Meriterande i CV

Vad som är meriterande i CV är mycket en fråga om vilket jobb du söker. Vilka erfarenheter räknas som meriter i respektive arbetsgivares ögon. Hur presenterar du dem på ett sätt som gör dem rättvisa? I denna artikel reder vi ut vad som anses meriterande, hur du bäst lyfter fram dina erfarenheter och vilka faktorer som kan göra stor skillnad för vilket intryck ditt CV ger tänkbara arbetsgivare.

Vad betyder meriterande?

Begreppet meriterande innebär i arbetslivet att en erfarenhet eller annan kvalifikation är särskilt värdefull och ökar ens chanser att få jobbet. Meriterande i en jobbansökan är oftast subjektivt – det som specifika arbetsgivaren sätter mest värde i.

Inom vissa yrkesgrupper knyts dock meriter till formella krav, som läkarlicens för läkare eller CE-kort för lastbilsförare. Här blir meritkravet mer objektivt.

I jobbannonser skriver ibland det som arbetsgivaren ser som meriterande. Detta är önskemål men inte krav. Skriver arbetsgivaren krav, kvalifikationer eller något snarlikt så har villkorat anställningen. Skillnaden är viktig: I praktiken betyder detta att du mycket väl kan ha chans till intervju och anställning även om du inte möter något av det som arbetsgivaren ser som meriterande. Möter du däremot inte eventuella krav så lär du inte ens ha chans till intervju.

Vad är meriter i CV?

I ett CV omfattar meriter alla dina kvalifikationer, utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet du söker. Att identifiera vilka erfarenheter som räknas som meriterande och vilka som inte gör det är en grundläggande del av att bygga ett framgångsrikt CV.

Exempel på vad som kan räknas som meriter i CV:

  • Arbetslivserfarenhet och specifika arbetsroller inom branschen
  • Avslutade utbildningar eller certifieringar som stärker din kompetens inom tänkta yrket
  • Relevanta projekt, volontärarbete eller praktikperioder i linje jobbet du söker
  • Kompetenser och färdigheter som matchar jobbets krav, exempelvis språkkunskaper eller tekniska färdigheter

Exempel på erfarenheter som kanske inte räknas som meriter:

  • Arbeten som inte har någon koppling till tjänsten du söker
  • Utbildningar eller kurser som inte tillför något för just den aktuella tjänsten
  • Hobbyer eller fritidsintressen som saknar relevans för din yrkesroll (om du inte ser att dessa kan belysa något positivt som arbetsgivaren letar efter, exempelvis ledarskapsförmåga).

Läs mer om arbete och relaterad erfarenhet i CV.

Vad är en merit i förhållande till jobbet man söker?

Så vad är en merit egentligen, i förhållande till jobbet man söker? En merit är en erfarenhet eller kvalifikation som visar att du har de rätta förutsättningarna för just det jobbet. Men hur avgör man vilka meriter som är viktigast i förhållande till ett specifikt jobb? Här gäller det att vara selektiv och välja ut de erfarenheter som mest effektivt visar att du är rätt person för rollen.

Anpassa meriterna efter tjänsten

Meriter som fungerar bra i ett CV för ett specifikt jobb kanske inte passar lika bra för ett annat. Om du söker ett kreativt jobb kan exempelvis projektarbete eller innovation vara särskilt relevant. Ska du istället söka en roll inom administration kan tidigare erfarenhet av noggrannhet och strukturering väga tyngre.

Det är viktigt att vara noggrann i hur du beskriver dina meriter. Exempelvis kan projektledarerfarenhet vara meriterande för en ledande position, medan teknisk kunskap kan vara avgörande för en ingenjörstjänst.

Värdet av meriter handlar inte bara om kompetens. Det kan också vara en fördel att inkludera erfarenheter som förhindrar luckor i din arbetslivshistorik. Mindre relevanta meriter kan alltså ändå vara värda att kort nämna, bara för att förmedla en sammanhängande arbetshistorik.

Läs mer om hur du inkluderar utbildning bland dina meriter.

Lyft dina meriter på vinnande sätt

Bra att du nu vet vilka erfarenheter som är meriterande. Dock är den biten bara första steget. Nästa steg är att presentera dessa meriter på vinnande sätt i ditt CV. Det är viktigt att strukturera ditt CV så att rekryteraren lätt hittar dina bästa meriter (för jobbet ifråga) och förstår varför just dessa gör dig till rätt kandidat.

Tips för att lyfta dina meriter:

  1. Prioritera dina erfarenheter: Har du relevant arbetslivserfarenhet så bör du börja med att lista dina arbetslivserfarenheter. Saknar du sån så blir det mer naturligt att börja med utbildningarna. I listorna har du meriterna i omvänd kronologisk ordning, så den senaste hamnar överst. Genom att följa dessa tumregler så hamnar, för de flesta, den viktigaste meriten högst upp bland meriterna, där den syns allra bäst. Ifall tumreglerna inte leder till att bästa meriten hamnar där så finns det fler knep – läs vidare!
  2. Använd tydliga rubriker: Strukturera upp dina erfarenheter under tydliga rubriker som exempelvis “Arbetslivserfarenhet” och “Utbildning”. Här kan du se tips om hur du strukturerar dina personuppgifter.
  3. Poängtera meriter med prestationer: De viktigaste meriterna kan du bygga ut med specifika exempel på vad du har åstadkommit snarare än att bara nämna meriten i sig. Genom att ge en merit lite mer utrymme tvingar du läsaren att ge den lite mer uppmärksamhet. Bara se till att hålla innehållet kärnfullt – fyll inte på med tomt prat.
  4. Håll övriga meriter korta: Du må ta med dem för att förmedla en sammanhängande jobbhistorik men är de inte särskilt relevanta så behöver inte nämna mer om dem än titel, arbetsplats, ort och period.
  5. Fetmarkera främsta meriterna: Har du gott om meriter så kan du fetmarkera rubrikerna för de meriter du vill poängtera. Då spelar det mindre roll ifall de råkar ligga längre ner i meritlistorna.
    6.Poängtera i profiltexten: Vanligtvis inleder man CV med en strukturerad profiltext för att ge rekryteraren eller arbetsgivaren en snabb överblick. Här förmedlar du alltså kärnan i det som bäst talar för dig i (helst utan att direkt nämna jobbet, så att du framstår som en naturligt lämplig kandidat). Och i profilen tar du chansen att lyfta din främsta merit.
  6. Poängtera i personligt brev: Skickar du med personligt brev med din jobbansökan? Perfekta platsen att poängtera dina främsta meriter genom att peka på hur de kan komma arbetsgivaren till gagn. Till skillnad mot CV:t som främst fokuserar på din profil så bör personliga brevet gör kopplingen mellan det bästa med dig och det arbetsgivaren behöver – det är här du säljer in meriten som en framgångsfaktor för specifika tjänsten och arbetsplatsen.

Läs mer om hur du kan inkludera dina prestationer i CV:t.

Sammanfattning

Ett meriterande CV fokuserar på att lyfta fram de mest relevanta erfarenheterna för jobbet. Genom att välja rätt meriter, tydligt strukturera informationen och anpassa CV:t efter tjänsten ökar du dina chanser att överglänsa andra jobbkandidater. En välvald kombination av arbetslivserfarenhet, utbildning och specifika prestationer visar rekryteraren varför just du är rätt för rollen. Och ett personligt brev gör du själva kopplingen – visar hur meriterna ska bidra till företagets framgång.

FAQ – vanliga frågor

Vad betyder meriterande?

Meriterande betyder att en erfarenhet eller kvalifikation är extra värdefull för jobbet.

Vilka erfarenheter räknas som meriter?

Erfarenheter som är relevanta för jobbet du söker, som arbetserfarenhet och utbildning.

Hur strukturerar man meriter i CV?

Med tydliga rubriker som “Utbildning” och “Arbetslivserfarenhet” och med de mest relevanta meriterna högst upp.

Är personliga intressen viktiga i CV?

De kan vara viktiga om de visar kompetens eller personliga egenskaper som är relevanta för jobbet.

Vad gör ett CV meriterande?

Ett CV blir meriterande när det presenterar relevanta erfarenheter och kunskaper som matchar kraven för det jobb du söker.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA