CV | Ingenjör – skrivtips och CV-exempel

CV för ingenjör – hur bör ett sånt se ut? Inte så annorlunda mot andra. Men av exemplen på nätet är det tydligt att just ingenjörer leds bort från väl beprövade upplägg. Troligtvis för att det är lätt att få för sig att ingenjörens obligatoriska utbildning bör nämnas först. Denna artikel tar itu med det samt visar hur du som ingenjör hjälper arbetsgivaren att läsa HELA ditt CV.

Ge ditt CV för ingenjör form för framgång? Klicka på Skapa mitt CV.

CV – exempel ingenjör

För att tala om CV – exempel ingenjör, så lär rekryteraren/arbetsgivaren först vilja göra en grovgallring, genom att snabbt kontrollera om man kvalificerar sig till ingenjörsyrket som utlysts. Därefter vägs andra kvaliteter in för att avgöra vilka som ska kallas till intervju.

Logiskt sett så låter det därför som om du bör inleda ditt CV med att peka på din ingenjörsutbildning. Och förmodligen gör de flesta ingenjörer just så – de inleder med sin högskoleexamen, eftersom den ger dig den grundläggande behörigheten till ingenjörsyrken.

Psykologiskt sett så kan dock annan ordning fungera bättre om du vill att läsaren också ska intressera för resten av ditt CV och göras medveten om dina andra kvaliteter – de som sen avgör om du får komma på intervju.

CV:ts omväg håller intresset uppe

Visste du att vår uppmärksamhet ökar utifrån behov? Är du rädd så ser och hör du lite mer. Är du hungrig så upplever du doft och smak lite starkare. Som överlevnadsmekanism leder hjärnan uppmärksamheten mer mot det som individen för stunden behöver, om det så gäller trygghet, mat eller … en potentiell rekryt.

Med ditt CV för ingenjör så kan du visserligen direkt inleda med att direkt som läsaren främst letar efter: ingenjörsexamen. Verkar ju logiskt. Men skapar risken för att läsaren sen ägnar mindre uppmärksam åt resten av ditt CV. För att minska den risken så kan du vänta med det (för läsaren) viktigast och istället att dra fördel av hens förhöjda uppmärksamhet tills du hunnit förmedla det (för dig) viktigaste.

Meningen är alltså att läsaren inte genast ska konstatera att du har baskravet uppfyllt så att hen sen kan nöja sig med att hastigt ögna igen resten av ditt CV. Istället att hen tidigt ska ta in och processa mer av din profil och därmed bli lite mer intressant jämfört med övriga.

Håll ditt CV fokuserat för att inte fördröja

Det finns förstås gränser för hur långt man kan driva ett drama som detta utan att tappa läsaren intresse. Kan jämföras lite med en thriller: Den blir visserligen mer spännande av en fördröjd upplösning men den kan också förlora om upplösningen dröjer för länge. Här har du två knep att ta till:

 • Håll innehållet kort: Då läsaren hinner läsa mer av hela din ansökningshandling innan tiden är ute;
 • Krydda innehållet med indikatorer: Varje sektion ger läsaren en ledtråd som på något sätt bygger upp bilden av dig som behörig ingenjör;

Hur fungerar det här i praktiken då? Särskilt ett ett funktionellt CV passar för ingenjör. Då ägnar inleder du med en löpande profiltext på uppemot 100 ord. Där ger du ett koncentrat av dina främsta fördelar (för det specifika jobbet du söker) – kärnfullt och säljande men utan att gå djupet i något. Viktigaste är att lämna ett helhetsintryck om en lämplig kandidat. Bevisen bakom det fyller du på längre fram men din profiltext bör stanna vid

 • personlighet;
 • ambition;
 • något ord om dina starkaste meriter;

Exempel: ”Jag är en sympatisk ingenjör med öga för helhetslösningar och ambitionen att överträffa förväntningar”.

Det är blott 14 ord, men redan med så få kan du alltså trycka in mycket av det som för en arbetsgivare signalerar om du kan passa in på arbetsplatsen och företagets övergripande riktning. Och dessutom indikerar du att du har behörigheten men inte ger kompletta bilden (exempelvis: ”Jag har examen som maskiningenjör, 180 högskolepoäng från Örebro universitet år 2018 – 2021”.

Tips för vidare läsning
Skriva en vinnande CV profiltext

Lista dina meriter efter profiltexten

Därefter listar du dina meriter, i omvänd kronologisk ordning. Har du relevant arbetslivserfarenhet så börjar du med att lista dina yrkeserfarenheter. Därefter lägger du in en lista över dina studiemeriter. Saknar du relevant arbetslivserfarenhet så börjar du istället med att lista studiemeriterna.

Efter listor med formella meriter så kan du också ha en lista med informella meriter. Dessa är såna erfarenheter och bedrifter utanför arbets- och studielivet som ändå är relevanta för jobbet du söker.

Ingenjör – CV med bara det viktiga skapar fokus

Logiken här är densamma som säger att du också kan dra en gräns nedåt. Har du redan visat att du arbetat som ingenjör så behöver du inte nämna att du även jobbat som exempelvis vaktmästare eller barista, såvida du inte har någon särskild poäng med det. Har du skrivit att du har ingenjörsexamen så finns ingen mening med att nämna att du också gått grundskolan eller kanske ens gymnasiet.

Du kan alltså skala bort det som förutsätts för att du ska ha nått din position av idag. Bortskalandet är mer än en praktikalitet här. För att åter ta thrillern som exempel, så behöver du redigera bort för att läsaren inte ska hinna tappa intresset innan hen hunnit ta in allt.

Genom att skala bort saker så visar du dessutom att du själv förstår vad som verkligen är viktigt för läsaren att veta i detta tidiga steg av rekryteringsprocessen. I kommande steg får du ju chansen att lyfta fram andra saker.

Avslutningsvis

Lite förenklat kan du med ordningen på ditt CV:s innehåll påverka om läsaren tidigt tar till sig hela din profil eller blott sorterar dig bland övriga ingenjörer och sen missar en stor del av dina övriga kvaliteter, utöver din ingenjörsexamen.

CV – exempel för ingenjör

SAMMANFATTNING
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning. Få med:

 1. Befattning – exempelvis ingenjör
 2. Arbetsgivarens namn
 3. Ort
 4. Period
 5. Kärnuppgifter och ansvarområden i befattningen som ingenjör. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv några få ord eller inget alls.
 6. Primära färdigheter och förmågor du fick använda som ingenjör. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv inget alls.

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Skippa grundskola ifall du läst på gymnasienivå. Få med:

 1. Utbildningens namn
 2. Skolans namn
 3. Ort
 4. Period

YTTERLIGARE FÄRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER
Certifieringar eller övriga specifika erfarenheter som talar för dig i rollen som ingenjör.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA