Kort om mig i CV – bra exempel på det svåra i att skriva denna livsberättelse som CV:t är. Här tvingas du nämligen få fram det absolut viktigaste, på ett vinnande sätt, på blott ett par rader. Det är svårt. Dock inte omöjligt. Läs artikeln om hur du hittar fram till fungerande struktur, innehåll, ton och tilltal.
- Kort om mig – kärnfullt om mig
- Kort om mig – arbetsordning
- Kort om mig – innehåll
- Unikt innehåll
- Kort om mig – struktur
- Kort om mig – ton och tilltal
- Kort om mig – kombinera allt på ett litet utrymme
Kort om mig – kärnfullt om mig
Kort om mig i CV ska ge exempel på din egen förträfflighet. Det handlar om ditt CV:s inledande text som sammanfattar det mesta av det bästa från resten av CV:t. Dessutom i en tilltalande ton, för det är här du säljer in dig själv. Att avstå från denna introduktion vore är som att försöka sälja en produkt med tom på framsida på förpackningen. Men det ska denna artikeln råda bot på.
Läs vidare: Hur skriva CV?
Kort om mig – arbetsordning
Absolut, detta stycke ska finnas med i början av CV:t, för att kunna sammanfatta resten. Men du gör det enklare för dig om du skriver den sist av allt. Du författar alltså stycket Kort om mig, efter att du har skrivit resten av ditt CV. Det är ju först då som du har något att sammanfatta plus att du lättare ser vad som ska med och inte ska med.
Och innan du börjar skriva Kort om mig, så läs igenom hela denna artikel först – skaffa helhetsgrepp innan du ger dig på detaljerna.
Kort om mig – innehåll
Innehållet i Kort om mig, bygger ju på innehållet i resten av ditt CV – i förlängningen på det bästa med dig, i förhållande till jobbet som du söker. Och denna sista lilla poängen är i själv verket en stor poäng. Ett vinnande CV har ett innehåll som matchar det som arbetsgivaren är ute efter, vilket gör Kort om mig till själva spjutspetsen av detta matchande.
Det är särskilt här som du har chansen att snabbt få arbetsgivaren att förstå vilken potential du kan vara för verksamheten, och att du därför bör kallas till anställningsintervju.
Unikt innehåll
Utan att veta vad just du har att erbjuda så kan vi generellt säga att du behöver bygga på din främsta arbetslivserfarenhet, utbildning, personlighet och/eller ambition (det eller de delar som gör dig mest intressant), i linje med jobbet du söker. Även om du söker olika jobb med ungefär samma CV så kan varje exemplar vinna på att anpassas något till respektive tjänst. Och detta gäller i synnerhet introduktionen. Denna bör vara helt unik och perfekt utformad till respektive tjänst som du söker.
Läs vidare: Prestationer
Person
Din personlighet kan du beskriva i ett eget avsnitt i ditt CV eller blott nämna kort i introduktionen. Du nämner då någon god egenskap, hur den hittills kommit till uttryck och hur den kan komma den framtida arbetsgivaren till nytta.
Ambition
Ta i lagom mycket här. Du kan exempelvis nämna att du vill ett arbete där du kan växa med tiden – arbetsgivaren kan uppskatta att du vill satsa på det här arbetet och den här arbetsplatsen. Samtidigt får du inte ha för bråttom uppför karriärstegen så att du knappt är intresserad av jobbet som du nu söker.
Exempel:
”Jag är helt inställt på att bidra i rollen som [jobbet du söker] men ser också fram emot att kunna växa genom verksamheten”.
Läs vidare: Mål
Kort om mig – struktur
Låt dit inte luras av strukturen i resten av ditt CV – den behöver du inte alls följa. Viktigaste är ju att kvickt plantera uppfattningen att du lär vara helt rätt person för jobbet. Ett par tips här:
- Ta på dig arbetsgivarens glasögon innan du börjar: Vilka behov, och underliggande behov, ska du möta på nya jobbet?
- Gärna fakta och siffror, men bara om de kan imponera och beröra.
- Smått smakar gott: Tar du med för mycket så släcker du nyfikenheten och i värsta fall tröttar ut läsaren. Hellre lite för lite information här men tillräckligt för att ge en avskalad bild av att du är precis rätt person för tjänsten (utan att du nämner själva tjänsten eller arbetsplatsen i ditt CV).
- Försök skapa en sammansatt bild av dina drag och bedrifter – hur de hänger ihop. Du förmedlar nämligen ett mervärde om du kan visa att dina bedrifter som följd av din personlighet snarare än bedrifterna frikopplade från din personlighet och därmed kanske mest slumpmässiga.
Låt oss ge lite exempel på hur du kan sätta alla tipsen i arbete:
Exempel 1:
”Jag får folk att lyssna – om det skvallrar alla möten jag har hållit i, frågor jag drivit och förändringar jag har fått igenom”.
Exempel 2:
”Kollegorna brukade komma till mig för att klura kring kodningen …”
Exempel 3:
”Jag vill fortsätta skapa vinnande samarbeten i en roll som …”
Kort om mig – ton och tilltal
Genom hela din introduktion, hela CV:t, ja hela rekryteringen så bör du har med dig en uppfattning om vilket ton och vilket tilltal som arbetsgivaren föredrar. För kan du använda dig av samma så ökar chansen att arbetsgivaren fattar tycke för dig som person.
Visa att du passar in
Att finna och plocka upp arbetsplatsens ton och tilltal är en fråga om social kompetens, och en viktig nyckel till att uppfattas som någon som kan passa in. Det här handlar inte om att härma någon annans stil medan du gör våld på din egen. Men du kommer närmare genom att likna så långt möjligt, utan att det blir löjligt.
Visa att du är insatt
Till att börja med så bör du få med och korrekt använda några av de begrepp, uttryck eller tankekoncept som används i annonsen och som ligger i yrkesrollen. Det visar att du är insatt – lite på samma våglängd.
Visa att du är aktiv
Vill du framstå som passiv eller aktiv? En retorisk fråga – få lär väl vilja framstå som passiva, särskilt i arbetslivet. Men i text är det överraskande lätt att omedvetet framställa sig som passiv. I arbetsgivarens ögon kan detta se ut som att man inte orkar gå hela sträckan – det är nämligen en sak att tala om vad man är bra på, en annan att tala om hur detta gör en till en resurs på jobbet – rentav en framgångsfaktor.
Två metoder som kan ”göra” dig mer aktiv:
- Skriv med med aktiva verb, exempelvis: ”jag lyssnar” istället för ”jag är lyssnandes” eller ”jag är bra på att lyssna”.
- Knyt dina förmågor till företagets potentiella framgång utan att öppet skriva om just detta jobb. Din profil bör hellre verka allmänt super-intressant!
Se här nedan hur de två metoderna kan kombineras:
- Jag är en flitig person | Jag vill fortsätta arbeta flitigt med maskinunderhåll.
- I mig har ni en analytisk resurs | Jag ser mig fortsätta leverera skarpa analyser inom arbetsmiljöområdet.
- Jag har en dokumenterat förmåga att lyssna | Framöver vill jag använda mer av min dokumenterat goda förmåga att lyssna, i arbete med utsatta människor.
Kort om mig – kombinera allt på ett litet utrymme
Så långt om denna lilla viktiga introduktion. Hur liten då förresten? 4-5 meningar och 150-250 ord kan vara lagom. Det är inte mycket utrymme det – ger absolut en utmaning att kombinera innehåll, struktur, ton och tilltal till en lättläst och intresseväckande aptitretare.
Samtidigt kan du se denna utmaning som en del av poängen, för kan du inte här (efter lite klurande och testande) få till något Kort om mig som stämmer in både på dig och jobbet som du söker så bör du ställa dig ett par viktiga frågor:
- Har du verkligen koll på vad som efterfrågas?
- Har du verkligen koll på vad du kan erbjuda?
- Matchar din profil verkligen jobbets kravprofil tillräckligt väl?
Svaren kan peka mot att du behöver läsa på mer om arbetsgivaren, om tjänsten eller om dig. Eller att du ska söka ett annat jobb!
Ditt värde, svart på vitt
Kort om mig – ditt CV:s introduktion – din profiltext, kan alltså kräva lite klurande. Samtidigt tvingas du inse ditt eget värde i jobbet för handen men också i branschen du riktar in dig mot.
Visst är det mindre roligt att inse att man inte har det som krävs för jobbet. Samtidigt slipper du och arbetsgivaren upptäcka detta under intervjun, eller ännu värre – under anställningen. Din insikt ger dig också nycklar till vilken kompetens du kan behöva skaffa dig ifall du håller fast vid ambitionen.
Läs vidare: Unika CV-mallar för jobben du söker