Personligt brev

Personligt brev | Lärare – skriv för att övertyga­

Att skriva ett personligt brev är en viktig del i ansökningsprocessen för en lärarposition. Ett bra personligt brev ger arbetsgivaren en möjlighet att lära känna dig bättre och visa varför du är en idealisk kandidat för jobbet. I denna artikel kommer vi att diskutera hur man skriver ett effektivt personligt brev för lärare, med fokus på inledning, layout och avslutning.

Att bli lärare är en fantastisk karriärmöjlighet som ger dig chansen att påverka människors liv på ett meningsfullt sätt. Låt oss tillsammans skriva ett övertygande personligt brev för att visa arbetsgivaren varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet.

Personligt brev för lärare – del av din jobbansökan

Ett personligt brev för lärare behöver övertyga. Och för lärare så behöver det övertyga genom ett pedagogiskt upplägg där du väcker läsarens gillande och nyfikenhet, övertygar med dina förtjänster, färdigheter och förmågor och slutligen leder allt till en tydlig vink om nästa steg.

Ett personligt brev kommer sällan ensamt utan ihop med ett CV. Dessa två dokument samspelar:

  • Personligt brev för lärare fungerar som ett säljande försättsblad till ditt CV för lärare
  • Ett CV ger underlag till de argument som du lägger fram i personligt brev
  • Personligt brev behöver vara unikt för att övertyga – i princip skriver du ett nytt och skräddarsytt inför varje tjänst som du söker.
  • Ditt CV bygger ju på din bakgrund, som är densamma. Detta dokument kan du nöja dig med att anpassa lite – behöver inte skrivas om.
  • Eftersom ditt CV dels står för underlaget så behöver du inte skriva så mycket i ditt personliga brev – du ska ju inte upprepa det som ditt CV säger. Därför kan du hålla ett personligt brev tämligen kort – något som är lättare när du vet precis vad tjänsten kräver och arbetsgivaren önskar.

Läs vidare:

CV exempel lärare

Skriva CV

Innehållet i stort – väcka intresse till att driva till handling

Se till att innehållet följer en röd tråd så att du börjar med att väcka intresse och sen stegvis bygger upp argumentation så att läsaren successivt övertygas om vilken förträfflig lösning du kan bli för skolan och eleverna. Sen samlar du ihop dina poänger i en sammanfattande slutsats som pekar mot att ni bör träffas och prata vidare.

Cliff hanger – du vet hur spänningen hålls uppe i filmer genom att upplösningen skjuts fram? Tricket bygger på hur vi människor reagerar starkare på fördröjd belöning. Du kan också skapa ett sånt momentum genom att inte berätta allt i ditt ansökningsbrev. Istället att du bara ger vinkar och låter vissa av dina förtjänster och förmågor bara skymta lite så att arbetsgivaren knappt kan låta bli att kalla dig till intervju för att få veta mer. Du kan använda metoden, men använd din fingertoppskänsla.

Inledning – personligt brev – lärare

Inledning av personligt brev är en viktig del av brevet, eftersom det är det första som arbetsgivaren kommer att läsa. Det är viktigt att din inledning fångar läsarens uppmärksamhet och ger en kort sammanfattning av vem du är och varför du är intresserad av jobbet. En bra inledning ska vara personlig, positiv men ändå professionell. Har du lite fingertoppskänsla så får även lite humor plats –det viktiga är att väcka intresse så därför får du redan här imponera med dina pedagogiska färdigheter.

Huvuddel – personligt brev

Efter en intresseväckande inledning så går du över till dina tyngre säljargument. Dessa bör grunda sig i hur dina meriter, färdigheter och förmågor blir bra lösningar för arbetsgivaren. Du upprepar du alltså inte det som redan står i ditt CV utan på sin höjd kort refererar till det bästa därifrån när du klargör hur de godbitarna löser ett behov i skolan.

Du behöver alltså sätta dig väl in vad som både öppet och underförstått efterfrågas. Och medan det som öppet efterfrågas står i annonsen så kan du behöva gräva lite djupare efter det underförstådda. Arbetsgivarens hemsida bör säga något där. Ett telefonsamtal till kontaktpersonen lär också kunna avslöja mycket. Och här nedan har du ett par ledtrådar till sådant som kan vara underförstått.

Pedagogisk filosofi

Du kan räkna med att skolan följer en viss värdegrund eller pedagogisk filosofi, oavsett om den skrivs rakt ut. Ta reda på den och fundera över om du delar den. Om inte, så kanske du inte ska söka jobbet. Men om du delar den så låt det framgå här i ditt personliga brev. Det bör inte vara någon lång utläggning men åtminstone några ord om hur du ser dig kunna hjälpa eleverna att uppnå sina mål, vilka undervisningsmetoder du använder och varför du tror att de är effektiva.

Engagemang

Har du undervisat så vet du redan vilken skillnad ditt engagemang gör för framgångarna. Visa ditt engagemang för undervisning genom att nämna dina tidigare och nuvarande mentors- eller coachningsroller, efterarbeten du gjort för att hjälpa elever som haft problem eller utvecklingsarbete du genomfört för att förbättra elevernas prestation – kort sagt: det där lilla extra du har gett.

Avslutning

En avslutning av personligt brev är väl som viktig som dess inledning. Här låter du innehållet i inledning och huvuddel samlas till slutsatsen om hur lämplig du är för tjänsten. Du kan också använda avslutningen för att nämna dina kontaktuppgifter och tillgänglighet för intervjuer. Var tydlig med dina avsikter att följa upp ansökan och var inte rädd för att visa entusiasm och engagemang för jobbet. Avslutningen bör i sig avslutas med en tydlig vink om vad du tänker dig som nästa steg. Inte för att arbetsgivaren inte redan vet vad det steget är (en anställningsintervju) utan för att indirekt visa din målmedvetenhet och framåtanda. Se ett par exempel här:

“Jag skulle uppskatta möjligheten att diskutera mina kvalifikationer och min passion för undervisning ytterligare. Tack för att ni läser min ansökan – ser fram emot att snart höra av er.”

“Jag är pigg på möjligheten att bidra till [skolans namn] framgång och att hjälpa eleverna att uppnå sina studiemål. Tack för att ni överväger min ansökan. Jag ser fram emot ett samtal framöver för att närmare se hur vi kan samarbeta för elevernas och skolans bästa.”

“Jag är entusiastisk över möjligheten att bli en del av [skolans namn] och att arbeta tillsammans med kollegor för att skapa en givande utbildningsupplevelse för eleverna. Närmast hoppas jag på en intervju för att där bättre kunna visa hur väl mina kvalifikationer svarar mot ert rekryteringsbehov.”

Layout i personligt brev för lärare

Layout för personligt brev kan också ha en betydande effekt på hur din ansökan mottas. För det första är det viktigt att använda en professionell layout och typsnitt. Online finner du gott om mallar för personligt brev, liksom exempel på personligt brev som du kan använda för att skapa en professionell layout.

För det andra bör ditt personliga brev vara lätt att läsa och strukturerat – sätt ditt pedagogiska öga på brevet. Dela upp brevet i korta avsnitt med rubriker eller stycken för att göra det lättare att läsa. Använd också rätt stavning och grammatik och se till att allt är korrekt formaterat.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är ett personligt brev en viktig del av ansökningsprocessen för en lärarposition. Det är viktigt att skriva en effektiv inledning som fångar läsarens uppmärksamhet, en argumenterande huvuddel som övertygar om din lämplighet och konkluderande avslutning som pekar mot nästa steg. Layouten och typsnittet är också viktigt för att göra ditt personliga brev lätt att läsa och strukturerat. Genom att anpassa ditt personliga brev till den specifika tjänsten och skolan, kan du öka dina chanser att få jobbet du söker.

Läs vidare: Lär dig skriva personligt brev

Exempel – personligt brev – lärare

Hej [namn på rekryterare]

Jag är intresserad av att ansöka om tjänsten som lärare för [Ämne eller årskurs] på [Skolans namn]. Som en erfaren och passionerad lärare är jag säker på att jag skulle vara en värdefull tillgång till skolan.

Jag har en examen i [Ämne] från [Universitet] och har undervisat i [Antal år] år på [Skolans namn]. Under min tid på [Skolans namn] har jag utvecklat mina pedagogiska färdigheter och skapat en varm och stödjande miljö för eleverna.

Jag har en passion för [Ämne] och tror på att engagera eleverna genom att skapa meningsfulla och praktiska lärandeupplevelser. Jag använder en rad olika tekniker för att anpassa undervisningen efter elevernas individuella behov och har sett framgångsrika resultat.

Jag skulle gärna få möjligheten att diskutera mina kvalifikationer mer detaljerat med dig och hur jag kan bidra till skolans mål och vision. Tack för din tid och övervägande av min ansökan.

Vänliga hälsningar,

[Ditt namn]


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA