Att skriva ett CV för en lokalvårdare kan tyckas vara en enkel uppgift men det är viktigt att tänka på att ditt CV är det första intrycket som arbetsgivaren får av dig. Därför är det viktigt att lägga ner tid och energi på att skapa ett professionellt och övertygande CV. Och det gäller även (och kanske i synnerhet) om du inte har mycket till formella meriter att marknadsföra dig med – CV:t gör det lilla du kan erbjuda mer övertygande.
- Struktur i CV för lokalvårdare
- Lokalvårdare – personprofil i CV
- CV för lokalvårdare – meriter
- Lokalvårdare – färdigheter och förmågor
- CV | Lokalvårdare | Exempel
Struktur i CV för lokalvårdare
Först och främst är det viktigt att ditt CV har en klar och tydlig struktur, som exempelvis i ett funktionellt CV. Ett enkelt sätt att skapa struktur är genom att använda en CV-mall – enkla CV-mallar kan passa bra för lokalvårdare. Ditt CV bör hålla sig inom en A4-sida och texten i storleken 11 – 13 punkter. Använd rubriker för att göra innehållet lätt att överblicka.
Lokalvårdare – personprofil i CV
Din personprofil är det första som arbetsgivaren kommer att läsa i ditt CV så det är viktigt att den är stark och övertygande. Berätta kort om vem du är, vad du söker och vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Det är också viktigt att inkludera några nyckelord som beskriver dina färdigheter och erfarenheter. Profilen bör vara kort och kärnfull, och på högst fyra rader.
CV för lokalvårdare – meriter
Nästa del av ditt CV bör fokusera på din utbildning och tidigare erfarenheter. På cvmall.se kan du läsa mer om hur du kan skriva om din tidigare erfarenhet i ett CV. Tänk på att fokusera på de meriter som är relevanta för arbetet som lokalvårdare – främst inom städning eller rengöring. Här vinner du särskilt på att peka din kunskap och erfarenhet av olika städmetoder – våta som torra, liksom tekniker för att städa utan att röra upp damm, slösa med vatten eller skada miljön.
Arbetslivserfarenhet
Har du relevant arbetslivserfarenhet som städare så är det naturligt att du börjar med att lista dina arbetslivserfarenheter. Då börjar du med den senaste först och fyller därefter på med övriga, bakåt i tiden.
Har du inte tidigare haft jobb inom lokalvård så får du lyfta fram din arbetslivserfarenhet i övrigt. Även om arbetsgivaren helst ser kompetens inom lokalvård så finns viktiga värden även övrig arbetslivserfarenhet där du exempelvis kan ha lärt dig axla ansvar, samarbeta, passa tider och uträtta något av värde för andra.
Listan bör ha med detta för varje anställning du har haft:
- Organisationens namn
- Din befattning
- Anställningsperiod
- Några ord om ansvar och arbetsuppgifter som du har haft, ifall det är relevant för jobbet som lokalvårdare
Utbildning
Saknar du relevant arbetslivserfarenhet så blir det istället mer naturligt att först lista utbildningar i ditt CV. Börja med senaste utbildning och fyll sen på med fler i omvänd kronologisk ordning. Även om utbildningarnas innehåll inte är direkt relevanta för yrket så visar varje avslutad utbildning att du har förmågan att ta ansvar och avsluta det du har påbörjat. Och i de flesta utbildningar så ingår åtminstone troligtvis något med relevans för yrket – kan exempelvis vara kunskaper om miljö, samarbete eller teknik. Så när du listar dina utbildningar så kan du även lägga in ett par ord kring just dessa delar.
Lista utbildningar:
- Utbildningsanordnarens namn
- Utbildningens namn
- Studieperiod
- Några ord om de studieämnen som kan ha värde för jobb som lokalvårdare
Lokalvårdare – färdigheter och förmågor
Eftersom lokalvårdare ofta arbetar självständigt så är det viktigt att visa upp dina färdigheter och förmågor i ditt CV. Berätta om de specifika städtekniker som du behärskar, några rengöringsprodukter du har erfarenhet av och om du har kunskap om hur man arbetar med olika ytor. Din erfarenhet av olika arbetsmiljöer spelar också roll – de ställer olika krav på kompetens inom lokalvård vilket kan vara värt att nämna i ditt CV:
- Städat i butik? Då har du fått lära dig göra ett gott jobb, mitt bland butikskunder.
- Städat i laboratorium? Då kan du ha fått lära dig metoder för klinisk städning.
- Städat på kontor? Då kan du ha fått lära dig ta extra hänsyn till säkerhet och informationskydd på arbetsplatsen.
- Städat på båt? Du har du även fått lära dig sjösäkerhet.
Ton i CV
Tonen i ditt CV bör vara professionell och övertygande. Men ta inte för mycket och försök att undvika för personliga detaljer eller att vara alltför informell i din ton. Dock kan du låta något litet av din personlighet färga av sig på CV:t, och ännu mer på ditt personliga brev – det gör din ansökan mer unik. Bara ta inte i så mycket där.
Generellt vinner du också på att hålla tonen lite mer positiv – att läsa ditt CV bör upplevas som lite upplyftande och din profil som lovande. Hittar du ingen egen ton så kan du snegla och låna lite från jobbannonsen.
CV | Lokalvårdare | Exempel
PROFIL
Exempel: ”Som allmänt effektiv och noggrann ser jag mig göra rent och snyggt. Och jag är pigg på att lära och använda mig av miljövänliga tekniker och skonsamma metoder.”
PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över dina anställningar. Omvänd kronologisk ordning.
- Befattning – exempelvis lokalvårdare
- Arbetsgivarens namn
- Ort
- Period
- Om meriten är viktig: Nämn kort dina några kärnuppgifter, ansvarområden och använda tekniker.
UTBILDNINGAR
Här tar du upp utbildningarna (normalt gymnasium och uppåt). Också i omvänd kronologisk ordning.
- Utbildningens namn
- Skolans namn
- Ort
- Period
INFORMELLA MERITER
- Certifikat och diplom inom exempelvis torra städmetoder, användning och skötsel av städmaskin etc.
- Fritidsintressen i den mån de kan vara direkt relevanta för jobbet du söker