nätverkande.

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA