Personligt brev – första jobb

Personligt brev till ditt första jobb? Kan vara både spännande och frustrerande att ge sig in på nya saker, där mycket står på spel. För att öka dina chanser till första jobbet så behöver du skapa ett personligt brev som skiljer sig från de övriga. Men inte genom att ta ut svängarna till max utan genom att du övertygar genom din unika kombination av kvalifikationer och personlighet. Läs här om hur du får till de fyra viktigaste bitarna i brevet, som ska inleda din yrkesbana.

Personligt brev för första jobbet – därför är det viktigt

Ett personligt brev är din chans att visa arbetsgivare hur din personlighet och dina färdigheter kan bidra till dess verksamhet. Personliga brevet är i grunden ett försättsblad till din jobbansökan, och ger därmed arbetsgivarens första intryck av dig. Arbetsgivaren kan ha hundratals ansökningar att gå igenom. Så ett personligt som kan få din ansökan att sticka ut från mängden ökar dina chanser att kallas till en intervju.

Medan CV:t – den andra delen av din jobbansökan, mer fungerar som en innehållsdeklaration över dina kompetenser, personliga drag och ambitioner så fungerar ditt personliga brev mer som en beskrivning hur ett genomtänkt urval av de bitarna kan komma arbetsgivaren till gagn. Detta hjälper arbetsgivaren att avgöra om du skulle vara lämplig för verksamheten och för den specifika tjänsten. Ett personligt brev ger dig alltså möjligheten att sälja in dig själv och dina kvalifikationer på ett sätt som inte lämpar sig i CV.

Nu låter det kanske som om brevet behöver packas med text, från hörn till hörn. Men så är det inte. Hört uttrycket ”smått smakar gott”? Du vinner alltså på ett väl genomtänkt innehåll, men också på att inte ge precis allt redan i din jobbansökan. Hellre ge godbitar och sen en vink om att du har mer att komma med. Under anställningsintervjun.

Personliga brevets hörnstenar: Strukturen, innehållet, tonen och layouten

Ett personligt brev har fyra viktiga beståndsdelar: strukturen, innehållet, tonen och layouten. Varje del är lika viktig och kan bidra till att övertyga arbetsgivaren att du är klart värd att kalla till intervju.

Strukturen i ett personligt brev bör vara tydlig och enkel att följa. En vanlig struktur är att börja med en inledning, följt av en huvuddel och sedan en avslutning. Innehållet i brevet bör fokusera på dina kvalifikationer och erfarenheter som passar för det specifika jobbet och arbetsgivaren. Tonen i brevet bör vara professionell, men ändå personlig, och visa din entusiasm för jobbet. Slutligen: layouten i brevet bör vara ren, lätt att läsa och professionell.

I det närmaste går vi igenom dessa fyra hörnstenar mer i detalj.

Läs också: Skriva personligt brev

Innehållet ska intressera, övertyga och leda till handling

Men hur? Innehållet i ditt personliga brev ska inte främst informera arbetsgivaren om din bakgrund och utbildning – den biten sköter ditt CV så väl (särskilt om du följt goda råd här på CVmall.se). Istället går ett personligt brev ut på att intressera och övertyga läsaren om din lämplighet för det specifika jobbet som du söker.

Ditt mål är att få arbetsgivaren att vilja ha ett personligt möte med dig. Därför är det viktigt att ditt brev innehåller

 • en inledning som griper tag,
 • en huvuddel som övertygar och,
 • en avslutning som driver mot anställningsintervju.

På sätt och vis lägger du därför fram ditt innehåll som en berättelse som drivs framåt genom de tre olika avsnitten, till en punkt där resten av berättelsen ska skrivas genom ditt och arbetsgivarens samarbete.

Läs vidare: Skriva CV

Inledning i personligt brev för att väcka nyfikenhet

En inledning i personliga brevet kan vara det som avgör om arbetsgivaren väljer att fortsätta läsa resten av din jobbansökan eller inte. Det är därför viktigt att du använder en inledning som fångar läsarens uppmärksamhet och väcker dess intresse för att fortsätta läsa vidare. Här är några idéer som du kan pröva:

 • Beskriva varför du söker just detta jobb och varför det passar dig
 • Berätta om en personlig erfarenhet som gjorde att du blev intresserad av arbetsområdet
 • Förklara vad du vill uppnå genom att arbeta på det här företaget
 • Använda något citat eller något uttryck som passar in på arbetsområdet eller företaget du söker till – visa att du är insatt

Det är viktigt att komma ihåg att inledningen ska vara kort och koncis. Det är bättre att använda några väl valda ord som verkligen fångar läsarens uppmärksamhet än att skriva en långdragen och tråkig inledning som får läsaren att tappa intresset direkt.

Huvuddel som övertygar om din lämplighet

Efter inledningen kommer huvuddelen av personliga brevet, där du ska övertyga arbetsgivaren om din lämplighet för jobbet du söker. Det här är den mest omfattande delen av brevet, och det är viktigt att du lägger ner mycket tid och energi på den för att skapa en stark och övertygande argumentation. Du kan använda följande punkter för att hjälpa dig att övertyga arbetsgivaren:

 • Förklara vad du kan bidra med till företaget och vad som gör dig unik
 • Visa hur din utbildning och tidigare erfarenheter passar in på jobbet
 • Använd exempel på hur du har använt dina färdigheter och egenskaper i tidigare situationer
 • Förklara hur du kan hjälpa företaget att uppnå sina mål och visioner
 • Visa att du är bekant med företaget och dess produkter/tjänster

När du skriver huvuddelen är det viktigt att du håller dig till ämnet och inte går för långt ifrån den tjänst du söker. Det är också viktigt att du använder ett enkelt språk och undviker onödigt komplicerade ord och fraser.

Avslutning som driver mot nästa steg

Sista delen av ett personligt brev är avslutningen, där du ska runda av snygg och låta läsaren förstå att nästa ”kapitel” gemensamt ska skrivas av dig och arbetsgivaren, under en anställningsintervju. En bra avslutning på ett personligt brev ger också en positiv och professionell bild som övertygar arbetsgivaren om ens intresse för tjänsten och företaget. Här ges några tips på vad du kan inkludera i en bra avslutning:

 1. Det är inte nödvändigt men skadar inte att tacka för att läsaren tog sig tid att läsa, samt att påminna om hur intresserad du är.
 2. Påminn om varför du är lämplig för tjänsten – i avslutningen kan du alltså mycket kort sammanfatta varför du är den bästa kandidaten.
 3. Avsluta med en vink om vad som bör hända härnäst, utan att peka med hela handen: att du ser fram emot en dialog, under en intervju, för att där gemensamt komma fram till hur du kan bli lösningen för verksamhetens behov, nu och framåt i tiden.

Tonen

När du skriver ett personligt brev för första jobbet är det viktigt att du väljer rätt ton. Detta innebär att du bör anpassa din ton efter den typ av arbete som du söker, samt den typ av företag du söker till. Om du söker till en mer pretentiösa branscher – exempelvis inom ekonomi eller juridik, så bör du skriva mer formellt. Å andra sidan, om du söker till en mer avslappnad bransch som exempelvis reklam eller media så bör du skriva lite mer informellt.

Din förmåga att anpassa tonen här avslöjar din förmåga att anpassa dig och smälta in i organisationen – en mjuk egenskap som inte ska underskatta.

Det är också viktigt att du håller en positiv ton i ditt personliga brev. Detta innebär att du bör fokusera på dina styrkor och vad du kan bidra med till företaget istället för att prata om vad du inte kan, vad du saknar och inte vill ägna dig åt.

Den biten tangerar ditt fokus genom hela rekryteringsprocessen. Även om du har egna drivkrafter, som att du exempelvis behöver pengar, jobbarkompisar och något vettigt att göra  så är arbetsgivaren mer intresserad av hur du möta verksamhetens behov.

Layouten

Layouten i ditt personliga brev är också viktig – en layout som gör innehållet enkelt att överblicka och behagligt att läsa ökar chanserna för att läsaren läser allt, och gillar det. För att ge ett professionellt intryck så bör du dock också matcha stilen till jobbet du söker. Jobbannonsen eller hemsidan bör kunna ger dig en vink om vad som går hem hos arbetsgivaren. Och får du inga tydliga ledtrådar där så kan du använda dessa generella tips kring formatering och layout:

 • Korta stycken
 • Rubriker (såvida du inte har väldigt lite innehåll – där blir de överflödiga)
 • Luft runt texten och mellan raderna
 • Enkelt och rent typsnitt – Arial eller Times New Roman är gamla klassiker här.
 • Radavståndet kan vara enkelt eller upp 1,5 gånger.
 • Vänsterjustering är mest lättläst – passar i de flesta fall. Men du kan också marginaljustera ifall du manuellt radbryter texten snyggt. Centraljustering passar bra för rubriker men gör löpande text mer svårläst.

Designen av ditt personliga brev kan förstås se ut hur som helst – med alla slags färger och former. Men, designen kommer inte att ge dig jobbet. Och ju mer vågad och avancerad den är, desto större risk att den hamnar i förgrunden och innehållet – dina verkliga säljargument, i bakgrunden.

Exempel – personligt brev för första jobbet

Här är ett generellt exempel på ett personligt brev för första jobbet där en jobbsökande nyligen har tagit examen och söker efter en position inom marknadsföring:

Hej!

Anna heter jag och har precis tagit examen från Stockholms universitet där jag studerade marknadsföring. Vill jag att mina styrkor och rykande färska färdigheter kommer till nytta i en kreativ miljö.

Som driven och ambitiös strävar jag alltid efter att uppnå höga resultat. Under mina studier genomförde jag flera projekt där jag fick chansen att arbeta med olika företag inom branschen. Det har format min erfarenhet av att skapa marknadsföringskampanjer och arbeta med sociala medier för att skapa engagemang och öka företagens synlighet.

Drivkraften, utbildningen och erfarenheterna ser jag kan bli värdefulla tillgång för [företagsnamnet]. Sen är jag en person som är öppen för nya idéer och har inga problem med att ta initiativ och jag ser hur min passion för marknadsföring kan skapa engagemang kring och driva företagets marknadsföringsstrategi framåt.

Jag skulle gärna träffa er för att diskutera hur jag kan bidra till företagets tillväxt. Tack för att ni tog er tid att läsa min ansökan – nu jag ser fram emot att höra från er.

Med vänliga hälsningar

Anna

Även om det är generiskt så visar exemplet hur även du skulle kunna skriva ett personligt brev för första jobbet. Det är kort, koncist och tydligt strukturerat. Det innehåller också information om jobbsökandens färdigheter och erfarenheter samt hur dessa kan bidra till företagets tillväxt.

Sammanfattning

Kom ihåg de fyra hörnstenarna, och ett innehåll som driver framåt genom inledning, huvuddel och avslutning. Får du även fason på layout och ton så börjar du bli en kandidat att räkna med Genom att följa dessa tips skapar du goda chanser att få komma på anställningsintervju för att prata om ditt första riktiga jobb. Du är på gång!


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA