Personligt brev | Butiksbiträde – din ansökans framsida

När du söker jobb som butiksbiträde är det viktigt att du skapar ett personligt brev som verkligen sticker ut. Detta brev kommer att vara det första intrycket som arbetsgivaren får av dig så det är viktigt att du lägger ner tid och energi på det och inte chansar på ett färdigt personligt brev. Här får du veta vad som bör finnas med i ett personligt brev, från inledning till avslutning. Dessutom får du tips kring layout och ton samt ett par exempel på personliga brev.

[maxbutton id=”2″ url=”https://cvmall.se/jump/butiksbitradebrev”]

Att bli butiksbiträde är en fantastisk karriärmöjlighet som ger dig chansen att ge kunderna en bra upplevelse och bidra till en positiv atmosfär i butiken. Låt oss tillsammans skriva ett övertygande personligt brev för att visa arbetsgivaren varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet som butiksbiträde.

Innehållet i stort ska väcka intresse, övertyga och locka till handling

Ett personligt brev för butiksbiträde ska ha tre huvudsyften: att väcka intresse hos arbetsgivaren, att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet och att locka arbetsgivaren till att ta nästa steg, vilket är att kalla dig till en intervju. För att uppnå dessa syften måste ditt personliga brev innehålla viss information om dig själv, utifrån jobbet du söker. Här listar vi några av de vanligaste typerna av butiksbiträden och deras miljöer. Lägg märke till hur de skiljer sig och hur detta skulle kunna påverka vilka sidor av dig som du bör lyfta fram:

Allmänt butiksbiträde: Dessa butiksbiträden arbetar i en allmän butik, som säljer en mängd olika produkter. De ansvarar för att hjälpa kunderna, kassan, fylla på hyllorna och hålla butiken ren.

Specialiserat butiksbiträde: Dessa butiksbiträden arbetar i specialiserade butiker som säljer en specifik produkt eller produktkategori, såsom skor, kläder eller teknik. De har en djupare förståelse för produkterna och kan ge mer detaljerad information till kunderna.

Kassapersonal: Dessa butiksbiträden ansvarar för kassan och hanterar kundtransaktioner. De är ofta ansvariga för att hantera pengar, kortbetalningar och presentkort.

Varuplockare: Dessa butiksbiträden ansvarar för att plocka varor från hyllorna och förbereda dem för kunderna att hämta eller för utleverans. De arbetar ofta i butiker som har en online-butik med utlämning av varor.

Butikschef: Dessa butiksbiträden är ansvariga för att driva butiken och leda personalen. De hanterar vanligtvis beställningar, inventering och schemaläggning men det är inte ovanligt att även de servar kunder i butik. Det är också därför även chefen kan kallas butiksbiträde – hen biträder kunderna i butiken.

Läs vidare: Skriva personligt brev

Inledning i personligt brev för att väcka nyfikenhet

En stark inledning av ditt personliga brev kan få arbetsgivaren att blir nyfiken på dig och vilja läsa vidare. I din inledning bör du ange varför du söker jobbet och vad det är som lockar dig till den specifika butiken eller företaget. Här kan du också nämna några av dina starka sidor som är relevanta för jobbet.

Exempel på inledning:

”Jag är så sugen på att arbeta i [butiksnamnet] som butiksbiträde och jag är övertygad om att jag har det som krävs för att göra ett bra jobb. Som en person som brinner för försäljning och kundservice så ser jag bara möjligheter hos er, som har så starkt fokus på att ge era kunder en fin upplevelse. Jag ser också hur jag skulle passa utmärkt in i det team som ni har byggt upp här – något att vara stolt över att ingå i.”

Huvuddel som övertygar om din lämplighet som butiksbiträde

I den här delen av ditt personliga brev bör du fokusera på de färdigheter och erfarenheter du har som är relevanta för jobbet som butiksbiträde. Du kan också nämna vad du har gjort tidigare och vad du har lärt dig av dessa erfarenheter. Det är också viktigt att du använder konkreta exempel för att visa hur du har använt dina färdigheter i praktiken.

Exempel på huvuddel:

”Jag har tidigare arbetat som butiksbiträde hos [butiksnamn/företagsnamn] där jag arbetade för att få kunderna att känna sig välkomna och deras önskemål och behov tillgodosedda. Där gjorde jag också erfarenheten att marknadsföra och sälja produkter, med resultatet att försäljningen ökade med 15 procent. Kassavana har jag – har erfarenhet av att säkert och effektivt hantera kassasystem och kontanttransaktioner.”

Avslutning som driver mot nästa steg

I avslutningen av ditt personliga brev summerar du allt i en kärnfull mening och kanske även ger en liten aptitretare – en diskret vink om att du har ännu mer att erbjuda. Därefter signalerar du milt men tydligt om du vad du ser som nästa steg. Hela poängen med ditt ansökningsbrev är att det ska leda till en anställningsintervju. Detta vet arbetsgivaren. Genom att nämna intervjun/mötet så demonstrerar du en viss målmedvetenhet. I samband med det så kan du också nämna dina tillgänglighet. Exempel på avslutning:

”Jag hoppas att mina styrkor och förtjänster inom [vad det nu är] ger en liten bild av vem jag är och hur jag kan göra en god insats i [butiksnamnet]. Resten ser fram emot att diskutera när vi ses. Jag är tillgänglig för intervju med någon dags varsel.”

Layout i personligt brev – butiksbiträde

En välstrukturerad och lättläst layout gör ett personligt brev för butiksbiträde attraktivt i arbetsgivarens ögon. Det är viktigt att du väljer typsnitt som är lätt att läsa och att du använder en konsekvent formatering genom hela brevet. Du kan också använda fetstil och kursiv stil för att framhäva extra viktiga nyckelord i texten. Vilken layout du väljer utöver det beror främst på vilket slags företag du ska skicka det till – försök hitta en layout som speglar stilen där, inte din egen stil.

Ton i personligt brev för butiksbiträde

Rätt ton i ett personligt brev handlar om att balansera det professionella med det personliga och toppa med lite vänlighet. Föreställ dig lite hur du skulle skriva ett säljbrev till en kund med ett erbjudande. Där behöver du anpassa tonen efter butiken du söker till – håller butiken en pretentiös profil så kan du använda en mer professionell och städad ton. Inför en butik med mer avslappnat profil så kan du använda en mer personlig och informell ton.

Oavsett profil så bör du undvika slang eller informella fraser, och du bör hålla en hög nivå av grammatisk korrekthet och stavning i ditt personliga brev. Nivå ger arbetsgivaren en vink om hur mån du är att få jobbet och utföra det väl – om du är redo att ta ansvar i butik.

Det kan också vara bra att visa entusiasm för företaget och positionen. Den kommer främst fram genom att du i brevet visar att du påläst om verksamheten och därför bättre ser hur du passar in där.

Färdigt personligt brev för butiksbiträde – bra eller dåligt?

Kika gärna på något färdigt personligt brev för att få inspiration och idéer till ditt eget brev. Men det är viktigt att komma ihåg att ett personligt brev behöver vara just personligt för att fungera. Du behöver därför anpassa ditt brev både efter den specifika butiken eller företaget OCH dina egna erfarenheter och personliga färdigheter. Ett färdigt personligt brev kan fungera som en mall men kan inte ersätta din egen kreativitet, personlighet eller uttrycka din unika profil.

Och ifall du ändå överväger ett färdigt personligt brev för butiksbiträde? Sparar ju massor av tid … Arbetsgivare brukar se vem som har gjort det extra lätt för sig och raskt gå vidare med andra kandidater.

Sammanfattning

Ett personligt brev för butiksbiträde är din jobbansökans säljande framsidan. Genom att använda en stark inledning, en övertygande huvuddel och en avslutning som driver till nästa steg visas du arbetsgivaren både hur väl du matchar jobbet och att du har drivkraften att göra något bra av det. En layout som underlättar läsandet är också viktig för att göra ditt personliga brev attraktivt och professionellt. Kom också ihåg att anpassa layout, innehåll och ton till den specifika butiken eller företaget – det är det som gör ett personligt brev personligt. Och en sak till: Lycka till!

Läs också: CV – butiksbiträde

Exempel – personligt brev – butiksbiträde

Här nedan följer ett par exempel på hur främst innehåll och ton kan skilja mellan personliga brev för olika slags butiksbiträden.

Exempel 1: Personligt brev för allmänt butiksbiträde

[Fullständigt namn]
[Adress]
[Postnummer och ort]
[E-postadress]
[Telefonnummer]
[Datum] [Arbetsgivarens namn]
[Arbetsgivarens adress]
[Postnummer och ort]

Hej,

Jag söker härmed tjänsten som butiksbiträde hos[företagsnamn]. Med ert starka varumärke och mitt kundengagemang så vore det både spännande och hedersamt att få vara en del av verksamheten.

Har tidigare arbetat som butiksbiträde hos [tidigare företagsnamn] med ansvar för att få kunderna att känna sig välkomna och att deras behov tillgodosågs. Dessutom erfarenhet av att marknadsföra och sälja produkter. Kassavana har jag från i digitala kassasystem, med och utan kontanttransaktioner.

Som person är jag positiv och utåtriktad som alltid är redo att ta på mig nya utmaningar. Trivs utmärkt med att arbeta i team och är inte rädd för att kavla upp ärmarna när så krävs. Jag är dessutom en fena på effektiv kundkommunikation!

Jag anar starkt att mina erfarenheter och färdigheter skulle passa er behov som handen i handsken. Närmast ser jag fram emot att få träffa er och prata vidare om ett vinnande samarbete.

Vänliga hälsningar,
[Fullständigt namn]

Exempel 2: Personligt brev för specialiserat butiksbiträde i inredningsbutik

[Fullständigt namn]
[Adress]
[Postnummer och ort]
[E-postadress]
[Telefonnummer]
[Datum]
[Arbetsgivarens namn]
[Arbetsgivarens adress]
[Postnummer och ort]


Hej,

Jag söker härmed tjänsten som butiksbiträde hos[företagsnamn]. Med ert starka varumärke och mitt kundengagemang så vore det både spännande och hedersamt att få vara en del av verksamheten.

Har tidigare arbetat som butiksbiträde hos [tidigare företagsnamn] med ansvar för att få kunderna att känna sig välkomna och att deras behov tillgodosågs. Dessutom erfarenhet av att marknadsföra och sälja produkter. Kassavana har jag från i digitala kassasystem, med och utan kontanttransaktioner.

Som person är jag positiv och utåtriktad som alltid är redo att ta på mig nya utmaningar. Trivs utmärkt med att arbeta i team och är inte rädd för att kavla upp ärmarna när så krävs. Jag är dessutom en fena på effektiv kundkommunikation!

Jag anar starkt att mina erfarenheter och färdigheter skulle passa er behov som handen i handsken. Närmast ser jag fram emot att få träffa er och prata vidare om ett vinnande samarbete.

Som en passionerad person med ett öga för design, tror jag att jag skulle trivas och utvecklas inom er butik. Jag är övertygad om att jag skulle kunna bidra till att skapa en positiv och inspirerande butiksmiljö, samtidigt som jag hjälper kunderna att hitta det perfekta inredningsobjektet.

Jag ser fram emot att höra från er och diskutera mer om hur mina färdigheter och erfarenheter kan vara till nytta för er butik.

Vänliga hälsningar,
[Fullständigt namn]

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA