Enkla mallar för personliga brev

När du söker ett jobb vet du säkert att ett CV är nödvändigt för att sticka ut från mängden och få en chans till en arbetsintervju, som är viktig för att få jobbet. Men ett välskrivet och bra personligt brev är minst lika viktigt. Ett CV är en förteckning över dina utbildningar, arbeten och eventuella andra kvalifikationer. Ett personligt brev är en presentation av dig som person, och dina viktiga egenskaper. Båda är viktiga och tillsammans utgör de grunden för en bra arbetsansökan. De kompletterar varandra. Ett enkelt personligt brev ger en tydlig och lättläst översikt över dig som person.

Gör ditt eget personliga brev Om du vill ha hjälp med att skriva ditt helt egna personliga brev kan du gå in på CVkungen.se. De erbjuder ett högkvalitativt och enkelt verktyg där du själv kan utforma ditt personliga brev efter olika typer av mallar.

När är det lämpligt att använda en enkel mall för ett personligt brev?

Enkla personliga brev passar bra i många situationer. Rekryterare arbetar med att läsa många, kanske flera hundratals, CV:n och personliga brev varje dag i jakt på den rätta kandidaten för jobbet. Det blir tråkigt i längden. Därför läser många rekryterar endast igenom de personliga breven som skickas in väldigt snabbt. Då underlättar det med brev som är korta, koncisa och enkla. Då får rekryteraren snabbt en tydlig och bra bild av vem du är, och kan således avgöra om du är en intressant kandidat att gå vidare med. Långa och överdrivet detaljerade brev har istället en tendens att ignoreras och kanske hamna i nej-högen.

De arbeten där det kan vara allra lämpligast att använda den enkla mallen för personliga brev är enkla jobb, helt enkelt. Det handlar ofta om tjänster där arbetsgivaren snabbt vill ha en person som kan rycka in och sköta jobbet. Meriter eller utbildningar spelar inte lika stor roll som tillgänglighet. Exempelvis kan det handla om deltidsarbeten i butiker, vikariat som assistenter eller diverse sommarjobb eller andra feriejobb. Titta gärna på företagets hemsida, sociala medier och LinkedIn-sida. Där kan du få information om företaget, och en känsla för vilken typ av egenskaper som företaget värderar. Då kan du själv bättre avgöra om det är lämpligt att använda den enkla mallen för ett personligt brev för en ansökning till just det här företaget.

Vad är typiskt för ett enkelt personligt brev?

Ett personligt brev är som tidigare nämnt väldigt kort och koncist. Man får in mycket fakta med få ord. Helst ska det personliga brevet inte vara längre än en vanliga A4-sida, men gärna ännu kortare. Det är ofta så man känner igen ett enkelt personligt brev. Även om du kortar ner ditt personliga brev en hel del, finns det delar du måste ha kvar. Dessa är dina kontaktuppgifter, en hälsningsfras (till exempel “hej” eller “goddag”), en uppmaning på slutet, en avslutingsfras (till exempel “hälsningar” eller “med vänliga hälsningar”) och självklart även en presentation av dig själv. Uppmaningen är ofta något i stil med “jag ser fram emot att höra mer från er” eller “jag ringer er för en uppföljning nästa måndag.”

Presentationen av dig själv är själva kontentan av brevet. Det är själva innehållet. Men det är också detta man ofta behöver korta ner, för att göra brevet tydligare och mer lättläst. Det är här du skriver om din personlighet, dina egenskaper och hur du kan vara till nytta för företaget du söker arbete hos. Det bästa är att börja ditt personliga brev starkt och tydligt. Ha en slagkratig inledning, som fångar läsarens intresse direkt och får dig att verka intressant. Förklara varför just du passar för jobbet. Gå sedan vidare med att beskriva dina förmågor överlag. Är du bra på logiskt tänkande? Är du kanske en lagspelare? Skriv om det! Glöm inte att ge tydliga exempel på hur dessa egenskaper har varit till nytta i tidigare arbeten och kan vara till nytta i framtida arbete. Istället för att bara skriva att du är en bra ledare, kan du exempelvis skriva “jag ledde ett arbetslag bestående av tio personer som fem år i rad utsågs till företagets mest intäktsgenererande team.” Ljug förstås inte ihop exempel, utan ta exempel från ditt eget liv som du tror kan passa bra. Att ha med siffror och statistik är ofta ett bra tips. Använd då enkla siffror som är enkla att förstå, till exempel “jag höjde företagets försäljningsintäkter med 11% på ett års tid.”

Vidare är det viktigt att tänka på hur du utformar och designar ditt brev. Ta inte med onödiga bilder och figurer. Det ser bara slarvigt och överdrivet detaljerat ut. Fokusera hellre på en enkel och minimalistisk design av dokumentet. Använd enkla färger. Skriv dina kontaktuppgifter relativt smått, längst upp i ena hörnet av brevet. Om du vill kan du även infoga en länk till din LinkedIn-profil. Tänk även på att skriva brevet på ett luftigt sätt. Dela upp brevet i flera stycken, där det är lämpligt. Då blir brevet lättare att läsa för rekryteraren.

Kolla in andra mallar för personliga brev

Den enkla mallen för ett personligt brev passar antagligen inte till alla arbetsansökningar du kommer att göra. Det finns andra typer av tjänster där andra egenskaper värderas högre än de som ett enkelt personligt brev utstrålar. Därför rekommenderar vi dig att även ta en titt på det andra mallarna som finns för personliga brev. Dessa är:


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA