Personligt brev för student – visa bästa framsidan

Personligt brev – student … Där är du alltså nu – mitt i den spännande tiden när du börjar söka jobb. Kanske är det första gången du skriver ett personligt brev eller har ett sedan tidigare men behöver trimma och toppa det. Oavsett vilket så har du allt att vinna på att lägga tid och omsorg på det – där är trots allt din jobbansökans framsida.

[maxbutton id=”2″ url=”https://cvmall.se/jump/studentbrev”]

Att välja en karriär inom vilken du kan påverka människors liv på ett meningsfullt sätt är en fantastisk möjlighet. Låt oss arbeta tillsammans för att skriva ett övertygande personligt brev för att visa arbetsgivaren varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet.

Fem viktiga generella tips kring personligt brev för student som söker jobb

Innan vi går in på detaljerna om vad du bör inkludera ditt brev så oss först ta en titt på några generella tips för att öka dina chanser att få det jobbet du vill ha.

 1. Gör förarbetet: Se till att du läser igenom jobbannonsen noggrant och förstår vad arbetsgivaren söker efter. Kika också på hemsida sociala medier: Vad är aktuellt hos arbetsgivaren och hur kommunicerar den med andra? Anpassa ditt personliga brev till detta, medan du samtidigt visar hur du uppfyller deras krav.
 2. Visa entusiasm: Arbetsgivare vill anställa någon som visar entusiasm och passion för jobbet. Visa eller hellre än att prata om att du är intresserad av jobbet, och varför det är viktigt för dig.
 3. Fokusera på vad du kan bidra med: Visa hur din kunskap, erfarenhet och färdigheter kan bidra till företaget. Fokusera mindre på vad du själv vill ha ut av jobbet.
 4. Var tydlig och koncis: Var noga med att ditt personliga brev inte blir för långt eller rörigt. Fokusera på att presentera dina styrkor på ett övertygande och lättläst sätt.
 5. Dubbelkolla stavning och grammatik: Det är viktigt att ditt personliga brev är välformulerat och fritt från stavfel eller grammatiska fel. Minimum är att köra det genom en stavningskontroll men be också gärna någon vän eller släkting läsa igenom det.

Skapa innehåll som intresserar, övertyger och pekar mot nästa steg

Nu när du har förstått några av de grundläggande principerna som kan hjälpa dig att skriva ett bra personligt brev så är det dags att titta närmare på själva innehållet. Personligt brev för student vinner på en tydlig struktur och ett solklart mål. Syftet är att intressera, övertyga och peka mot nästa steg i rekryteringsprocessen: jobbintervjun.

Läs vidare: Personligt brev

Struktur i personligt brev för student

Strukturen i ett personligt brev för en student bör vara tydlig och enkel att följa för läsaren. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren förmodligen tar emot gott om ansökningar och att det är ditt personliga brev som ska sticka ut från mängden. En välorganiserad struktur kan hjälpa dig att framhäva dina styrkor och presentera dig själv på ett attraktivt sätt.

Här är en generell struktur som kan fungera bra i personligt brev för student:

 1. Inledning: En kort introduktion där du berättar vem du är och varför du söker jobbet. Här behöver du fånga läsarens uppmärksamhet och skap tillräckligt intresse för att läsa vidare. Förklara varför du är intresserad av jobbet och organisationen. Detta visar att du har tagit dig tid att undersöka företaget och att du verkligen är sugen på jobbet.
 2. Huvuddel: Berätta om din utbildning, dina tidigare arbeten eller praktikplatser och andra relevanta erfarenheter som du har samlat på dig hittills. Ta också upp andra kompetenser och egenskaper som är relevanta för jobbet: Koppla allt du tar upp till kraven i jobbannonsen och vad mer du sett bör kunna uppskattas. Pluspoäng om du dessutom kan visa hur du kan bidra till arbetsgivarens mål.
 3. Avslutning: Sammanfatta dina styrkor och varför du är en lämplig kandidat för jobbet. Avsluta med att tacka för läsningen och att du ser fram emot att höra från dem.

Ett personliga brev för student behöver vara kort och koncist för att någon ska orka läsa det. Undvik exempelvis att upprepa information som redan finns i ditt CV eller lyfta saker utan relevans för tjänsten. De allra bästa jobbansökningarna har inte många ord – bara de precis de rätta, i rätt ordning, i en struktur som driver läsaren framåt.

Ton i personligt brev

När du skriver ett personligt brev – till exempel som student, är det viktigt att tänka på tonen och språket du använder för att förmedla ett gott första intryck. Här är några tips för att skapa en lämplig ton i ditt personliga brev:

 1. Håll professionell men personlig ton: Generellt gäller att ett personligt brev bör vara professionellt på så vis att det kan förmedla hur seriös du är i ditt jobbsökande. Men det bör samtidigt ha en personlig ton som lite visar något av din karaktär.
 2. Använd ett lämpligt språk: Använd ett språk som är lätt att förstå och undvik slang eller jargong som kan vara svårt för en arbetsgivare att förstå. Och även om brevet bör vara professionellt så bör du undvika alltför formellt språk – kan låta tillgjort.
 3. Håll ton efter organisation: Försök att anpassa tonen i ditt personliga brev till organisationen du söker dig till. Om du ansöker till en traditionstyngd organisation så kan en formell ton nå fram bra. Och i en ledigare och modernare organisation kan en mer informell ton gå hem bättre.
 4. Låt lite positiv: Försök att vara lite extra positiv och entusiastisk i ditt personliga brev, utan att låta hysterisk eller inställsam.
 5. Visa ödmjuk: Undvik exempelvis att skrävla om hur bra du är, exempelvis genom att överdriva dina kvalifikationer eller förmågor. Fokusera på istället på vad du kan erbjuda och hur du kan bidra till organisationen.

Design

När det gäller designen av ett personligt brev för en student så finns det ett par saker som är värda tänka på för att skapa ett professionellt och lättläst dokument:

 1. Använd professionell layout: Använd en enkel, lättläst layout som är enkel att följa. Det bör vara lätt för läsaren att hitta viktig information, som din kontaktinformation och dina kvalifikationer.
 2. Använd professionellt typsnitt: Använd ett enkelt, professionellt typsnitt som är lätt att läsa. Ariel, Times New Roman eller Calibri Light är bra val här.
 3. Använd en lämplig storlek på texten: Använd en storlek på texten som är lätt att läsa, vanligtvis 10 – 12 punkter.
 4. Skapa luft: Använd utrymmet för att ge texten mer luft kring sig – gör läsningen behagligare.
 5. Lägg till sidhuvud: Lägg till ett sidhuvud som inkluderar ditt namn och din kontaktinformation. Det underlättar arbetsgivaren att hitta din profil och kontakta dig.
 6. Lägg till snygg underskrift: Lägg till en professionell signatur i slutet av brevet. Därunder kan du lägga in ditt namn, telefonnummer, e-postadress och andra relevanta kontaktuppgifter såvida du inte har med dem någon annanstans i brevet.
 7. Undvik för mycket designelement: För mycket design kan distrahera från det viktigaste – dina kvalifikationer och din personlighet. Håll brevet designmässigt enkelhet och rent (gäller även om du söker designjobb).
 8. Anpassa designen efter organisationen: Anpassa designen efter organisationen du söker dig till. Om organisationen är mer kreativ och informell kan du använda en mer kreativ design. Om organisationen är mer formell och konservativ så bör du däremot använda en mer traditionell och professionell design.
 9. Tänk på att din design ska stämma väl överens med ditt CV: Brevets design behöver vara densamma som i ditt CV för så att din ansökan ska ge ett enhetligt och därmed tydligare intryck.

Läs vidare: Layout i personligt brev

Dags att skriva brevet!

Dags att få ner allt i ditt personlig brev. På blott ett A4 ska du, med lätt och luftig text, du få ner en övertygande presentation. Omöjligt? Nej då!

Inledning i personligt brev ska väcka nyfikenhet

Den första delen av ditt personliga brev är inledningen där du först ska väcka arbetsgivarens intresse (se mer ovan). En effektiv inledning kan ta många olika former, men det är viktigt att den är personlig, uppmärksammar arbetsgivarens behov och visar varför du är rätt person för jobbet.

Läs vidare: Inledning | Personligt brev

Huvuddel ska övertyga om din lämplighet för jobbet

I huvuddelen av ditt personliga brev är det viktigt att du beskriver vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Tänk på att inte räkna upp vad du lärt dig under exempelvis dina studier. Istället ska du peka på hur dina kunskaper kan tillämpas i det specifika jobbet.

En bra strategi är att titta närmare på den jobbannons som du söker, och identifiera vilka kompetenser och egenskaper arbetsgivaren efterfrågar. Sedan kan du visa på hur du kan tillgodose dessa önskemål. För att övertyga arbetsgivaren om din lämplighet som student kan du använda följande strategier:

 • Visa (det är däremot ingen mening med att säga) att du är ambitiös och driven. Berätta om projekt eller uppgifter som du tagit initiativ till, och hur du har genomfört dessa på ett effektivt sätt. Detta visar på att du är självgående och har förmågan att ta ansvar.
 • Välj ut ett fåtal men avgörande färdigheter och kompetenser ge exempel hur de kan bidra till jobbet leda mot verksamhetens mål och syften.
 • Har arbetat med liknande uppgifter tidigare eller har en bra relation till tidigare arbetsgivare, kan detta ge dig extra fördelar.
 • Om du har djupare förståelse för branschen så visa det med något exempel – ditt engagemang igenom.
 • Få fram dina samarbetsförmågor och sociala förmågor – att vara en god lagspelare är viktigt på de flesta arbetsplatser vilket gör dessa förmågor avgörande för de flesta jobb.

Avslutning bör driva mot nästa steg

I avslutningen av ditt personliga brev är det viktigt att du tydligt uttrycker ditt intresse för jobbet och arbetsgivaren. Och att du ser fram emot nästa steg i rekryteringsprocessen och att du är tillgänglig för en intervju. En bra avslutning kan se ut på följande sätt:

“Tack för att du tagit dig tid att läsa mitt brev. Jag anar och hoppas att något föll i smaken. Nu ser jag närmast fram emot ett möte och så vi kan närmare kan undersöka hur jag kan bidra till verksamheten. Vänliga hälsningar, [ditt namn]”

Läs vidare: Avsluta ett personligt brev

Färdigt personligt brev för student – bra eller dåligt?

Ett dåligt personligt brev för studenter är ett som saknar riktning men fyllt av stavfel och grammatiska fel. Lika illa är ett personligt brev som är för allmänt skrivet – ett schablonbrev som i princip skulle kunna passa alla (och därmed inga) jobb.

Ett bra personligt brev visar din passion för det specifika yrket och/eller arbetsplatsen, dina erfarenheter och kvalifikationer samt vad du kan bidra med – och hur, till det specifika företaget. För att anpassa ditt brev till det jobb som du söker så kan du använda några av de nyckelord som nämns i jobbannonsen och koppla dina kunskaper och tidigare erfarenheter till kraven i annonsen.

Att ha ett personligt brev som är skräddarsytt och tydligt visar din lämplighet för jobbet ökar chansen att du kallas till en intervju.

Sammanfattning

Att skriva ett personligt brev som student kan verka överväldigande. Den här artikeln bör ge dig en god grund att utgå ifrån när du lägger upp ditt eget personliga brev – bryggan till ditt nästa jobb. Fem viktiga tips att komma ihåg när du skriver ditt personliga brev som student:

 1. Gör din introduktion lockande
 2. Visa hur du är lämplig för jobbet
 3. Anpassa ditt personliga brev efter jobbannonsen
 4. Avsluta med en ödmjuk men tydlig fingervisning om vad du tänker dig härnäst
 5. Var noga med layout och korrekturläsning

Genom att följa dessa tips och riktlinjer kan du öka dina chanser att kvala in till jobbet du har siktet inställt på!

Tre stilar – exempel på personligt brev för student

Här nedan har du tre helt olika typer av personligt brev. De följer inte alla råden här ovan – främst för att de inte har någon jobbannons att utgå från. Men du får ändå en uppfattning om hur exempelvis struktur och ton spelar in.

Läs också: CV | Student – skrivtips och CV-exempel

Exempel 1: Normalt

[Fullständigt namn]
[Adress]
[Postnummer och ort]
[E-postadress]
[Telefonnummer]
[Datum]
[Arbetsgivarens namn]
[Arbetsgivarens adress]
[Postnummer och ort]


Hej,

[Ditt namn] heter jag – en driven och ambitiös student som är mycket intresserad av att arbeta inom [Arbetsplatsens Bransch]. Jag har en stor passion för [relevant kunskapsområde] och jag är säker på att mina färdigheter och erfarenheter skulle göra mig till en tillgång för ert team.

Jag har tidigare arbetat inom [relevant bransch] och jag har fått möjligheten att arbeta med kreativa projekt som har krävt både problemlösning och kreativ tänkande. Jag har också erfarenhet av att arbeta i team och jag vet vikten av att samarbeta för att nå ett gemensamt mål.

Men en stark arbetsmoral brukar jag nå höga studieresultat. Jag är en driven och självgående person som trivs i en miljö där jag kan utmanas och där jag kan växa både personligen och professionellt.

Vara mycket tacksam för möjligheten att bli en del av ert team och jag ser fram emot att höra från er.

Med vänliga hälsningar,
[Fullständigt namn]

Kreativt och personligt

[Fullständigt namn]
[Adress]
[Postnummer och ort]
[E-postadress]
[Telefonnummer]
[Datum]
[Arbetsgivarens namn]
[Arbetsgivarens adress]
[Postnummer och ort]


Hej,

Jag skriver till dig för att uttrycka mitt intresse för det lediga jobbet hos [företagsnamn]. När jag såg annonsen så blev jag taggad att direkt skicka in min ansökan – kunde knappt vänta.

Som en kreativ och passionerad student med en stark önskan att få arbeta inom [bransch] tror jag mig vara perfekta kandidaten för det här jobbet. Jag har en bakgrund inom [relaterad erfarenhet], vilket har gett mig möjligheten att utveckla mina färdigheter och förståelse för [bransch]. Under mina studier har jag också provat på flera olika kreativa områden såsom [område] och [område] – erfarenheter som ser ut att kunna komma väl till nytta i detta jobb.

En av mina största styrkor är min förmåga att arbeta självständigt, samtidigt som jag också är en lagspelare. Jag är övertygad om att jag kan bidra till en positiv och samarbetsvillig arbetsmiljö, samtidigt som jag levererar kreativa och innovativa lösningar.

Nu ser jag tacksamt fram emot möjligheten att berätta om mitt intresse för det här jobbet och närmare gå in på hur mina kvalifikationer passar in. Ska vi hitta en tid?


Med vänliga hälsningar,
[Fullständigt namn]

Exempel 3: Formellt och professionellt

[Fullständigt namn]
[Adress]
[Postnummer och ort]
[E-postadress]
[Telefonnummer]
[Datum]
[Arbetsgivarens namn]
[Arbetsgivarens adress]
[Postnummer och ort]


Hej,

Härmed söker jag er utlysta tjänst som [jobbtitel] hos [företagsnamn]

För närvarande läser jag [ämne] vid [universitet/högskola]. Studierna ligger helt i linje med [bransch] och möjligheten att arbeta på [företagsnamn] vore precis rätt.

Jag har tidigare arbetat inom [relaterad erfarenhet], där jag har lärt mig att [förmåga/kvalifikation]. Denna erfarenhet har också lärt mig vikten av att [egenskap]. Genom studierna har jag dessutom utvecklat starka färdigheter inom [färdighet] som lär kunna komma er väl till godo i arbetet [arbetsuppgifter]. Ambitioner och förmågor har jag – nu vänder jag mig till er för att kunna börja leverera.

Något här och i mitt CV bör ha fångat intresset och pekat ut en potential till ett fruktbart samarbete inom en snar framtid. Närmast hoppas jag vi kan diskutera hur mina kvalifikationer och goda förmågor kan komma verksamheten till störst nytta.

Med vänliga hälsningar,
[Fullständigt namn]

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA