CV barnskötare kan få jobb på – hur bör det se ut? En viktig nyckel är att i hög grad forma CV:t utifrån precis den tjänsten du söker. Läs här hur det går till. Ta också del av en rad andra tips för att toppa ditt barnskötar-CV!
- Barnskötare – CV för dig som vill arbeta inom förskola
- Kort om yrket som barnskötare
- CV som ger ett gott intryck
- CV för barnskötare – och du som given medarbetare
- Utgå från ditt grund-CV – anpassa till barnskötare
- CV – exempel för barnskötare
Barnskötare – CV för dig som vill arbeta inom förskola
Vill jobba som barnskötare och behöver CV som tar dig dit? Vill du bara snabbt ha ett uppslag till struktur så hittar du det längst ned i artikeln – där finner du ett funktionellt CV. Finns andra strukturer att välja bland men denna är väl beprövad.
Förutom strukturen, som du alltså inte själv behöver uppfinna, så är innehåll och ton viktiga bitar. Tonen återkommer vi till längre fram och här har du ett par tumregler kring innehållet.
Arbetslivserfarenhet i ditt CV
Anställningar listar du i omvänd ordning så att den senaste hamnar överst. De mest relevanta anställningarna ger du lite mer utrymme – nämner exempelvis vilket ansvar och viktiga uppgifter du hade där. De mindre viktiga kan du nämna med blott arbetsgivare, befattning och anställningsperiod.
Utbildning i ditt CV
Samma princip som för arbetslivserfarenhet. Är det så att du saknar relevant arbetslivserfarenhet så börjar du istället med att lista utbildningar, och ser då till att den viktigaste får lite mer utrymme – arbetsgivarens ska enkelt hitta dit och stanna där en stund, och gilla det som står där.
Färdigheter och förmågor
Om dina färdigheter och förmågor inte lyser igenom tillräckligt tydligt bland dina erfarenheter så bör du ha med ett eget avsnitt för dessa. Knyt dem då till något som ger trovärdighet i ditt påstående, exempelvis så här:
”Jag får ofta höra att jag är bra på att se vad som behöver göras” eller ”genom att planera väl så får jag ofta arbetsdagarna att flyta smidigt”.
Läs vidare: Hur skriva CV?
Kort om yrket som barnskötare
Inte alla har en solklar bild jobbet de söker – de slänger iväg ansökningar på måfå. Det är förmodligen de som också ger det sämsta intryck men sina ansökningar, där de svart på vitt visar att de egentligen inte förstår vad du söker. Känns det en smula bekant så läs en kort sammanfattning här, annars hoppa vidare till nästa avsnitt.
Vanligaste arbetsplatsen är en kommunal eller privat förskola, där du tillsammans med förskollärare har ansvar för en grupp barn i åldern 1–6. I din roll ingår att se till att barnen har en trygg miljö och ni vistas både inomhus som utomhus så att barnen får både mental och fysisk utveckling. Vissa typer av förskolor lägger extra stort fokus på utomhusaktiviteter.
Du har inget pedagogiskt ansvar – det ligger på förskollärarna. Ni lär ändå hjälpas åt för att få dagarna att flyta på smidigt. Och apropå ansvar: För att få jobba i förskola så får du inte har något i belastningsregistret som talar emot det. Och utdrag därifrån beställer du själv och tar med på första intervjun. Redan i CV:t visar du dig lite insatt om du kort nämner att du har färskt utdrag ur belastningsregistret.
Läs också: CV förskollärare – skrivtips och CV-exempel
CV som ger ett gott intryck
Visserligen är det lite individuellt vad som ger ett gott intryck, men i jobbsökarsammanhang så lär du lyckas bättre på den fronten om du inte slarvar med text och design av vare sig ditt CV eller övriga ansökningshandlingar. Slarv kan ge intrycket av att du inte tar jobbet på allvar – att du kanske inte ens är särskilt intresserad.
Så innan du skickar din ansökan så kör den genom något rättstavningsprogram, läs igenom en sista gång. Allra bäst om du har någon annan att också läsa igenom – någon som kan se på ditt CV till barnskötare med andra ögon.
Läs vidare: Vikten av ett första intryck
CV för barnskötare – och du som given medarbetare
Du kan skriva ett CV för barnskötare där du rent allmänt beskriver dina erfarenheter, utbildningar och egenskaper. Vill du däremot att ditt CV ska förmedla en bild av en given medarbetare så behöver du dock gå ett steg längre.
Försök istället forma ditt barnskötare CV utifrån arbetsgivarens preferenser. Dem fått du en bild av i jobbannonsen, på hemsida och eventuellt via andra kanaler. När du har kartlagt preferenserna så anpassa du sen ditt grund-CV till dessa. Gör du det så kan du faktiskt också skala bort annat i ditt CV– sådant som faller utanför preferenserna, så där finns mindre som skymmer det viktigaste.
Utgå från ditt grund-CV – anpassa till barnskötare
Har du ett grund-CV så har du redan sparat mycket tid – då trimmar du detta till något som dels allmänt passar yrket som barnskötare, dels den specifika arbetsplatsen. Lite som att sy in ett par byxor istället för att sy helt nya för att passa.
Har du inget grund-CV så får du lägga extra tid på det. Men det är värt besväret, både för bättre chans på jobbet du nu ska söka, både inför närmaste men också inför alla kommande jobb som du kan behöva söka.
I ett grund-CV har du med alla dina meriter, och en mer allmän beskrivning av dina färdigheter, förmågor och ambitioner. Inför varje jobb du sen söker så sparar du en anpassad version där du skalar bort det oväsentliga och lyfter fram det väsentliga. Särskilt bör du anpassa den inledande profiltexten, till jobbet du söker, så att arbetsgivaren tidigt får intrycket av att du passar in både i yrket och på arbetsplatsen.
Fler tips kring CV för barnskötare
Struktur, innehåll och … vad var det där sista? Just det: tonen. Generellt vinner din ansökan på att ha en positiv ton, utan att den slår över i glättig. Då blir din ansökan lite trevligare att läsa och arbetsgivaren lite mer positivt inställd till att träffa dig över en intervju.
Håll CV på högst två sidor. Det är lätt att frestas till att ta med ALLT av intresse. Men samtidigt så har arbetsgivare normalt begränsat med tid att lägga på var ansökan. Så ju mer du har med i den, desto mer tävlar de olika delarna i den med varandra. Mindre kan alltså säga mer. Vill du se ett träd så ta bort skogen, så att säga.
CV – exempel för barnskötare
Här nedan ser du själva stommen i ett funktionellt CV – en väldigt väl beprövad struktur för ett modernt CV.
PROFILTEXT
Kort säljande summering av det mest relevanta i resten av ditt CV, anpassad till specifika jobbet du söker.
PROFESSIONELL ERFARENHET
Lista över anställningar och uppdrag, i omvänd kronologisk ordning (alltså med senaste meriten överst).
- Befattning – exempelvis barnskötare
- Arbetsgivarens namn
- Ort
- Period
- Kärnuppgifter och ansvarområden
- Primära färdigheter och förmågor du fick använda
UTBILDNING
Lista utbildningar, i omvänd kronologisk ordning.
- Utbildningens namn
- Skolans namn
- Ort
- Period
Läs vidare: Unika CV-mallar för jobben du söker