CV | Kontotjänsteman – skrivtips och CV-exempel

När det gäller ett företags ekonomi är det kontotjänstemannens jobb att se till att företaget betalar sina skulder och att budgeten följs. Det är ett till synes enkelt jobb som trots det kräver många olika kvalifikationer, inklusive social kompetens och teknisk skicklighet. Läs vidare för att få reda på vilka kvalifikationer som krävs.

 1. Information
 2. Löne- och karriärsutveckling
 3. CV exempel

Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet. CVKungen.se kan allvarligt hjälpa dig att få den arbetsintervjuen.

Information som bör finnas i en Kontotjänstemans cv

 1. Teknisk kunskap
  Det viktigaste att kunna som kontotjänsteman är grunderna inom redovisning och företagsekonomi, till exempel hur förhållandet mellan gäldenär och borgenär fungerar. Kunskap om hur löneutbetalningar och lönekontoret fungerar är även det viktig. Det förväntas att du vet hur en löpande bokföring, där alla poster kan granskas, utförs.
 2. Analytiskt tänkande
  En kontotjänsteman måste ha ett analytiskt sinne. Han måste alltid kunna läsa, jämföra och tolka de siffror han har att arbeta med. Till exempel är det kontotjänstemannens uppgift att gå igenom uppdragsgivarens finanser och hjälpa uppdragsgivaren med skatteutjämningen. För bästa resultat bör kontotjänstemannen därför kunna tänka på finanser med ett otvunget analytiskt sinne.
 3. Sinne för detaljer
  Då kontotjänstemannen går igenom stora mängder data varje dag, är ett sinne för detaljer en nödvändighet. Varje dag måste han gå igenom en stor mängd betalningsförfrågningar och räkningar. Det är tjänstemannens jobb att se till att alla utbetalningar och återbetalningar följer företagets policy. Ett öga för detaljer är därför till stor hjälp för at tjänstemannen ska kunna följa företagets tempo.
 4. Sinne för matematik
  Då nästan varje arbetsuppgift innefattar någon form av beräkningar, är det självklart viktigt att tjänstemannen är suverän på matematik. Varje arbetsdag kommer med en lång lista på siffror och beräkningar och det är kontotjänstemannens jobb att sköta dessa beräkningarna och se till att bokföringen är korrekt.
 5. Kommunikation
  En av de viktigaste aspekterna av jobbet som kontotjänsteman är samarbetet med kollegorna. Detta gör social kompetens till en väldigt viktig egenskap för yrket. Väl fungerande kommunikation är grunden till att bygga ett smidigt system som innehåller transparans och effektiv bokföring. Fungerande kommunikation låter även uppdragsgivare och kollegor på andra avdelningar ta del av hur ekonomiavdelningen fungerar.
 6. Ordningsamhet
  En kontotjänsteman arbetar ständigt i ett hav av filer, dokument och räkenskapsböcker och det är tjänstemannens uppgift att se till att utbetalningar och dokument paras ihop på rätt sätt. Det är därför en stor fördel om tjänstemannen är väldigt ordningsam och har ett sinne för organisation. Ordningen kan följa i princip vilken sorts sortering som helst, men att filerna följer ett specifikt mönster eller ordning ökar tjänstemannens produktivitet exponentiellt.
 7. Prioritering
  Då det handlar om en stor mängd uppgifter som ska hanteras är det extremt viktigt att kontotjänstemannen kan prioritera rätt. Han kan lista uppgifterna efter förfallodatum, belopp eller vilken relation borgenären har med företaget. Genom att prioritera rätt ser tjänstemannen till att den viktigaste uppgifterna inte blir lidande.
 8. IT-kunskaper
  Nuförtiden är kunskaper inom IT en av de viktigaste delarna av jobbet som kontotjänsteman. Digitala räkenskapsprogram har gjort arbetet betydligt enklare för kontotjänstemän.Dessa digitala system innefattar ordbehandlare som till exempel Microsoft Office program som Word och Excel. Med de här programmen kan du skapa arbetsblad och anteckningar, vilket förenklar ditt jobb samtidigt som det gör det enklare att förklara för andra vad det är du arbetar med. De här programmen kan även användas för att processa utbetalningar och registrera poster till databaser. Fakturor från leverantörer är en annan del som kan hanteras av liknande system.Utöver ordbehandlare finns det en hel del olika räkenskapsprogram, som till exempel QuickBooks, som en kontotjänsteman bör kunna arbeta med.
 9. Certifiering
  För att ha den bästa chansen att få jobbet som kontotjänsteman, är du rekomenderad att skaffa dig en certifiering inom bokföring. Många rekryterar förväntar sig att se en sådan certifiering i ditt CV och kontaktar bara sökande med sådan certifiering.
 10. Utbildning
  För att arbeta inom detta område, bör du ha åtminstone en kandidatexamen inom bokföring eller motsvarande. Dock är minimikravet oftast gymnasiekomtetens eller motsvarande. Om du redan på gymnasiet vet att du vill arbeta med företagsekonomi bör du satsa på datorkunskap, matematik och företagsekonomi.

Löne- och karriärsutveckling

Din lön påverkas av flera saker. Under 2013 var lönen för en företagsekonom i Sverige mellan 28 500kr och 66 400 kr per månad. Utvecklingen beror helt på dina kunskaper, dina uppgifter, din erfarenhet och löneklimatet på företaget du arbetar för. Lönen beror även på om du arbetar inom privat eller offentlig sektor.


Exempel på en kontotjänstemans CV

John Williams
(214) 748-3647 | johnwilliams@gmail.com


Sammanfattning

Fokuserad och punktlig kontotjänsteman med sinne för detaljer och 6 års yrkeserfarenhet. Kapabel att leverera 100% korrekt hanterade fakturor. Skicklig på att arbeta med leverantörer och förmögen att tillhandahålla detaljerade kontoutdrag för att förenkla beslut för omsättningen.


Yrkeserfarenhet

KING’S COFFEE SHOP
Albany, NY
Kontotjänsteman
2013-2016
• Utvecklade ett effektivt system för utbetalningsbokföringen
• Förberedde spårningsrapporter för att informera ledningen om fakturor som var nära eller hade passerat förfallodatum
• Bekräftade detaljer vad gäller överföringar
• Omförhandlade betalningsvillkor med flertalet leverantörer

RESTERS RESTAURANT GROUP
Miami, FL
Kontotjänsteman
2017-tillsvidare
• Underlätta skatteplanering och -förberedelser
• Förbereda och lämna in bokföring till revision
• Koordinera bokföringsgenomgång
• Undervisa klienter om hur QuickBook fungerar


Färdigheter

• Rak kommunikation
• Kontakt med leverantörer
• Bankavstämning
• Kontoadministration
• Kontroll på budgeten
• Sinne för detaljer
• Skicklig på MS Office
• QuickBooks-mjukvaran
• Tålmodig
• Motiverad
• Lätt för grupparbete
• Punktlig rapportering


Utmärkelser

• Pris för akademiska utmärkelser 2010, 2011
• Pris för Bästa Lagspelaren inom Bokföring 2014


Utbildning

Kandidatexamen inom Bokföring inom Företagsekonomi
2009-2012
University of California
San Francisco, USA
+1 415-476-9000

Arbetsmarknaden för kontotjänstemän är ganska hård just nu, så om du vill vara säker på att få den bästa chansen att få ett jobb måste din resumé ge dig det allra bästa första intrycket.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA