Personligt brev

Personligt brev – förskollärare

Ett personligt brev för förskollärare är ditt försättsblad för din jobbansökan till förskola. Meningen är att arbetsgivaren eller rekryteraren ska se detta först, även om du knappast kan hindra dem från att först kasta ett öga på ditt CV.

 1. Vid lyckat personligt brev – förskola ser dig som lösning
 2. Personligt brev till förskola – övergripande råd
 3. Personliga brevet ska inte mätta utan ge mersmak
 4. Vara lösningen för förskolan
 5. Personliga brevets struktur bygger engagemang
 6. Personliga brevets innehåll visar dig som lämplig förskollärare

Sammanställ ditt personligt brev på 15 minuter. Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.

Vid lyckat personligt brev – förskola ser dig som lösning

Tidigt i ett personligt brev för förskollärare bör läsaren börja ana sig se en lösning på sitt rekryteringsbehov till förskolan. Ju mindre du skriver utifrån perspektivet att du behöver ett jobb och mer utifrån att arbetsgivaren behöver en lösning, desto tydligare visar du hur du kan vara denna lösning. Eller kort och gott: Ditt personliga brev bör framställa dig som en lösning, inte som någon arbetssökande.

Personligt brev till förskola – övergripande råd

Innan du börjar skriva på personligt brev – förskollärare, så kan ett par övergripande råd hjälpa dig att börja i rätt ände. För även om själva brevet är viktigt, så ligger en stor del av förutsättningarna till framgång i hur mycket möda du lägger på förarbetet.

Personliga brevet ska inte mätta utan ge mersmak

Jo, det kan fresta att ge allt i dina ansökningshandlingar, så att arbetsgivaren nästan blott utifrån dem skulle kunna välja att anställa dig. Men. Det ökar också risken för att arbetsgivaren, blott utifrån din ansökningshandlingar, väljer att inte kalla dig till intervju. Så i handlingarna ger du tillräckligt för att väcka mersmak, inte tillräckligt för att mätta arbetsgivarens behov av information. Det behovet kan du mätta under intervjun, då du också får chansen att göra ett mer personlig intryck, öga mot öga.

En fördel med detta är också att brevet inte behöver bli så långt. Och bör inte bli så långt, för att inte trötta ut arbetsgivaren. Högst hel A4-sida. Får du svårt att hålla dig inom det så kan det handla om låg precision, exempelvis för att du inte är helt klar över vad arbetsgivaren behöver eller hur du kan möta det behovet.

Vara lösningen för förskolan

Visst, ditt skäl till att söka tjänst som förskollärare må till 99 procent gå ut på att skaffa försörjning. Arbetsgivare förstår det också. Men ju mer du kan visa en förståelse för och en förmåga att möta arbetsgivarens behov, desto lättare är det för arbetsgivaren att se dig som lösningen. Och här kommer utmaningen med detta: Du behöver verkligen sätta dig in i vilken lösning arbetsgivaren är ute efter. Och omvänt: Ju mer du gissar på behoven i ditt personliga brev, desto tydligare visar du hur dåligt grepp du har om behovet.

Personliga brevets struktur bygger engagemang

Strukturen bör bidra till att ditt personliga brev till förskola blir lättläst, så att inte läsaren fastnar eller tappar bort sig. Genom att läsaren lätt leds genom texten och hela brevet så hålls kan läsaren koncentrera sig på själva innehållet – det som verkligen ska engagera din framtida arbetsgivare. Här är några tips kring strukturen som bidrar till det:

 • Personliga brevet inleds med dels dina och dels mottagarens namn och kontaktuppgifter
 • Brevets rubrik bör vara kort och tydlig: ”Härmed söker jag tjänsten som…”
 • Brevet bör ha tre-fem kortare stycken, istället för ett enda stort textblock.
 • Varje stycke bör ha två-tre meningar och rymma högst sex rader.
 • Avsluta brevet med en tydlig vink om förväntad fortsättning: ”Ser närmast fram emot ett möte…”
banner-personligt-brev

Personliga brevets innehåll visar dig som lämplig förskollärare

Har du verkligen gjort hemläxan, dvs. noga undersökt vad arbetsgivaren behöver, så är det lättare att i innehållet visa på vilka sätt du är lösningen. Ett par tips kring detta:

 • Välj ut ett par meriter som starkt talar för att du är rätt person. Nämn dem kort (resten om dem kan ju arbetsgivaren läsa i ditt bifogade CV) och *på vilket sätt de möter arbetsgivarens behov*;
 • Välj ut ett par egenskaper som talar för din lämplighet. Dessa lyfter du fram genom exempel ur tidigare arbetsliv eller ideella insatser. Det räcker alltså inte med att bara lista goda egenskaper, eftersom de i sig har svag beviskraft;
 • Avsluta varje stycke så att det lite grand leder tanken vidare till nästa. Detta för att läsaren inte ska överrumplas i nästa stycke över något helt annat tema;
 • Läsbarheten är viktigare än fiffigheten. Även om du skulle älska att leka med ord och formuleringar så har arbetsgivare oftast mycket lite tid över för att läsa personliga brev. Så håll innehållet kort och koncist. Din personlighet kan du ge mer utrymme åt under anställningsintervjun;

Som ett avslutande råd, för att säkra brevets bästa tänkbara kvalitet: När du skrivit allt så låt det ligga en dag. Då kan du läsa igenom det med nya ögon och se vad du bör ändra innan du skickar. Och se till att brevet är fritt från stavfel och grammatikfel! Ska du jobba i förskola och skola så är välvårdat språk A och O.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA