CV | Chaufför – skrivtips och CV-exempel

En chaufför är en professionell förare av ett motorfordon. Man kan som chaufför transportera antingen personer, exempelvis om man arbetar som busschaufför eller taxichaufför, eller gods, som lastbilsförare. Som chaufför är det oerhört viktigt att ha ett bra säkerhetstänk. Man måste vara noggrann med både underhållsåtgärder och själva körandet i sig. Det är därför viktigt att det framgår i ditt CV att du är en person som är noggrann och som det går att lita på. Du måste helt enkelt låta förtroendeingivande med dina ord.

 1. Vad du bör ta upp i ett CV om du är chaufför
 2. Tre exempel på en profiltext för en chaufför
 3. Hur du tar upp din utbildning
 4. Hur du tar upp dina färdigheter

Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet. CVKungen.se kan allvarligt hjälpa dig att få den arbetsintervjuen.

Vad du bör ta upp i ett CV om du är chaufför

Om du tänker ansöka om ett arbete där du arbetar med persontransporter, exempelvis en tjänst som taxichaufför, behöver du också vara en trevlig person som är bra på att bemöta kunder. Kunderna som kommer att åka med dig förväntar sig en trevlig taxichaufför, så det är bra om du har social kompetens och kan småprata med dina passagerare under körningen. Det är således viktigt att ditt CV visar att du är en person som är trevlig att vara runt.

För att bli chaufför krävs inte bara vissa personliga egenskaper, utan också konkreta färdigheter samt bevis på att du har dem. Du kommer att behöva körkort för den typen av fordon du ska framföra. För att köra taxi, exempelvis, behövs B-körkort med utökning för taxi. För att få köra buss behövs D-körkort. Du måste i förväg kolla upp vilken typ av körkort som behövs för att få köra fordonet, samt genomgå utbildning så att du kan ta körkortet. Utbildningen kan ta tid, och eventuellt kosta en hel del pengar. Tänk därför på att börja i god tid! För att din potentiella arbetsgivare ska överväga att anställa dig är det essentiellt att du nämner vilka körkort du har i ditt CV.

Sist men inte minst är det relevant att ta upp tidigare yrkeserfarenhet du har inom transportbranschen. Det visar för arbetsgivaren att du vet hur man sköter jobbet som chaufför. Arbetserfarenhet är ofta det som väger allra tyngst i ett CV, oavsett vilket yrke du söker en tjänst inom.

Tre exempel på en profiltext för en chaufför

“Jag är en pålitlig person med känsla för detaljer. För mig går säkerheten först, särskilt i trafiken. Jag har flera års erfarenhet som lastbilschaufför, och har även arbetat som kvalitetskontrollant av lastbilar.”

“År 2009 blev jag utsedd till årets anställd hos min förra arbetsgivare, där jag arbetade som taxichaufför, med motiveringen att jag alltid var på gott humör och satte kundernas nöjdhet framför allt. Jag har 12 års erfarenhet inom taxibranschen, både som chaufför och avdelningschef.”

“Jag är en person som håller mig lugn i alla situationer. Som stresstålig chaufför har jag kört godstransporter genom Europa i fem år. Jag är även väldigt punktlig och ser alltid till att leveranserna är i tid.”

Hur du tar upp din utbildning

Om du söker en tjänst som chaufför är utbildningen oerhört viktig. Om du inte har körkort för fordonet du ska framföra får arbetsgivaren nämligen inte lov att anställa dig lagligt. Olika fordon kräver olika typer av körkort. Förutom att bara skriva vilken typ av körkort du har kan det vara relevant att skriva ner vilka utbildningar du genomgick innan du tog körkortet. Kanske du gick en teorikurs, eller en riskutbildning? Då kan det vara bra att skriva med det i ditt CV. Det visar nämligen att du tar ditt lärande på allvar.

Många företag idag nöjer sig inte med att deras anställda bara har körkort inom relevant område. De vill gärna se att man har genomgått någon vidareutbildning inom det område man arbetar. Exempel på speciella vidareutbildningar för en chaufför kan vara skonsam körning eller eco-driving.

När du tar skriver ner dina utbildningar i ditt CV kan du göra det på olika sätt. Vanligast är dock att man skriver dem i form av en punktlista. Skriv även ned vilket datum, i alla fall vilken månad och vilket årtal, du slutförde utbildningen. Lägg även till var du genomförde utbildningen. Nedan finns ett exempel på hur det kan se ut.

 • Eco-driving i stadsmiljö – Internutbildning på Taxi Sverige, Göteborg, 2019
 • D-körkort – Larssons trafikskola, Nässjö, 2016
 • B-körkort – Lasses trafikskola, Jönköping, 2005
 • Fordons- och transportprogrammet – Västra gårdsskolan, Jönköping, 2004

Lästips: Hur får jag min truckförare CV att sticka ut?

Hur du tar upp dina färdigheter

För att få ett arbete som chaufför är det också viktigt att du har rätt färdigheter utöver körkortet. Dessa behöver du visa tydligt i ditt CV. Ofta skriver arbetssökande på ett väldigt otydligt sätt. Man skriver exempelvis “jag är en kreativ person,” utan att förtydliga det mer än så. Det säger dock inte så mycket. Istället är det bra att komma med konkreta exempel. Exempelvis hade man istället kunnat skriva:

Jag är en kreativ person, som ständigt tänker utanför boxen. På mitt förra arbete kom jag med idén till ett nytt kommunikationssystem som minskade förseningarna med drygt 10%

Precis som när det gäller utbildningar kräver olika arbetsgivare olika färdigheter. En busschaufför behöver exempelvis ha social kompetens, något som inte är fullt lika viktigt för en lastbilschaufför som tillbringar i princip all sin arbetstid ensam. Tänk på att bara skriva ned dem färdigheterna som kan vara relevanta för tjänsten du söker.

Man kan förstås även när man skriver ned sina färdigheter göra det på olika sätt. En del väljer att skriva det i en sammanhängande text. Nedan följer ett exempel på hur du sammanställer dina färdigheter i en kort punktlista.

 • Miljöanpassad körning
  Jag har i många år varit intresserad av hur man som chaufför minskar skadan på miljön från sitt fordon. På mitt förra arbete gick jag en kurs i eco-driving, något som jag har byggt vidare på i mitt dagliga arbete sedan dess.
 • Stresstålighet
  Efter många års erfarenhet inom transportbranschen har jag lärt mig att hålla huvudet kallt även i stressiga situationer. Jag är en lugn person, som alltid strävar efter att tänka logiskt när jag konfronteras med ett problem.
 • Tekniskt kunnig
  Som lastbilskontrollant lärde jag mig mycket om hur bilar fungerar. Teknik och motorer är ett av mina största intressen. Detta tror jag är något mycket viktigt för att bli en bra chaufför. Med tekniska kunskaper kan man framföra sitt fordon på ett bättre sätt, och är alltid redo att åtgärda tekniska problem med fordonet.

Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA