CV | Student – skrivtips och CV-exempel

CV, till exempel för student, kan vara svårt för den som är nybörjare. Vad ska jag lägga fokus på? Hur mycket skall jag skriva om varje erfarenhet? Vad händer om jag inte har haft några jobb tidigare? Det finns flera knep för hur man ska få sitt CV så bra som möjligt. Ett bra CV är professionellt och formellt, samtidigt som det finns en empatisk sida av det. När man är student är det ett bra tillfälle att prova på extrajobb vid sidan av studierna som kan hjälpa dig att förstå vad just du är intresserad av.

 1. Hur får jag mitt student-CV att sticka ut?
 2. Vad skall jag undvika på mitt student CV?
 3. CV exempel för studenter
 4. Förbereda sig för en student-intervju

Skapa ditt eget student CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet.

CV – student, och hur du kan skriva för att sticka ut

En svårighet med CV för student är skilja ut sig från kurskamrater och andra studenter. För utan många och långa erfarenheter utanför studierna så kan man hamna i fällan att rakt upp och ned beskriva vilka skolor man gått på och mellan vilka år. Då liknar ens meriter väldigt mycket många andras meriter och CV. Men, även om meriterna är ofrånkomligt lika så kan du särskilja dig genom att lyfta fram egenskaper och erfarenheter som speglar dig som person. För du behöver inte givet vara bäst för att sticka ut – du behöver bara, på ett relevant sätt, skilja dig från mängden.

Tycker du till exempel om att arbeta i grupp och har tidigare varit kamratstödjare eller en annan roll som stöttare till en klass kan du lyfta en sådan sak som en erfarenhet. Har du någonsin fått stipendier, deltagit i en tävling eller liknande kan även den typen av erfarenheter visa att du är en intressant kandidat. Försök läsa på om vilka erfarenheter tjänsten du söker eftersträvar och försök se om du kan komma på saker i ditt liv som kan förklara varför du skulle kunna utföra jobbet.

Läs vidare: CV – exempel – ungdom

Fokuserad student – CV utan utsvävningar

I ett student-CV är det bra att undvika saker som inte är viktiga för jobbet. Ett CV skall vara komprimerat och koncist, undvik därför att sväva ut och skriva om för personliga saker, ifall du inte tycker att de är nödvändiga. Idag är det ganska vanligt att arbetsgivare kräver betyg, registreringsintyg och liknande, samt att de ringer till dina referenser. Var därför noga med att inte skriva osanna saker i ditt CV, ifall det uppenbaras kan det bli väldigt pinsamt.

Läs vidare: Hur skriva CV?
Läs vidare: Personligt brev för student – visa bästa framsidan

Välskrivet CV – exempel student

Målare tjänar ca 24.000 kr I månaden före skatt enligt Allastudier.se. Arbetsområdet förväntas växa med 6 % år till 2026 vilket är en genomsnittlig utveckling för alla yrken.

Inte bara student – CV ska visa dig jobbredo

Ska du ut i arbetslivet så vinner du på att inte bara framstå som typisk student – CV ger dig nämligen en viktig chans att visa hur mogen och redo du är för att axla ansvar på en arbetsplats. Men hur, om du ännu inte har arbetslivserfarenhet?

Ansvar kan se ut och utövas på många sätt. Men fundera över ansvar som du kan ha haft för andra än dig själv och för andra saker än dina egna. Varit barnvakt? Varit kassör i någon förening? Ansvarat för något i skolan, som exempelvis ett evenemang eller redaktion? Fundera sen över vilka av ansvaren som du eventuellt har haft, som ligger i linje med jobbet du nu ska söka. Och skriv det. Behöver inte vara långt men kärnfullt och med fokus på två delar: Din roll och vem/vad du ansvarade för.

Exempel:

”Som kassör ansvarade jag för judoklubbens löpande ekonomiska arbete”.

eller:

”som styrelseledamot representerade jag klubbmedlemmarnas intressen”.

Läs vidare: Sommarjobb – lär dig skriva CV som tar dig till intervju


Komplett CV – mall för student

Hannes Fransson
Hannes.p.o.fransson@hotmail.com
Jakobsvägen 4, 125 64 Stockholm
+46-73 51 99 409


Sammanfattning

Med flera års bred erfarenhet systemutveckling i C++ och javaprogrammering. Studerar på heltid och brinner för IT. Söker idag ett stimulerande extrajobb som systemutvecklare i Stockholm.


Professionell erfarenhet

 • 2018-2020
  Aktiv inom studentradion där jag haft ett eget morgonpass tillsammans med, 2018–2020: Vi diskuterade aktuella samhällsfrågor. Programmet sändes i hela landet fyra morgnar i veckan och ca 200 personer lyssnade på det varje morgon.
 • 2018-2019
  Ordförande i bostadsrättsföreningen Falken, Jakobsvägen 4, Stockholm.
  Drivit flera projekt för att främja grannsämja och utveckling Sverige fastigheter, bland annat genomfört en totalrenovering av trapphusen. Jag har också initierat starten av ett föräldrakooperativ i föreningens lokaler där barn som bor i huset kan gå i förskola. Föreningen har idag 76 medlemmar.
 • 2016-2017
  Säsongsarbetare som servitör på restaurangen Le Chat i Bad Gastein.
  Bad Gastein fyra månader under vintersäsongen: Arbetade deltid och fokuserade deltid på Österrikes alpina skidåkning.
 • Tränare för innebandylaget Sorkarna i Växjö, med träning ca 3 gånger i veckan. Dessutom ansvarig för föreningens administrativa uppgifter, bokning av lokaler och turneringar och över att Sverige alla betalningar kom in. Studenter i åldern 7–12 år.
 • 2012-2015
  Aktiv i orienteringsföreningen i Växjö kommun. Deltog i och hjälpte till att arrangera lopp 2012–2015. Varit med och ordnat olika aktiviteter för föreningen och dess anhöriga, bland annat grillkvällar, svensk loppis, orienteringsturneringar och tävlingar. Har själv fått pris flera gånger för att ha klarat hela rundan snabbast.


Utbildning

2017-2021 Umeå Sverige
Student vid Umeå Universitet. Första terminen läste jag endast kurser (idéhistoria och grundläggande juridik). Nu läser jag på programmet för systemutveckling, sista året.

2013-2016 Växjö Sverige
Solgårdens Gymnasieskola, Växjö, Naturvetenskaplig linje med programmering inriktning.

2010-2013 Växjö Sverige
Backenskolan, Växjö. Högstadieskola med fokus på kreativ pedagogik under årskurs 7-9.


Färdigheter

 • Genom radioprogrammet har jag lärt mig mycket om teknik och ljud. Jag har även färdigheter kring klippning och redigering av både film och ljud.
 • Jag talar och skriver flytande på svenska och engelska. Jag kan tala och skriva tyska på en medelhög nivå. I Bad Gastein talade vi endast tyska på arbetsplatsen.
 • Tack vare min erfarenhet som servitör är jag mycket stresstålig och effektiv. Jag tycker om att möta kunder och är serviceminded.
 • Tack vare mina erfarenheter som idrottstränare är jag van att ta mycket ansvar. Jag har gått kurser i och lärt mig i praktiken om pedagogik och psykologi. Som person är jag mycket engagerad och tycker att det är kul att se projekt och individer utvecklas.
 • Erhöll 2016 pris för bästa gymnasiearbete eftersom jag kommit på en innovationslösning för biblioteket i Växjö som innebar att man kan låna böcker utan att ha ett lånekort utan endast registrera sitt mobila BankID.
 • Medlem i studentkåren på Umeå Universitet, har tack vare detta arrangerat sittningar och event tillsammans med övriga medlemmar. Detta har gjort att jag är van vid att ta mycket ansvar och kan organisera och planera olika saker.
 • Mycket intresserad av matlagning och kaffe. Har alltid läst böcker och försökt vidareutveckla mina kunskaper. Jag har gått en baristakurs i anslutning till Umeå Universitets studentkår för att fördjupa detta intresse.

Referenser

Henri Valliac: Ägare och arbetsgivare på Le Chat i Bad Gastein. Telefon: +43 560 09 292

Hanna Palmblad: Professor i ekonomi och handledare under examensarbete på systemutvecklingsprogrammet på Umeå universitet. Telefon: +46 753 636 81 19

Hör gärna av er ifall ni har några ytterligare frågor eller funderingar.

Med vänliga hälsningar, Hannes


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA