
– Berätta om dig själv, säger de. Frågan är enkel att ställa men många kandidater snubblar över den under en arbetsintervju. Ska du gå igenom hela din livshistoria eller enbart fokusera på yrkeslivet? Svaret sätter tonen för resten av intervjun och ger rekryteraren en första inblick i vem du är som person och som professionell. Genom att förstå vad arbetsgivaren letar efter och förbereda ett konkret svar så kan du göra ett starkt intryck från början – ge dig själv en flygande start.
Berätta om dig själv – exempel på sämre och bättre svar
Ett vanligt misstag när du ska berätta om dig själv är att ge ett svar som antingen är för allmänt eller alldeles för detaljerat, och självfokuserat eller för tjänstefokuserat. Här nedan följer fyra exempel på både olika svar på frågan, med kommentarer och förslag på andra varianter.
Exempel 1: För ospecifikt och allmänt
Svar:
“Jag är en driven person som tycker om att jobba med olika projekt och samarbeta med andra. Jag är också flexibel och gillar att lära mig nya saker, exempelvis det som ni ägnar er åt här.”
Kommentar:
Det här svaret är för generellt och saknar specifik information om vad du faktiskt kan, har gjort eller förstår om företagets behov. Svaret verkar inte anpassat till rollen och ger ingen konkret bild av dina styrkor eller erfarenheter. På så sätt blir det svårt följa upp på något meningsfullt.
Förslag på förbättring:
Koppla ditt svar till den specifika tjänsten och ge exempel på relevanta erfarenheter som har utvecklat dina kompetenser. Visa tydligt hur dessa erfarenheter relaterar till den roll du söker.
Bättre exempel:
“Under de senaste tre åren har jag arbetat som projektledare, där jag ansvarade för att samordna projektteam och säkerställa att vi höll både tidsramar och budget. Min erfarenhet av att leda olika projekt har utvecklat min förmåga att prioritera och arbeta effektivt under press, vilket gör att jag nu känner mig redo att ta mig an ert samverkansprojektet.”
Exempel 2: För långrandigt och irrelevant
Svar:
“Jag växte upp i en liten stad och har alltid varit intresserad av olika saker. Jag har haft många olika jobb genom åren, från servitris till butikssäljare och även som lärare på en lokal skola. Jag har också rest mycket och alltihop har gett mig ett bredare perspektiv på saker och ting.”
Kommentar:
Detta svar är för långt och fokuserar på irrelevanta detaljer som inte har någon direkt koppling till den tjänst du söker. Att berätta hela din livshistoria riskerar att göra intervjun utdragen och ger inget konkret värde till rekryteraren.
Förslag på förbättring:
Håll dig till relevanta erfarenheter och färdigheter som direkt kopplar till den tjänst du söker. Fokusera på vad du kan bidra med i rollen och hur dina tidigare erfarenheter har förberett dig för denna möjlighet.
Bättre exempel:
“Efter att ha arbetat i olika sektorer upptäckte jag min passion för analys och strategisk problemlösning. De senaste tre åren har jag fokuserat på finansanalys, där jag framgångsrikt har hjälpt företag att fatta informerade beslut baserat på ekonomiska data. Er tjänst som finansanalytiker ser jag därför som en helt fortsättning på min bana.”
Dessa exempel visar tydligt hur ett svar på *berätta lite om dig själv exempel* kan förbättras genom att göra det mer specifikt, relevant och kopplat till rollen.
Exempel 3: För självcentrerat
Svar:
“Jag har alltid varit bra på att få saker gjorda och är ofta den som tar ansvar när ingen annan gör det. Jag tycker om att lösa problem på mitt sätt och trivs med att arbeta självständigt. Jag gillar att ta kontroll över situationer och ser till att saker blir gjorda på rätt sätt.”
Kommentar:
Det här svaret är för självcentrerat och saknar en tydlig koppling till den roll som söks. Genom att endast fokusera på dig själv och dina preferenser utan att sätta dem i relation till arbetsmiljön eller teamarbete kan du framstå som svår att samarbeta med. Rekryterare letar efter någon som både kan leverera resultat *och* arbeta i samspel med andra.
Förslag på förbättring:
Fokusera på hur dina styrkor har varit till nytta för teamet eller företaget du arbetade för. Visa att du kan balansera eget ansvarstagande med samarbete.
Bättre exempel:
“Jag trivs med att ta ansvar och leda projekt framåt men jag har också lärt mig vikten av att samarbeta med andra för att nå framgång. Under mitt senaste projekt, där jag ledde ett team av fem personer, såg jag till att alla hade tydliga roller och att vi tillsammans nådde våra mål inom tidsramarna. Vad jag förstår av tjänsten här så ger den ungefär samma möjligheter för mig att komma till min rätt och kunna bidra.”
Exempel 4: För fokuserat på arbetsgivaren och tjänsten
Svar:
“Jag har alltid beundrat ert företag och den tillväxt ni har haft under de senaste åren. Jag tycker att er vision är fantastisk och jag tror verkligen på er produkt. Den här tjänsten verkar vara precis vad jag letar efter och jag ser fram emot att arbeta i er dynamiska miljö och bidra till er fortsatta framgång.”
Kommentar:
Detta svar fokuserar nästan enbart på företaget och rollen vilket gör att kandidaten inte ger tillräckligt med information om sig själv. Rekryteraren får inte en tydlig bild av vem personen är eller vad den kan bidra med. Svaret kan ge ett intryck av att kandidaten är mer intresserad av företaget än av att visa vad hen faktiskt kan tillföra. I värsta fall framstår svaret som smicker och ren inställsamhet.
Förslag på förbättring:
Fokusera på att koppla dina egna färdigheter och erfarenheter till företagets behov och mål. Förklara hur din kompetens kan bidra till deras framgång snarare än att bara uttrycka beundran för företaget.
Bättre exempel:
“Jag har följt ert företags utveckling ett tag och tycker att er vision stämmer väl överens med mina egna mål och värderingar. Under de senaste fem åren har jag arbetat med affärsutveckling och projektledning, något som har gett mig verktygen för att bidra till er fortsatta tillväxt. Här ser jag fram emot att kunna använda de erfarenheterna till att driva förändring och effektivisering för att hjälpa er nå era mål.”
Exemplen tillsammans visar hur ett svar kan balanseras bättre genom att både lyfta fram dina egna styrkor, *i linje med* företagets behov och mål. Det handlar alltså inte bara om att rikta fokus mot dig eller företaget – det är kopplingen emellan som gör dig särskilt intressant.
Berätta om dig själv – intervju med din ton och agenda
När du blir ombedd att berätta om dig själv under en arbetsintervju så ges du också en unik möjlighet att sätta tonen för resten av samtalet. Ett strategiskt svar kan hjälpa dig att styra intervjun och lyfta fram de aspekter av din erfarenhet och personlighet som bäst matchar den tjänst du söker.
Hur ditt svar påverkar resten av intervjun
Ditt svar kan skapa en röd tråd som intervjun följer. Genom att ge rekryteraren en tydlig överblick över dina styrkor, mål och kopplingen till verksamheten så kan du leda in samtalet på områden där du har möjlighet att glänsa. Du kan också lägga grunden för följdfrågor kring dina styrkor och det du vill betona, snarare än att rekryteraren fokuserar på delar av din bakgrund som talar mindre till din fördel.
Det är dock också viktigt att undvika att rabbla för mycket information. När du bjuds in till att berätta om dig själv så handlar det fortfarande om en kort introduktion – inte en lång monolog som ska vinna hela intervjun. Fokusera istället på de saker som verkligen gör dig unik och relevant för tjänsten.
Strategiska avvägningar
- Anpassa svaret till jobbet: Varje jobbintervju är unik och det är viktigt att anpassa ditt svar efter tjänsten och företaget. **Läs på om företaget** och reflektera över hur dina erfarenheter kopplar till deras behov.
- Fokusera på framtiden: Beskriv kort din bakgrund men lägg störst fokus på vad du vill uppnå i framtiden och hur du kan bidra i rollen du söker.
- Sätt en positiv ton: Använd ditt svar som en chans att visa optimism och drivkraft, utan att överdriva eller bli för svepande.
- Väck nyfikenhet: Det är här du särskilt väl kan styra agendan. Genom att kort nämna högintressanta saker utan att ge uttömmande information så manar du indirekt arbetsgivaren till att ställa följdfrågor. På så vis driver du intervjun till att mer handla om det hos dig som säljer bäst, snarare om allt möjligt i din profil.
Läs mer om hur du lyckas med arbetsintervjun för fler tips på hur du kan förbereda dig.
Berätta kort om dig själv
Det händer att arbetsgivare ger en ledtråd redan i frågan: *berätta kort om dig själv*. Detta är en tydlig signal om att de inte vill ha en lång och utdragen redogörelse utan en skarp och snabb introduktion till vem du är och vad du kan bidra med. Även om frågan verkar bred så gäller det här att hålla sig till det mest relevanta och intressanta.
Varför ett kort svar är effektivt
Ett kort svar gör att du framstår som fokuserad och väl förberedd. Det visar att du kan sammanfatta dina viktigaste och mest relevanta styrkor på ett effektivt sätt – en färdighet som ofta efterfrågas på dagens arbetsmarknad.
Vanliga varianter på frågan
- “Kan du berätta lite om dig själv?”
- “Ge mig en snabb introduktion till vem du är.”
- “Hur skulle du beskriva dig själv i korthet?”
Kräver dessa varianter ett genomtänkt svar?
Absolut. Även om frågan verkar enklare eller kortare så är det viktigt att planera och öva på ditt svar. I dessa situationer vill arbetsgivaren få en snabb överblick över dina kvalifikationer och hur de matchar rollen. Ett kort och skarpt svar ger dig dessutom möjlighet att driva resten av intervjun mot på dina starkaste sidor.
Exempel på ett kort svar:
“Jag har en bakgrund inom digital marknadsföring och har de senaste tre åren fokuserat på att utveckla strategier som ökat kundengagemang och försäljning. Brukar få extra mycket beröm för mina målgruppsanalyser och ”precisionskampanjer”. Får en bild av hur jag detta kan stärka er närvaro online på mer än ett sätt.”
Förbered dig på fler intervjufrågor genom att läsa frågor du kan förvänta dig under en arbetsintervju.
Sammanfattning
För att framgångsrikt berätta om dig själv så behöver du både känna dig själv och rollen du söker, och förstå hur du påverkar intervjuns fortsättning genom att ge en överblick som å ena sidan ger en god överblick men också banar väg för fördelaktiga följdfrågor genom att väcka nyfikenhet.
Läs fler tips om hur du kan lyckas med din arbetsintervju genom att besöka anställningsintervju..
FAQ – vanliga frågor om att berätta om sig själv på intervju
Börja med en kort introduktion av dina yrkesmässiga meriter och koppla ihop dessa till rollen. Fokusera på det som gör dig till lämplig kandidat, inte på det som allmänt beskriver dig.
Ditt svar bör inte vara längre än 1-2 minuter. Fokusera på det mest relevanta och undvik att gå in på irrelevanta detaljer. Här hjälper det mycket att vara påläst om företaget och tjänsten så att du vet vad som är just relevant.
Anpassa ditt svar efter tjänstens krav. Lyft fram erfarenheter och färdigheter som är direkt kopplade till den roll du söker. Nyckeln ligger i att verkligen ta reda på vad arbetsgivaren önskar och behöver.
Det kan vara bra att nämna något personligt om det är relevant för tjänsten, men håll det kort och koppla det till din professionella erfarenhet.
Fokusera på de delar av ditt CV som bäst matchar tjänsten. Sammanfatta och lyft fram det viktigaste utan att gå in på alla detaljer. Frågan ska inte ge hela bilden av dig utan hellre ge en grov uppfattning och locka till ”rätt sorts” följdfrågor.