CV | Bartender – skrivtips och CV-exempel

Att arbeta som bartender kräver väldigt hög social kompetens, tålamod och en förmåga att skapa relationer med människor. Som bartender bemannar man alltså en bar där man ska tillfredsställa restaurangens gäster med god service och bemötande.

För en bartender men också andra yrken inom hotell och restaurang så är utbildning mindre viktigt utan det är personliga egenskaper och erfarenhet som väger tyngst. Faktum är att dem allra flesta inom hotell och restaurang har startat långt ner i kedjan där man kanske börjat som diskare för att sedan klättra. När man skriver en ansökan till en tjänst som bartender så är det viktigt att visa att man är flexibel, stresstålig och att man alltid sätter kunden i fokus.

  1. Nyckelkrav för bartender
  2. Vad skall jag undvika på mitt bartender cv?
  3. CV-exempel bartender

Skapa ditt eget CV kan göras inom några minuter. Spara dig själv och vara helt säker på att ditt CV är av god kvalitet.

Nyckelkrav för bartender är:

Social kompetens– Som bartender är social kompetens A och O. Du ska helt enkelt ha lätt för att skapa relationer med människor, vara social och även kunna bjuda på dig själv. Som bartender får man träffa väldigt olika människor där många är ute på en trevlig kväll men också vara beredd på mindre roliga situationer.

Du ska kunna hantera alla typer av människor och göra det utan större känslor och hålla en neutral profil. Som bartender kommer du att få höra komplimanger men också klagomål alltifrån att drinken är äcklig till att musiken är dålig. Här ska du, tillsammans med dina kollegor, kunna lösa problem och alltid hålla kunderna nöjda.  Som bartender ska du fungera lite som alltiallo och detta är snarare ett faktum än undantag.

Ett öga för detaljer – Som bartender ska du leverera goda drinkar och god mat till dina gäster. Du måste ha ett öga för detaljer där både smak och utseende på maten eller drinken är viktigt och du ska ha ett relativt gott smaksinne och gärna våga testa nya smaker/idéer. Så du bör ha lite koll på aromer och hur man kan kombinera dessa då du förmodligen kommer få frågor från kunder som vill att du rekommenderar en drink, då ska du också kunna göra det utan att bläddra i massa drinkböcker.

Flexibilitet och stresstålighet – Som bartender har du sällan ett 8-timmars pass utan du är klar när baren är ren och påfylld. Man måste alltså vara beredd på att fasta tider eller schema inte alltid gäller utan man måste räkna med att alltid vara anpassningsbar när det kommer till just tider.

Man får räkna med att hoppa in tidigare men också att det kan bli sena kvällar. Restauranglivet är väldigt speciellt, oftast väldigt roligt men ibland omväxlande och därför gäller det att du som bartender måste vara flexibel för snabba förändringar.

 Att hantera stress är bland det viktigaste inom yrket. Oftast kan ett pass börja lugnt för att sedan explodera och då gäller det att ställa om men utan att tumma på kvaliteten för det gäller alltså att kunna hantera den stress så att stressen inte tar över.

Vad skall jag undvika på mitt bartender cv?

Som bartender ska du aldrig lyfta att du inte trivs med att arbeta med människor eller att du har svårt med stress. Dessa egenskaper är inte positiva till denna typ av arbete. Som bartender ska du också kunna visa framfötter och hugga i när det gäller och därför ska du aldrig uppge att du har svårt för förändringar eller svårt att arbeta flexibelt. Som tidigare nämnt är bartenderlivet väldigt omväxlande och man kan nästan räkna med att man får stanna längre än dem planerade 8 timmar så därför bör man inte heller vara väldigt fäst vid fasta tider då dessa kan ändras snabbt.

Att arbeta som bartender kan vara väldigt roligt och man får uppleva roliga moment men man måste veta komma ihåg att man även kommer att uppleva mindre roliga saker. Slagsmål, fyllor och människor som dricker för mycket alkohol kan påverka en och det gäller att koppla ifrån och inte ta allting personligt så lyft inte heller att du är en väldigt känslig person utan lyft gärna att du kan skilja mellan privatliv och arbete.

Bartender CV – exempel


SAMMANFATTNING

En social och driven person som brinner för service och där mitt mål är att varje kund ska känna sig nöjd. Med en bred och lång erfarenhet så har jag den kompetens och kunskap för att kunna bidra till en trevlig arbetsplats och göra det jag är bäst på, att leverera service i världsklass.

  • Ser helheten och tummar aldrig på kvaliteten
  • Ansvarstagande med mål och resultatfokus

EXPERTIS

  • Jobbat på svenska och internationella skolor utomlands.

PROFESSIONELL ERFARENHET

Restaurang Prinsen, Stockholm, feb 2016 – apr 2019

Jag arbetade på Restaurang Prinsen som bartender där jag även hade ett visst ansvar över inköp. Jag schemalagde också mina kollegors scheman och blev till slut ansvarig för baren under helger.


Ansvar och prestationer:

– Att ta ansvar för att baren är påfylld och att alla viktiga inköp är gjorda och att det finns ett schema för personalen.

– Ta fram nya drinkar och idéer på hur man kan skapa merförsäljning.

– Att jag som erfaren bartender kan ta ett ansvar och även lära och stötta mina yngre kollegor.


Kärnförmågor:

– Lösningsfokuserad. Som bartender måste man kunna skapa goda relationer och alltid ha gästen i fokus och det är ett område där jag har stor erfarenhet av.

– Teamplayer. I en bar är man sällan ensam och en av mina absolut starkaste sidor är att jag älskar att arbeta i team och stötta kollegor

– Stresstålighet. Jag är duktig på att hantera stress och kan tycka att en viss stress kan vara drivande. Dock har jag under åren lärt mig att hantera stress och kan leverera bra service även under pressade situationer.


UTBILDNING

Bartenderutbildning – Svenska Bartenderskolan, 2004-2005

Hotell och restauranglinjen – Globen Restauranggymnasiet, 2001-2004YTTERLIGARE FÖRDIGHETER OCH KVALIFIKATIONER

Baristakurs


Vidta åtgärder. Börja bygga ditt CV

icon-downloading

CV-mallar

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-search

CV-exempel

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-light-bulb

Personligt brev

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA
icon-edit

Skapa ett CV

Innan du får chansen att presentera dig själv personligen. Du ska ha ett välskrivet...
UTFORSKA