Artikel

Varför vill du arbeta här?

Postat på |
En målning av en arbetsintervju med fantasielement och frågan 'Varför vill du arbeta här?' i fokus.

Frågan Varför vill du arbeta här? är bara en av många frågor under en arbetsintervju. Vad som skiljer ut den ur mängden är att den är extra viktig. Ditt svar på denna fråga kan nämligen avgöra om du går vidare efter intervjun. Här går vi igenom hur du kan förbereda dig för att ge ett genomtänkt och övertygande svar.

Jobbintervjuns viktigaste fråga

Ditt svar på Varför vill du arbeta här? ger dig möjligheten att visa att du har läst på, är intresserad och verkligen förstår vad företaget och dess utmaningar. Det är dessutom din chans att visa att dina drivkrafter går hand i hand med företagets mål och värderingar och har rätt personlighet för att kunna bidra till dess framgång.

Läs också:

Varför vill du något alls

För att förstå och effektivt kunna uttrycka dina drivkrafter vid en anställningsintervju är det viktigt att ha en djupare insikt i vad som driver dig. Här bryter vi ned drivkraften i två huvudkategorier, så som de ofta framställs inom ämnet motivationspsykologi: inre och yttre motivation. Till dessa kopplar vi exempel på hur de kan manifestera sig i arbetslivet.

Inre motivation

Inre motivation är kopplad till det som ger dig personlig tillfredsställelse och mening. Denna typ av motivation är starkt förknippad med personlig tillväxt, värderingar och passion för arbetet.

 • Arbetsglädje: En känsla av glädje och tillfredsställelse som kommer från att utföra arbetet i sig exempelvis att trivas med själva utförandet av arbetet eller att kunna se resultatet av arbetsinsatsen.
 • Personlig tillväxt: En strävan efter att lära sig nya saker och utvecklas professionellt och personligt.
 • Mening och syfte: Att känna att arbetet bidrar till något större genom positiv inverkan på andra individer, grupper eller samhället i stort.

Exempel:

En person som arbetar inom sjukvården kan känna en stark inre motivation att hjälpa patienter och göra skillnad i deras liv.

Yttre motivation

Yttre motivation rör externa faktorer såsom lön, förmåner, arbetsförhållanden, ära och berömmelse.

 • Lön: Pengar motiverar oss flesta, åtminstone så långt att de täcker uppehället. Därutöver kan pengarna dock handla mer om vilka ­­­­­möjligheter som de ger.
 • Förmåner: Förmåner som sjukförsäkring, pensionsupplägg eller bonusar kan vara avgörande för varför någon väljer att arbeta på en viss plats.
 • Arbetsförhållanden: En trevlig arbetsmiljö, bra arbetskamrater och en förstående chef kan vara starka yttre motivationsfaktorer.
 • Ära och berömmelse: Här är det fråga om att få andra människors uppmärksamhet och gillande – bekräftelse som inte är materiell eller monetär.

Exempel:

En forskare kan vara motiverad att arbeta på ett ansett universitet eller forskningsinstitut – inte bara för de resurser som erbjuds utan också för den prestige och det erkännande som är förknippat med institutionen.

Arbetsgivare söker ofta en balans mellan dessa två typer av motivation hos potentiella anställda. De vill anställa individer som känner en personlig tillfredsställelse och glädje i sitt arbete (inre motivation) men som också uppskattar de yttre belöningarna som erbjuds (yttre motivation).

Att förstå och kunna kommunicera dina egna källor till motivation – dina drivkrafter, hjälper dig att framstå som en mer genomtänkt och engagerad kandidat under anställningsintervjun. Och medan vissa drivkrafter är enkla att sätta in i verksamheten rakt av så kan du behöva förklara hur andra kan komma verksamheten till nytta.

Läs också:

Din vilja i förhållande till resten

Din vilja att arbeta på ett visst ställe är avgörande och berättar mycket om dig som person och din potential som medarbetare. Din entusiasm för ett jobb bör spegla en djup förståelse för och ett engagemang i den specifika rollen samt den kultur och de värderingar som organisationen står för.

För arbetsgivare är din vilja att arbeta för dem ofta lika betydelsefull som dina kompetenser. De söker efter kandidater som är motiverade att inte bara utföra sina arbetsuppgifter utan även att växa tillsammans med organisationen och bidra till dess framgång. Detta är särskilt viktigt i yrken där personlig inställning och engagemang är avgörande för att utföra jobbet väl.

Exempel på lämpliga drivkrafter för olika yrken:

Lärare:

 • Inre motivation: En stark drivkraft för en lärare kan vara önskan att inspirera och forma unga sinnen, bidra till elevers personliga och akademiska tillväxt och en passion för att undervisa i ett specifikt ämne.
 • Yttre motivation: För en lärare kan yttre motivationsfaktorer inkludera möjligheten till fortbildning, ett stödjande arbetsklimat, och erkännande för goda undervisningsresultat.

Sjuksköterska:

 • Inre motivation: Sjuksköterskor kan känna en stark inre motivation genom att ge omsorg och stöd till patienter, att göra skillnad i människors liv och en stark känsla av att arbeta inom en yrkesroll som de ser som kall.
 • Yttre motivation: Yttre motivationsfaktorer för sjuksköterskor kan inkludera karriärmöjligheter inom sjukvården, fördelaktiga arbetsvillkor eller ett konkurrenskraftigt löne- och förmånspaket.

Servitör:

 • Inre motivation: För en servitör kan inre motivation komma från glädjen att ge utmärkt service, interaktionen med olika människor och möjligheten att skapa en minnesvärd upplevelse för gästerna.
 • Yttre motivation: För en servitör kan de yttre motivationsfaktorerna vara dricks, flexibiliteten i arbetsschemat eller möjligheten att arbeta i en prestigefylld eller högprofilerad restaurang.

I alla dessa exempel är det tydligt hur viktigt det är att ditt intresse och dina drivkrafter anpassade till både de specifika kraven i rollen och den bredare kulturen och uppdraget hos den potentiella arbetsgivaren.

Så kan du svara för att övertyga

När du svarar på frågan Varför vill du arbeta här? bör du:

 1. Visa att du känner till företaget och branschen.
 2. Förklara hur positionen matchar dina karriärsmål och personliga värderingar.
 3. Diskutera hur du kan bidra till företagets mål och framgång baserat på dina tidigare erfarenheter och färdigheter.
 4. Uttrycka genuin entusiasm och intresse för rollen och företaget.

Här följer några exempel på hur du kan formulera ditt svar för olika yrken, som är tänkta att tjäna som inspiration. Kom ihåg att det är viktigt att anpassa dina svar efter din egen erfarenhet och att inte låta ditt svar kännas inövat eller illa förankrat hos dig.

Lärare:

Exempel:

“Jag ser fram emot att jobba här eftersom jag gillar hur ni tänker nytt kring undervisning och elevutveckling. Att få chansen att vara kreativ i klassrummet och hjälpa elever växa är något jag brinner för. Att ni dessutom satsar på lärarnas egen utveckling gör mig extra taggad.”

Läs också:

Sjuksköterska:

Exempel:

“Ni sätter uppenbarligen patienterna i första rummet vilket passar mig som vill vara där för fem och arbeta med ett team som bryr sig lika mycket som jag. Sen ser jag hur ni stöttar era anställda vilket gör att jag känner mig trygg med att ge mitt bästa åt patienterna.”

Läs också:

Servitör:

Exempel:

“Jag älskar att ge kunder en toppenupplevelse eftersom jag vet hur det känns att kunna gå hem efter en utekväll, nöjd och glad över ett restaurangbesök. Dessutom tycker jag ni erbjuder bra villkor och utvecklingsmöjligheter så att jag kan se mig växa med verksamheten.”

Läs också:

Ekonom:

“Jag lockas av ert starka fokus på etik och hållbarhet. Jag är sugen på att ta itu med de utmaningar ni står inför och växa i en miljö som är känd för att vara seriös och framåt. Och ert karriärsprogram passar perfekt för mig som vill kunna klättra.”

Läs också:

Skådespelare:

Exempel:

”Jag drivs av möjligheten att växa i min roll och att bidra till meningsfulla verk som når och berör en bred publik och här tycker jag att kvaliteten i era produktioner sporrar mig. Här ser jag en miljö att både bidra och utvecklas inom och samtidigt möjligheten att få synas och höras i en färgsprakande helhet.”

Polis:

Exempel:

“Jag gillar hur ni lägger vikt vid samarbetet med samhället och att göra skillnad och bidra till folks trygghet är viktiga bitar för mig. De utbildnings- och utvecklingschanser ger mig också bilden av att på sikt kunna växa och bidra på än fler sätt.”

Läs också:

Sammanfattning

Ditt svar på “Varför vill du arbeta här?” behöver vara väl genomtänkt och skräddarsytt för varje arbetsintervju. Det är en nyckelfråga som kan:

 • visa att du verkligen är intresserad och engagerad,
 • förstår vilket jobb du söker hur du kan bidra samt,
 • har drivkrafter i linje med verksamhetens ambitioner och värderingar.

Med andra ord är det inte så konstigt att frågan hör till intervjuns viktigaste. Och som du kanske anar så spelar dessa drivkrafter än större roll ju färre förtjänster, färdigheter och förmågor du har att marknadsföra dig med.

Hur undersöker jag företagets värderingar och mål?

Använd företagets webbplats – särskilt sidan “Om oss”, för att förstå dess värderingar. Kolla även dess plattformar på sociala medier och årsrapporter för att få en känsla av dess prioriteringar och LinkedIn för företagsnyheter och anställdas perspektiv.

Vilka faktorer bör jag betona när jag beskriver det som motiverar mig?

Betona de av dina drivkrafter som bäst överensstämmer med företagets värden. Om de prioriterar innovation så tryck på din kreativitet; om värderar samarbete så framhäv din teamanda. Du kan även använd något kärnfullt exempel för att konkretisera dina drivkrafter.

Hur kan jag visa att jag är genuint intresserad av företaget utan att låta inställsam?

Var specifik och hänvisa till unika aspekter av företaget som du värderar. Det visar att ditt intresse är välgrundat och inte bara en allmän komplimang.

På vilket sätt kan jag visa hur mina tidigare erfarenheter speglar min drivkraft?

Koppla dina drivkrafter till specifika erfarenheter där dessa drivkrafter har varit framträdande. Detta visar hur din drivkraft översätts till praktiska handlingar och resultat.

Hur förbereder jag mig bäst inför att svara på denna fråga under intervjun?

Läs på om företaget och reflektera över hur dina drivkrafter relaterar till verksamheten. Öva på ditt svar utan att låsa dig för mycket vid specifika formuleringar så att du kan förmedla något personligt och äkta men ändå vara under intervjun.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA