CV | Säljare – skrivtips och CV-exempel

CV säljare till säljare – hur fungerar det? Du har kanske börjat med ett säljande litet telefonsamtal där försökt göra ett gott första intryck. Skrivit ett personligt brev också – ett säljbrev? Då står du nu inför författandet av ett vinnande CV. Artikeln ger dig tips på CV där du får fram dina främsta usp:ar (Uniqe Selling Points) och inte låter dem skymmas av allt annat som kan vara lockande att berätta.

 1. CV – exempel säljare
 2. CV säljare – exempel med löpande text
 3. CV säljare – exempel med funktionell struktur
 4. Lista övriga meriter

Skapa ditt eget säljäre CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet.

CV – exempel säljare

CV – exempel för säljare, skulle kunna se ut som de flesta andra CV:n. Vanligast här är antingen CV helt i löpande text eller som funktionellt CV. I den förra varianten berättar du i löpande text rätt fritt om dig och dina förtjänster. I andra varianten följer du en grov struktur som låter dig inleda med lite löpande text och sedan övergår till att lista dina meriter – främst arbetslivserfarenhet och studier.

Har du diger portfölj med meriter så kan det funktionella CV:t ge bättre överblick och fokus. Har du däremot lite mer tunnsått med meriter så ger ett CV i löpande text däremot utrymme att lägga ut texten mer kring dina kring var merit. Då kan du gå alltså djupare in på talande exempel som belyser dina styrkor och framgångar.

CV i löpande text ger dig också chans att gömma glapp i din karriärsbana. Du kan alltså ”hjälpa” arbetsgivaren omedelbart fastna glappen då kanske har varit arbetslös, sjukfrånvarande eller föräldraledig. Oavsett typ av CV så bör du hålla det inom två sidor. Kan du hålla allt på en enda sida så signalerar du extra väl att du förstår vad som är viktig för arbetsgivaren.

Lästips: Hur skriva CV?

CV säljare – exempel med löpande text

Ett förenklat exempel av ett CV för säljare, i löpande text skulle kunna se ut så här:

”I mig har ni en självgående säljare med hela kundresan i fokus. Åren som innesäljare inom byggbranschen har gett mig vanan av att leda till affär och samtidigt bygga grunden för återvändande kunder. Åren 2019–2021 hade jag ansvar för [ett ansvarsområde] där jag uppnådde [exempel på goda resultat] tack vare min förmåga att [någon eller några goda egenskaper]. Trivdes bra där upplevde snart att jag behövde större utmaningar. Nu vill jag bygga vidare på det jag lärde mig under utbildningen inom [ämne] som jag gick [årtal]. Där upptäckte jag min fallenhet för säljstrategi, bland annat genom [någon studieuppgift med extra bra utfall] som gav högsta betyg i ämnet. Ambitionen är att kombinera mitt vinnande kundfokus med intresset för säljstrategi. Samla erfarenheter i den riktningen tills jag någon gång i framtiden kan axla en mer övergripande och mer strategisk roll inom sälj.”

CV säljare – exempel med funktionell struktur

Första stycket – profiltexten, bör vara ett koncentrat av övriga CV:t. Här nämner du alltså mycket kort din bakgrund, dina egenskaper och din ambition. Har du inte samlat så mycket meriter ännu så finns det utrymme att ge var del en egen rubrik. I annat fall slår du ihop dessa bitar i ett enda stycke. Exempel:

”Jag är en självgående säljare som har hela kundresan i bakhuvudet och blicken fäst vid långvariga och lönsamma kundrelationer. Efter ett par spännande och framgångsrika år som innesäljare inom bygg vill jag nu ha mer utmaningar som ger mig mer strategiska inslag.”

Lästips: CV | telefonförsäljare – Skrivtips och CV-exempel

Lista arbetslivsmeriter

Därefter kan du lista dina arbetslivsmeriter. Börja med den senaste och fyll därefter på genom att gå bakåt i tiden. Har du många meriter här så kan du komprimera på lite olika sätt beroende på vad som lämnar läsaren med mest matnyttigt att läsa:

 • Lorta ned texten för varje merit,
 • Korta ned texterna för att ge de mindre viktiga meriterna,
 • Uteslut de äldsta och minst relevanta meriterna.

Tar du bort meriter så uppstår visserligen glapp i ditt CV. Arbetsgivaren kan fråga om dessa under anställningsintervjun. Ha svaren redo.

Lista studiemeriter

Efter listan med arbetslivserfarenhet så listar du dina studiemeriter. Principerna är desamma. Och har du högre studier så blir det mindre viktigt att samtidigt redovisa dina lägsta studier – exempelvis är det meningslöst att nämna grundskolan om du gått gymnasium, eftersom den senare förutsätter den förra.

Lista övriga meriter

Längst ned i ditt CV kan du lista övriga meriter. Välj med omsorg, så att de bidrar till CV:t som en säljande helhet. Du tar alltså inte upp allt beundransvärt som du har i bagaget. Har du yrkes- och branschrelevanta meriter här, som inte övertrumfas av dina arbetslivs- eller studiemeriter, så tar du upp dem här.

Här kan du också lägga in något litet som kontrast – en lite udda merit kan nämligen väcka nyfikenhet kring dig som person, även om den inte pekar på din förträfflighet i jobbet du söker. Byggt en snipa eller vunnit DM i varpa? Sådant kan ge den lilla knorren i slutet som gör att arbetsgivaren lägger dig på minnet och vill träffa dig.

CV – mall för säljare

Bra CV – mall för säljare? Mallar är hjälpsamma. Ibland lite i överkant. Medan CV-modeller som de vi nämnt här ovan kan hjälpa till med ett upplägg i stort så kan färdiga mallar göra det lite för bekvämt att skriva CV. Man sparar tid på dem, men skickar samtidigt en signal till arbetsgivaren, som då lätt sorterar mallansökningar i kategorin Cost Cutting Copycats, eller vad man vill kalla den. Det är ansökningar från jobbsökande som gärna tar genvägar.

För enstaka arbetsgivaren kan dessa visserligen vara precis rätt. De flesta seriösa arbetsgivarna lär dock leta efter den som visar sig redo att investera tid och energi på jobbet, inklusive att få det.

Läs vidare: Unika CV-mallar för jobben du söker

CV – exempel för säljäre

SAMMANFATTNING
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning. Få med:

 1. Befattning – exempelvis säljäre
 2. Arbetsgivarens namn
 3. Ort
 4. Period
 5. Kärnuppgifter och ansvarområden i befattningen som säljäre. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv några få ord eller inget alls.
 6. Primära färdigheter och förmågor du fick använda som säljäre. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv inget alls.

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Skippa grundskola ifall du läst på gymnasienivå. Få med:

 1. Utbildningens namn
 2. Skolans namn
 3. Ort
 4. Period

YTTERLIGARE FÄRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER
Certifieringar eller övriga specifika erfarenheter som talar för dig i rollen som säljäre.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA