CV | Undersköterska – skrivtips och CV-exempel

Bra CV för undersköterska på äldreboende, demensboende eller inom sjukvården? Läs här hur du ger det ett gediget innehåll och en god struktur. Detta hjälper arbetsgivaren eller rekryteraren att se dina förtjänster och förmågor, och frestar att kalla dig till intervju.

 1. Mitt CV för undersköterska – vad ska vara med?
 2. Typiska krav för undersköterska
 3. Vad bör mitt CV inte ha med?
 4. CV – exempel för undersköterska

Ditt CV för undersköterska kan du enkelt utforma via Skapa mitt CV.

Mitt CV för undersköterska – vad ska vara med?

Kärnan i ett CV för undersköterska vinner på något som dels visar dig kompetent nog för tjänsten samtidigt som CV har något unikt som särskiljer det från dina konkurrenter. Börja med att inventera de egenskaper du har och erfarenheter du gjort, som är relevanta för yrket i allmänhet och tjänsten in synnerhet.

Närmast nämner vi några av det som generellt brukar stämma väl in för jobb som undersköterska. Men viktigast är att du noga läser igenom jobbannonsen och på andra sätt tar reda på vilka krav och förväntningar just den här arbetsgivaren har, och bemöter dessa i ditt CV.

Typiska krav för undersköterska:

 • Utbildning: Du behöver lägst ha en relevant och godkänd gymnasieexamen. Från juli 2023 blir ”undersköterska” en skyddad yrkestitel, så du behöver försäkra dig om att ha en formell kompetens där. Och i ett CV så behöver du göra den tydlig.
 • Empati: Det handlar om att du kan sätta dig in av hur andra – främst omsorgs- och vårdtagare, upplever sin situation.
 • Omsorgsfull: Här i den meningen att du är noga med att systematiskt följa riktlinjer och rutiner, för en säker och rimligt rättvis omsorg.
 • Samarbeta och kommunicera: Det sociala samspelet är en kärna inom omsorg och sjukvård, och därinom är den kommunikativa förmågan extra viktig. Detta gäller i förhållande till såväl kollegor, som de som får hjälp samt deras anhöriga.
 • Vaksam: Med sköra människor kommer små marginaler. Därför behöver du kunna vara vaksam och lägga märke även små förändringar i deras hälsotillstånd, så att de kan få rätt hjälp i god tid
Låter det som du? Då ska du ha med det i ditt CV! Genom konkreta exempel ur din historik.

Vad bör mitt CV inte ha med?

Generellt bör du beakta hur lite tid en arbetsgivare har att läsa din ansökan, medan du kanske har mängder av tid att skriva den. Det är lätt att skriva mer än nödvändigt, och därmed kräva mer tid av läsaren, i onödan. Så ett par tips där:

 1. Fokusera innehållet i ditt CV för undersköterska kring de färdigheter och förmågor som relaterar till jobbet du vill ha. Du kan och bör fortfarande ha med andra eventuella meriter men kan med fördel reducera texten kring dem för att inte låta dem skymma dina mest relevanta meriter.
 2. Även familjesituation och intressen utanför jobbet bör du hålla till ett minimum och bara om det talar för din lämplighet för tjänsten. Ta bara med det som talar för din lämplighet – övrigt tar bara av arbetsgivarens dyrbara tid.
 3. Undvik att lista goda egenskaper om du inte kan styrka dem genom exempel ur ditt historik. Annars blir de tomma ord, och såna ska vi ju inte slösa arbetsgivarens tid med.

CV – exempel för undersköterska

SAMMANFATTNING
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.


PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning. Få med:

 1. Befattning – exempelvis undersköterska
 2. Arbetsgivarens namn
 3. Ort
 4. Period
 5. Kärnuppgifter och ansvarområden i befattningen som undersköterska. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv några få ord eller inget alls.
 6. Primära färdigheter och förmågor du fick använda som undersköterska. Relevant merit: skriv ett par rader. Irrelevant merit: skriv inget alls.

UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Skippa grundskola ifall du läst på gymnasienivå. Få med:

 1. Utbildningens namn
 2. Skolans namn
 3. Ort
 4. Period

YTTERLIGARE FÄRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER
Certifieringar eller övriga specifika erfarenheter som talar för dig i rollen som undersköterska.


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA