Artikel

Hur du förbereder dig för en anställningsintervju

Postat på |

Dagens arbetsmarknad är tuffare än någonsin! Arbetslösa personer lägger ner mer och mer arbete på skapa den perfekta resumén för att fånga rekryterarnas intresse och räknar sedan dagarna fram till beskedet om de kallas till intervju eller inte. Detta är bara ett av stegen mot att få drömjobbet! När intervjun har schemalagts är det dags för dig att förbereda dig och det är där vår hjälp kommer in!

17 användbara tips för att förbereda dig inför intervjun.

Även om alla anställningsintervjuer skiljer sig åt beroende på vilket yrke det handlar om, finns det några saker som alla kandidater bör känna till. Här följer 17 saker som är användbara för alla som söker jobb, oavsett vilken branch det gäller:

Många gånger möts rekryteraren av sökande som inte ens har läst jobbeskrivningen i annonsen!När de sökande blir frågade om hur de skulle hantera uppdrag som listas i beskrivningen blir de förvirrade och tappar bort sig! En av de misstag du bör göra allt du kan för att undvika är falla ner i en sådan situation. Lägg på minnet vad rekryterarna nämner i jobbeskrivningen och bekanta dig med sätt att hantera situationer som du kan hamna i på jobbet du söker. Daglig övning rekommenderas.

1. Analysera jobbet

Det första steget i förberedelserna för intervjun är att gå igenom vad jobbet egentligen handlar om. Gå tillbaka till jobbeskrivningen och läs noga igenom vad arbetsgivaren frågar efter. Analysera noga hur dina färdigheter passar med vad som frågas efter och vad du kan tillföra till företaget. Hur skulle du göra för att möta kraven?

2. Matcha kvalifikationer
Gör en list över vilka kvalifikationer jobbet kräver. Det kan gälla både saker som annonsen listar som krav och sådana kvalifikationer som hör till arbetet. Gör efterforskningar för att se vad just det här jobbet vanligtvis kräver.

Jämför sedan listan över kvalifikationer med en lista av vilka egenskaper och kvalifikationer du redan besitter. Kolla vilka kvalifikationer som överlappar och se till att du lyfter fram dessa under intervjun.

Dessa kvalifikationer kan inkludera utbildningar, yrkeserfarenheter, datorkunskaper, personlighetsdrag etc. Att göra en lista gör det lättare för dig att komma ihåg dem och fokusera på dem under intervjun.

3. Kolla upp företaget
Arbetsmiljö och företagskultur är väldigt viktigt för företag. I dagens digitala samhälle har de allra flesta företagen en hemsida som handlar om hur just deras företag fungerar och vilken sorts attityd och personlighet som passar hos just dem. Anställda bör kunna bidra till den känsla som företaget önskar utstråla – mer eller mindre – genom att ha en passande personlighet. Oftast hittar du den här informationen på sidan med titeln Karriär eller Jobba Hos Oss.

Var även noga med att läsa företagets Om Oss-sida. Här hittar du information om när företaget bildades, hur det har utvecklats och företagets motto. (translator’s note: This word is the same in Swedish, so I left it in)

Sist, men inte minst, kolla upp hur du lättast tar dig till mötesplatsen och skriv ner det både på papper och, om du kan, i din telefon. Använd gärna Google Maps eller ett liknande program för att hitta vägbeskrivningar från ditt hem till mötesplatsen och få ett överblick över eventuella hinder på vägen. Spara gärna skärmdumpar för att vara på den säkra sidan. Låt inget hindra dig den dagen.

Nu kan du börja göra dina förberedelser basarerat på vad du har fått reda på. Du vill få rekryteraren att tycka att du passar in perfekt på deras företag.

4. Kolla upp rekryterarna
Du kan få reda på vem som kommer sköta intervjun från flera olika håll. Deras namn kanske finns i ett epostmeddelande eller på hemsidan under Personalavdelningen. Om du redan känner någon på företaget, fråga dem om information.

När du vet vem som kommer intervjua dig, kolla upp dem på sociala medier eller genom kontakter. Om du vet hur de är som personer är det lättare att förbereda dig för intervjun, eftersom du har en bättre bild av hur intervjun kommer arta sig. Du kommer även veta mer om vad de finner opassande och vad de tycker är intressant.

5. Möjliga frågor
Oavsett vilket jobb du har sökt finns det några vanliga frågor som rekryterare kommer att ställa. En enkelt sökning på nätet kommer kunna ge dig en lång lista av dessa frågor. Några av de mest vanliga inkluderar:

  • Berätta lite om dig själv
  • Vilka anser du är dina svagheter?
  • Varför vill du ha just det här jobbet?
  • Varför slutade du på ditt senaste jobb?
  • Hur ser du på dig själv om fem år?

Det kan även vara fördelaktigt att prata med personer som tidigare har suttit för en intervju med samma företag. De kan berätta vilka frågor som kan komma att dyka upp.

6. Förbered dina svar
Förbered vad du vill ha sagt som svar på dessa frågor och kom ihåg att använda vad du vet om företaget i dina svar. Kom även ihåg att uppvisa dina styrkor i dina svar samt att du är en ärlig person med framtidstro. Se till att din ton passar in i företagets kulturella personlighet.
När du pratar om dina svagheter, se till att nämna vad du gör för att arbeta med dem eller hur du gör för att motverka dem. När du pratar om framtidsplaner är det lämpligt att få det att verka som att du vill jobba för just det här företag i många år framöver. Du ska dock inte ljuga för rekryteraren. Om du har drömmar om att starta eget, studera utomlands etc, var noga med att nämna det också. Rekryteraren är ofta väldigt bra på att märka om sökande ljuger för dem, så undvik det helt.

Även om många söker ett jobb för att de är genuint intresserade av yrkesområdet, finns det minst lika många som skulle svara på frågan om varför de söker just det här jobbet med att de bara behöver en stabil inkomstkälla. Istället för att svara så rakt på sak, bör du istället belysa dina styrkor och kunskaper och avsluta svaret med att du “ser fram emot att använda dina förmågor på det här företaget”.

7. Inkludera siffror
Ett väldigt enkelt, men effektivt, sätt att imponera på någon som står över dig i rang har alltid varit att inkludera siffror och statistik i dina svar. Det kan vara allt från hur många procent du hjälpte din förra arbetsgivare öka försäljningen med til hur många besökare du interagerade med per dag som receptionist. Oavsett om det är i tal eller text blir allt du säger mer trovärdigt med siffror.

8. Ta upp exempel
Ett exempel kan hjälpa dig beskriva olika situationer mer än bara en redogörelse kan göra. Det är därför värt att gå tillbaka genom dina minnen och leta upp intressanta exempel att ta upp på intervjun! Du kan göra detta även när du befinner dig på intervjun och något rekryteraren säger får dig att tänka på ett minne eller situation som du kan använda dig av. Exempel är ett enkelt sätt att visa upp dina egenskaper på, då dina kan visa på konkreta situationer, till exempel egenskaper du tillskansat dig på tidigare arbetsplatser eller träningsdagar.

9. Kroppsspråk
Ditt kroppsspråk är väldigt viktigt då du möter någon för första gången, framförallt i en formell situation. Ditt kroppsspråk är skillnaden mellan om du skapar god rapport eller inte. Korsade armar kan, till exempel, få betraktaren att tro att du blivit defensiv, medans rörliga armar och en lätt framåtlutad hållning ger intrycket av en engagerad och utåtriktad person som är intressserad av samtalet.

Det lönar sig att läsa på om kroppsspråk innan du går på en anställningsintervju. Se till att du vet vilka rörelser och vilken hållning förmedlar det du vill och öva sedan tills de känns naturliga. Ditt kroppsspråk behöver vara naturligt så du inte behöver tänka på det under intervjun.

10. Träna framför spegeln
Träna på ditt kroppsspråk, din hållning, ditt röstläge och allt annat du kan komma att tänka på framför spegeln. Se till att öva på dina svar på de vanligaste frågorna. Var noga med att inte mumla, utan prata klart och tydligt, men utan att bli högljudd. Att öva på hur du framställer dig själv kommer att få dig att inte bli lika nervös under själva intervjun. Du vet ju redan hur du kommer reagera och hur du ska svara.

Att stå eller sitta framför en spegel gör det lätt att se om du behöver stärka din framställning eller om du gör något på fel sätt. Det är även det bästa sättet att arbeta med kroppsspråk, framställning och dina uttryck.

11. Öva intervjuteknik
Ta hjälp av vänner och familj för att förbereda dig inför intervjun. Det är viktigt att upplägget är så verkligt som möjligt. Få till exempel den person som hjälper dig att ringa upp dig om din intervju kommer ske över telefon. Om du kommer sitta inför en intervjupanel, samla en grupp personer som kan spela rekryterare.

Ge de som hjälper dig en lista över de frågor du har förberett och öva på dem så mycket som det behövs. Ju oftare du tvingas svara på en fråga desto bättre vet du hur du ska svara. När du har övat färdigt kommer du vara 100% förberedd och du kommer se fram emot intervjun mer.

12. Klädkod
Den generella regeln är att män bör bära en skjorta i en neutral färg, svarta byxor och glänsande svarta skor. Om du vill ta i kan du som man bära en välstruken blazer och slips. Kvinnor kan bära samma sorts skjorta och byxor eller välja en mer feminin stil, med knälång svart kjol och högklackade skor.

Vill du däremot passa in direkt bör du kläd dig som de som redan är anställda. Ring en vän som redan jobbar där eller besök fik och kaféer som anställda frekventerar i området.

13. Skriv ut din resumé
Skriv ut din resumé i åtminstone fem kopior. Även om du har skickat din resumé digitalt frågar rekryterar väldigt ofta om en fysisk kopia vid intervjutillfället. Det hjälper dem att stryka under speciellt intressanta delar och göra antäckningar inför nästa utvärdering.

14. Referenslista
Förbered alltid en lista över referenser då chansen finns att rekryteraren kommer att fråga efter just referenser under intervjun. Dina referens bör alla vara personer som kan intyga att du är en ärlig, hårt arbetande person som är pålitlig (eller har liknande egenskaper). Listan bör innefatta dina referensers hela namn, vart de jobbar, vad de jobbar som och kontaktinformation, som t ex telefonnummer och epostadress. Du bör också nämna vilken relation du har med dina referenser, för transparansens skull.

Se även: Hur inkluderar du referenser i ditt CV?

15. Intervjupaket
Ett intervjupaket kanske är ett nytt koncept för dig, men det är ett väldigt bra verktyg för arbetssökandet. Det är, i princip, en behållare som innehåller grundläggande saker som t ex din resumé, ett anteckningsblock, mintpastiller och ett paraply. Detta är ditt “överlevnadspaket” och bör inte vara större än att det passar i e portfölj eller handväska. Detta paket kommer kunna rädda dig från regn och dålig andedräkt samt tillgodose behovet av fysiska kopior av viktiga dokument.

16. Isbrytare
Det är väldigt viktigt att det inte förekommer någon “dötid” under din intervju. Därför är det väldigt användbart om du kan samla på dig saker att prata om ifall du stöter på ett “hjärndött” ögonblick. Kanske får du en fråga som inte har förberett dig på alls och du behöver någon minut för att komma på ett bra svar. Då är det bra att ha en mening eller två förberedd somdu kan använda som utfyllnad för att inte få dig att plötsligt framstå som osäker. Meningen kan börja med “Det är en riktigt bra fråga. Jag tror jag hade svarat med…”

17. Sömn
Sist, men absolut inte minst, så måste du försöka få en god natss sömn natten innan en intervju. Det kommer att lugna dina nerver och kommer hjälpa dig att tänka klart under dagen. Sömnbrist på grund av att du är upprymd eller stressad är inte bra för din hälsa och kan påverka en intervju negativt, då du kan vara frustrerad och irriterad, helt i onödan.

Enligt den filosofiska teorin som kallas attraktionslagen drar ett positivt tänkande till sig positiva resultat! Försök därför slappna av och följa reglerna vi har nämnt för att få vind i seglen under intervjun!


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA